Az UEFA-vizsgálóbiztos bundázásra gyanakodott a vb-n

Vágólapra másolva!
2010.07.12. 12:51
null
Az Argentína–Nigéria találkozó előtt jelezték a bunda lehetőségét (Fotó: Action Images)
A BBC Newsnight értesülése szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egyik vizsgálóbiztosa figyelmeztette a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA), hogy figyeljen a nigériai válogatott mérkőzéseire, amelyeket esetleg manipulálhattak. A FIFA-nak viszont nincs tudomása arról, hogy bármelyik meccset befolyásolták volna.

Bár érthető módon a világbajnoki döntő uralja a nemzetközi sajtó híreit, a BBC Newsnight című műsorában érdekes (riasztó?) felvetéseket közöltek a tornával kapcsolatban. A hírek szerint az UEFA-nak dolgozó egyik vizsgálóbiztos – aki először a selejtező során kezdett gyanakodni – jelezte a FIFA-nak, hogy Nigéria „hajlamos lehet" a bundázásra, amit állítólag a „szuper sasok" néhány játékosa is elismert. Az UEFA embere a csoportkörben búcsúzó csapat első meccsének napján jelezte a FIFA megfigyelői rendszerének, hogy figyeljen az esetlegesen jelentkező rendellenes fogadási tendenciákra.

Az Argentína–Nigéria találkozó előtt Christian Bergmann német újságírót is felhívta egy, az UEFA-nál dolgozó forrás, aki azt állította, hogy „néhány nigériai játékos részese valamilyen manipulációnak". A FIFA elismerte, figyelmeztetést kapott, ám tagadja, hogy visszaélést tapasztalt volna.

„A FIFA és a megfigyelői rendszer munkáját informátorok hálózata segíti – olvasható a szervezet közleményében. – Érthető módon nem fedhetjük fel ezen források kilétét, de azt elmondhatjuk, a világbajnoki meccsek befolyásolásáról kapott információkat eddig semmi sem bizonyította. Emellett azt is szeretnénk leszögezni, hogy eddig semmi jelét sem láttuk fogadási csalásnak a világbajnokságon."

Nigéria második mérkőzésén Görögországgal csapott össze, és az előzetes várakozásoknak megfelelően 1–0-s vezetést szerzett, ám Sani Kaita kiállítása miatt emberhátrányba került, így a görög együttes története első két világbajnoki góljával fordított. Konkrét információt, állítást, vádat eddig nem találtunk, amely ezt az összecsapást jelölné meg, ám az nyilván jelzésértékű, hogy a témát feldolgozó cikkek kizárólag ezt a bloemfonteini mérkőzést említik. Nigéria kiesését követően egyébként Goodluck Jonathan államelnök olyannyira feldühödött, hogy két évre visszaléptette az együttest minden tornáról, igaz, a politikai beavatkozást szigorúan büntető FIFA nyomására utóbb felülbírálta döntését.

Mint ismeretes, tavaly az UEFA több gyanús bajnokival, kupameccsel és európai kupamérkőzéssel kapcsolatban indított nyomozást.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik