Egygólos holland siker a szlovákok ellen

Vágólapra másolva!
2010.06.28. 15:45
Sokan a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság legsimább nyolcaddöntőjét várták a holland–szlovák összecsapástól, amelyen viszonylag hamar megszerezte a vezetést az oranje, mégpedig a nemrégiben felépült Arjen Robben révén. Nem adták fel viszont a szlovákok, Róbert Vittek kétszer is nagy helyzetbe került, de mindkétszer hibázott – a végén hiába szépített. A két kihagyott ziccert nem bírta el csapata, így a legjobb nyolc közé a holland válogatott jutott be, amely Wesley Sneijder révén duplázta meg az előnyét. Búcsúzkodhat tehát Dél-Afrikától Szlovákia , de egyáltalán nincs miért szégyenkeznie.

Robben gólöröme, Hamsík látni sem akarja (Fotó: Action Images)
Robben gólöröme, Hamsík látni sem akarja (Fotó: Action Images)
Robben gólöröme, Hamsík látni sem akarja (Fotó: Action Images)

A közvélemény szerint a legsimább nyolcaddöntőnek a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon a holland–szlovák találkozó ígérkezik, ennek tudatában voltak maguk a felek is. Az első helyzet mégis a szlovákok előtt adódott: Erik Jendrisek lőtt középről, 18 méterről, a holland védelem asszisztálása mellett, de egy méterrel fölé.

A holland választ Wesley Sneijder postázta, szintén fölé, majd Robin van Persie fejelt mellé az ötösről; utóbbi volt a mérkőzés első igazi ziccere. A 10. percben Van Persie kiugratta a bal oldalon Robbent, aki az ötösről lőtt, ám középre célzott, így Ján Mucha védeni tudott. 

A 18. percben megszerezték a vezetést a németalföldiek: a jobb oldalra átvonuló Robben hozta fel a labdát a 16-os sarkáig, elhúzta Ján Durica és Radosláv Zabavník előtt is, és mielőtt a távolról becsúszó Martin Skrtel odért volna, a bal alsóba helyezett. 1–0

Megzavarta a kapott találat északi szomszédaink nemzeti csapatát, a hollandok pedig rutinosan járatták a középpályán a labdát, védőik rendre lefülelték a hosszú szlovák indításokat. Mark van Bommel olyannyira nyugodt maradt, hogy a játékvezető egyik asszisztensének egy hálálkodó kacsintással köszönte meg, hogy helyesen szögletet jelzett, amikor a bal szélen mentettek előle.

Talán túlzottan is megnyugodtak Van Bommelék, a 30. perc környékén be is szorították őket a szlovákok, még Robben is hátrament védekezni saját 16-osa könyékére (kapott is egy sárgát kezezésért). A szlovák szövetségi kapitány, Vladimír Weiss most sem ülhetett/állhatott viszont modellt a nyugalom szobrához: egy szerinte fordítva megítélt esetnél nemzetközi kézjelzésekkel adta tudtára a játékvezetőnek, a spanyol Alberto Undianónak, hogy kivetnivalót talál szellemi képességeiben.

Mentek előre becsülettel a Weiss-fiúk, minden különösebb eredmény nélkül, a mérkőzés egyetlen érdekes jelenetét annak köszönhettük ebben a szakaszban, hogy az egyik partjelző zászlaját széttépte a szél, és le kellett cserélni (mármint a zászlót).

Kontrára játszottak a hollandok az első félidő végén, és kis híján be is jött a terv: a 44. percben Van Bommel húzta meg a jobb szélt, beadását az ötös rövid sarkáról Van Persie azonban a kapu mellé vágta.

Úgy látszik, rájöhettek maguk a hollandok is, hogy nem jó ötlet ráülni az 1–0-ra, s huszáros rohamokkal kezdték a második félidőt. Előbb Dirk Kuyt elől mentett szépen az ötösön Durica, majd Robben lőtt nem sokkal mellé a 16-os jobb sarkáról, az előrelopakodó Joris Mathijsen közeli lövését pedig Mucha védte nagy bravúrral.

Az első játékrész ritmusának megfelelően most is egy ötperces tűzszünet következett, amelynek végét Robben kísérlete jelezte, a következő etap csúcspontját pedig egy középre tartó Van Persie-csavarás képezte. A 63. percig kellett várni az első szlovák kapura lövésre ebben a játékrészben: Juráj Kucka a felezőkör „végéről" próbálta meg kihasználni a hátszelet, de Maarten Stekelenburg védett a jobb alsó előtt. Nem követte a paskolást szöglet, de ennél nagyobb dolgot sem vettek már észre ezen a vébén az illetékesek...

Négy perc múlva Stekelenburg két „legális" bravúrt is bemutatott: először Miroslav Stoch 15 méterről leadott lövésénél, majd Marek Hamsík ugratta ki zseniálisan Róbert Vitteket, aki 15 méterre a kaputól szemtől szembe találta magát az ajaxos hálóőrrel, de nem tudta becsapni. A 71. percben leballagott a pályáról Robben, átadva helyét Eljero Eliának, idősebbik Weiss pedig Kamil Kopúnekkel frissítette támadósorát. Eközben Kuyt kis híján lekopírozta az első gólt, de Mucha nem hagyta magát.

A 77. percben újfent tragikusan helyezkedett a holland védelem, Vittek ismét szabadon rúghatott középről kapura, ám ajtó-ablak helyzetben csúnyán fölé bombázott.

Ahogyan az lenni szokott, ez megbosszulta magát: a 84. percben Kuyt cselezgetett a bal oldalon, Muchát is megbolondította, középre gurítását az egyedül hagyott Sneijder pedig higgadtan a kapu közepébe vágta. 2–0

A 93. percben Vittek lépett ki harmadik alkalommal is egyedül, Stekelenburg elhúzta a lábát: büntető, amelyet a sértett magabiztosan értékesített. 2–1

A Weiss-alakulat túl későn szépített, így a legjobb nyolc közé jutott az oranje, tegyük hozzá: megérdemelten. A szlovákok meg repülhetnek haza, de büszkén, felemelt fejjel tehetik ezt.


 

KATTINTSON A KÉPRE ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNK MEGTEKINTÉSÉHEZ!
KATTINTSON A KÉPRE ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNK MEGTEKINTÉSÉHEZ!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik