„Izland Magyarországot meg tudja verni” – hogyan jutottak idáig?

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2016.05.31. 21:07
null
Hét-nyolcezer szurkoló kíséri majd el Franciaországba Izlandot (Fotó: Action Imgaes)
Az Ausztriában edzőtáborozó magyar labdarúgó-válogatottal egy időben a Nemzeti Sport Online is folytatja a jövő héten kezdődő Eb-re való felkészülést. A helyi szakírók segítségével is készülő, a csoportellenfelek futballját bemutató sorozatunk utolsó részében az izlandi visir.is újságírója, Tómas Thór Thórdarson meséli el a szigetországi csoda történetét. Kiderül, hogyan és minek köszönhetően jutott el a 332 ezer lakost számláló, a nemzetközi futballszíntéren sokáig előre lesajnált ország odáig, hogy topligás játékosokat is felvonultató, Eb-résztvevő csapata van.

 

A HIHETETLEN FEJLŐDÉS ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

Izlandon mekkora meglepetést keltett, hogy a válogatottnak sikerült kiharcolnia az Eb-részvételt?
– Nagyon optimisták voltunk a sorozat előtt, hiszen a legutóbbi vb-selejtezők alkalmával csak pótselejtezőn maradtunk alul Horvátországgal szemben – válaszolta a Nemzeti Sport Online-nak Tómas Thór Thórdarson, a visir.is újságírója. – Az volt Izland addigi történetének legjobb válogatottja. Aztán jött az Eb-selejtezők sorsolása, megkaptuk Törökországot, Csehországot és Hollandiát, ami után inkább csak reménykedhettünk a jó szereplésben, nagy elvárásokat egy ilyen kemény csoportban nem támaszthattunk a csapattal szemben, de a fiúk végig nagyon meggyőzőek voltak.

Minek köszönhető az az elképesztő fejlődés, ami az elmúlt néhány évben végbement az izlandi labdarúgásban?
– Fantasztikus utánpótlásrendszerünk van! Ennek bizonyítéka, hogy jelenleg nyolcvan izlandi profi labdarúgót tartunk számon, akik külföldre tudtak igazolni, légiósként keresik a kenyerüket. Ez nagy szám, tekintve, hogy egy 330 ezres országról beszélünk. Továbbá könnyen lehet, hogy a lakosság számarányához viszonyítva nálunk a legeredményesebb az edzőképzés Európában. A gyerekek négy-ötéves korban kezdenek el futballozni, és rögtön UEFA-licences edzők foglalkoznak velük. Kulcskérdésnek tartom, hogy már nagyon fiatal korban is megfelelően képzett szakemberek dolgozzanak a jövő generációival. Vannak nagy tehetségeink az U21-es korosztályban is, de még többen az U19-es és az U17-es csapatban. Példaként említhetem a PSV-ből Albert Gudmundssont, akit az U19-es Bajnokok Ligája legjobbjai közé soroltak ebben az idényben. Azt persze nem tudom megmondani, hogy a tehetségek közül hány játékos fog valóban befutni, de a jelenlegi válogatottunk amúgy sem idős. Az együttes magját 26-27 éves futballisták alkotják, hozzájuk csatlakozhat majd fokozatosan egy-két fiatal, tehát folytathatjuk a megkezdett utat.

MI LEHET IZLAND REÁLIS CÉLJA?

– Mit gondol a közös Európa-bajnoki csoportunkról, mi lehet Izland reális célja a tornán?

– Alapvetően nagyon örülök ennek a csoportnak. Az első kalapból Portugáliát, a harmadikból Magyarországot szerettem volna. Igaz, a második kalapos Ausztriát jobb lett volna elkerülni. Az osztrákot tartom az Eb egyik lehetséges meglepetéscsapatának, amely akár az elődöntőig is eljuthat. Portugália nagy kérdés számomra, az első kalapos csapatok közül a portugálok tűnnek a leginkább kiszámíthatatlannak, mert új csapat van alakulóban. Kedvezőnek tartom, hogy ellenük kezdjük az Európa-bajnokságot, úgy gondolom, lebecsülnek majd minket a világranglistán elfoglalt helyezésünk miatt, és persze azért, mert nekünk nincs Cristiano Ronaldónk. A végső helyezést illetően ebben a csoportban Portugália, Ausztria, Izland, Magyarország sorrendet tippelnék. A magyar csapatot Izland meg tudja verni, a másik kettőt nem biztos. Abban reménykedem, hogy a magyarokkal szemben három, a másik két csapat ellen összesen legalább egy pontot szerzünk. A négy pontot reális célnak gondolom, amivel tizenhat közé lehet jutni. Ami ezen túl van, az már nem a realitás, hanem az álom kategóriája…

Milyen formában van most Izland? Az idei meccseken eddig hullámzó volt a csapat teljesítménye, igaz, a januári két vesztes találkozón még nem szerepeltek a nyugat-európai légiósok.
– Amióta Lars Lagerbäck szövetségi kapitány lett, azóta általában szörnyű eredményeket produkál a csapat a felkészülési meccseken. Ez így volt januárban is, majd a dánok elleni találkozó sem sikerült jól, viszont a görögökkel szembeni siker alkalmával megmutattuk a csapat valós erejét. Összességében nem aggódom. Tétmérkőzéseken mindig sokkal jobbak vagyunk, mint a felkészülési találkozókon, jó kezekben van a csapatban, mindenki tudja a dolgát.

Mi Izland legnagyobb erőssége, gyengéje? Kik lehetnek a kulcsemberek, mi a véleménye Izland Eb-keretéről?
– A selejtezők tapasztalatai alapján azt mondhatjuk, hogy Gylfi Sigurdsson a legjobb játékosunk, a legfontosabb viszont talán a csapatkapitány, Aaron Gunnarson. Utóbbi az eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta a válogatottban a selejtezők során, és nincs is alternatívája védekező középpályásként. Persze, Gylfi Sigurdsson is nagyon fontos játékos, és a képességei alapján jelenleg kiemelkedően ő a legjobb izlandi. A fő erősségünk az, hogy a kezdő tizenegyből tíz játékos adva van. Az az egyetlen kérdés, hogy ki játsszon elöl Kolbeinn Sigthórsson mellett. A védekezésünk fantasztikus, nagyon szervezett a csapatunk. A problémánk az lehet, hogy nem túl bő a keretünk. Tizenhárom-tizennégy hasonló képességű játékosunk van, nem sokat tudunk variálni sérülés vagy egyéb probléma esetén.

Gudjohnsen a 2011-es, 4–0-s magyar sikerrel végződő meccsen – ezen kívül még háromszor játszott ellenünk, két gólt is szerzett, de mindegyik találkozót Magyarország nyerte (Fotó: Action Images)
Gudjohnsen a 2011-es, 4–0-s magyar sikerrel végződő meccsen – ezen kívül még háromszor játszott ellenünk, két gólt is szerzett, de mindegyik találkozót Magyarország nyerte (Fotó: Action Images)

 

GUDJOHNSEN, LAGERBÄCK, EB-LÁZ

Hogyan látja a 37 éves Eidur Gudjohnsen szerepét? Egy ideig az is kérdésesnek tűnt, hogy a Chelsea és a Barcelona korábbi csatára tagja lesz-e az Eb-keretnek.
– Gudjohnsen kimagaslóan teljesít Norvégiában. Ole Gunnar Solskjaer az edzője, aki nem győzi őt dicsérni. Bármikor képes megfordítani a meccsek menetét. Eidur az Európa-bajnokságon szeretné befejezni emlékezetes válogatott karrierjét, és nem is kérdés, hogy helye van a tornán. A pályán és azon kívül is szükségünk van rá. Jól száll be a meccsekbe, magabiztosságot áraszt, a többiek is nyugodtak lehetnek, ha ő játszik. Még mindig nagyon jó futballista, aki abszolút megérdemli, hogy ott legyen Franciaországban.

Az Eb után Lars Lagerbäck nem folytatja a munkát, Heimir Hallgrímsson egyedül viszi tovább a csapatot. Ki tudják vele harcolni a vb-részvételt? A horvát, török, ukrán hármassal szemben hasonlóan nehéz dolguk lesz, mint a már említett Eb-selejtezősorozatban.
– Lagerbäck és Hallgrímsson nagyszerűen dolgozik együtt, ezt már bizonyították. Azt azonban nem tudnám megmondani, hogy mi lesz az Eb után. Trükkös csoportba kerültünk, és Lagerbäck volt az az ember, aki mindent megváltoztatott a válogatottnál. Heimir jó munkát végzett mellette, hogy egyedül mire megy, azt majd meglátjuk.

A magyar csapatról mi a véleménye?
– Elsősorban azokat a magyar játékosokat ismerem, akik Angliában játszanak vagy játszottak. Gondolok Király Gáborra, Bogdán Ádámra, Tőzsér Dánielre és Gera Zoltánra. A többieket kevésbé ismerem, de azt tudom, hogy Dzsudzsák Balázs a csapat kulcsembere.

Izlandon mekkora az Eb-láz? Túlzás nélkül az egész ország nézi majd az eseményt?
– Nagyjából hét-tízezer drukker utazik majd Franciaországba, és ugye már beszéltünk arról, hogy hányan laknak az országban. Aki pedig otthon marad, az televízión követi a meccseket. Vagyis valóban országos program lesz a meccsnézés, ez egészen biztos. Már azt is bejelentették, hogy Reykjavík egyik legnagyobb tere, amolyan Eb-térré változik, ahol az emberek közösen szurkolhatnak a csapatnak. Kicsi ország vagyunk, és ez hatalmas esemény lesz számunkra.

AZ IZLANDI EB-KERET
Kapusok: Hannes Thór Halldórsson (Bodö/Glimt), Ögmundur Kristinsson (Hammarby), Ingvar Jonssón (Sandefjord)
Védők: Birkir Már Saevarsson (Hammarby), Ragnar Sigurdsson (FK Krasznodar), Kári Árnason (Malmö FF), Ari Freyr Skúlason (OB), Haukur Heidar Hauksson (AIK), Sverrir Ingi Ingason (KSC Lokeren), Hördur Björgvin Magnússon (Cesena), Hjörtur Hermannsson (Göteborg)
Középpályások: Aron Einar Gunnarsson (Cardiff City), Emil Hallfredsson (Udinese), Birkir Bjarnason (Basel), Jóhann Berg Gudmundsson (Charlton Athletic), Gylfi Sigurdsson (Swansea), Theódór Elmar Bjarnason (AGF), Rúnar Már Sigurjónsson (GIF Sundsvall), Arnór Ingvi Traustason (IFK Norrköping)
Támadók: Eidur Gudjohnsen (Molde), Kolbeinn Sigthórsson (Nantes), Alfred Finnbogason (FC Augsburg), Jón Dadi Bödvarsson (Kaiserslautern)
Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrímsson

IZLAND FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Január 13.: Finnország–Izland 0–1 (Traustason) semleges helyszínen
Január 16.: Arab Emírségek–Izland 21 (Kjartansson)
Január 31.: Egyesült Államok–Izland 32 (Steindórsson, Sigurdarson)
Március 24.: Dánia–Izland 2–1 (Traustason)
Március 29.: Görögország–Izland 2–3 (Traustason, Ingason, Sigthórsson)
Június 1., 19.45: Norvégia–Izland
Június 6., 21.30: Izland–Liechtenstein

EURO 2016
AZ F-CSOPORT MENETRENDJE
Június 14.18.00Ausztria–MAGYARORSZÁGBordeaux, Matmut Atlantique
Június 14.21.00Portugália–IzlandSaint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard
Június 18.18.00Izland–MAGYARORSZÁGMarseille, Stade Vélodrome
Június 18.21.00Portugália–AusztriaPárizs, Parc des Princes
Június 22.18.00Izland–AusztriaSaint-Denis, Stade de France
Június 22.18.00MAGYARORSZÁG–PortugáliaLyon, Stade des Lumières
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik