Okada Takesi

Vágólapra másolva!
2010.06.10. 17:29
Címkék
Több szövetségi kapitányi karrier 2010-ben érkezik egyik legfontosabb mérföldkövéhez, de az egyik legérdekesebb eset mind közül a japán Okada Takesié, aki már válogatottja történelmének első, 1998-as vb-részvételén is a kispadon ült, főnökként.

Az 1956-ban napvilágot látott Okada játékosként sem hétköznapi karriert futott be, hiszen a mozgékony hátvéd a Furukawa Electric együttesével japán és Ázsia bajnoka is lett. 1990-ben vonult vissza, miután tíz idényt húzott le a gyári csapatban, majd a mérnökként diplomázott Okada Németországba utazott, hogy kitanulja az edzőséget.

A Furukawánál dolgozott szakvezetőként, majd a japán válogatott pályaedzője lett.  1997. október 4-én nevezték ki a „kék szamurájok" élére, egykori főnöke, a selejtezőkben gyengén muzsikáló Su Kamo helyett, és hamarosan nemcsak őt, de összes elődjét elhomályosította, hiszen megcselekedte azt, amit azok nem: kivezette legényeit a világbajnokságra.

A France 98-on legényei kezdésként 1–0-ra kikaptak az argentinoktól, Kavagucsi – Nakanisi, Ihara, Akita – Narahasi, Nanami, Jamagucsi, Szoma (Hirano, 85.) – Nakata – Dzso, Nakajama (Wagner Lopes, 67.) összeállításban. A horvátokkal szemben hasonló arányban maradtak alul, Jamaica ellen viszont megszerezték első, történelmi vb-találatukat Nakajama Maszasi révén. Fájdalom, ekkor már két góllal vezetett az ellen.

A torna után lemondott, tartott egy egyéves szünetet, majd a Consadole Sapporo és a Yokohama Marinos révén a klubfutballban tevékenykedett, nem is sikertelenül, hiszen ez utóbbi gárdával kétszer is japán bajnok lett, és mindkétszer megválasztották az Év edzőjének. Újbóli kapitányi kinevezését azonban a szerencsének is köszönhette, hiszen a bosnyák Ivica Oszim szíve nem bírta az izgalmakat, így esett rá a szövetség választása.

Az elsődleges célt most is teljesítette, hiszen kivezette választottjait a 2010-es világbajnokságra. 4–5–1-es felállás, sikerre éhes játékosokkal és szigorú területvédekezés – ez az okadai sikerrecept.

Okada Takesi
nemzetisége:
japán
Válogatottságainak száma játékosként: 26/1
születési hely:
Oszaka
ideje:
1956.08.25.
pozíció:
szövetségi kapitány
magassága:
173 cm
súlya:
75 kg
korábbi klubjai:
játékosként:
Tennoji, Vaszeda Egyetem, Furukawa
edzőként:
Furukawa Electric, japán válogatott, Consadole Sapporo, Yokohama F Marinos
sikerei:
játékosként:
japán bajnok (1986), az Ázsiai Klubbajnokság győztese (1987)
edzőként:vb-résztvevő (1998, 2010), japán bajnok (2003, 2004), az Év edzője Japánban (2003, 2004)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik