Mi lett Eden Hazard-ral? Kérdezzék José Mourinhót!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.13. 09:34
null
Eden Hazard motivációs problémákkal küzd? (Fotó: Reuters)
A Nemzeti Sport Online a hétvégén a belga válogatott bordeaux-i bázisán járt, ahol amellett, hogy Marouane Fellainit faggattuk, arra is kíváncsiak voltunk, mi történt ebben a szezonban a Chelsea-ben a belgák klasszisával, Eden Hazard-ral, mi a formahanyatlásának oka. Erről egyrészt Benoit Delhauteur-t, a La Dernière Heure újságíróját kérdeztük, másrészt még májusban Eden öccsével, az újpesti Kylian Hazard-ral is beszélgettünk – sok más mellett – erről a témáról.

 

 

EDEN ÉS KYLIAN HAZARD HASONLÓ GONDJAI

„Az egész Chelsea nagyon visszaesett ebben az idényben, ez magával vonta Eden teljesítményének romlását is. Azt természetesnek tartom, hogy nem lehet mindig ugyanazon a szinten futballozni. A londoniak mérkőzéseit elnézve azonban nagyon nehéz megmondani, mi a visszaesés oka” – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak májusban a bátyjáról Kylian Hazard, aki egy évvel ezelőtt még Lionel Messihez és Cristiano Ronaldóhoz hasonlította a testvérét.

A DUCHATELET CSALÁD

Benoit Delhauteurt kérdésünkre a Duchatelet családról is beszélt. Mint ismert, Roland Duchatelet-nek számos országban van érdekeltsége több futballklubban is (Belgium: Sint-Truiden; Németország: FC Carl Zeiss Jena; Anglia: Charlton Athletic; Spanyolország: AD Alcorcón), míg a fia, Roderick az Újpest tulajdonosa.

„Én Roland Duchatelet belgiumi szerepvállalásairól tudok nyilatkozni, arra van rálátásom. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy remek üzletember, de rossz sportvezető, sokszor az érzelmei vezérlik. Nem véletlen, hogy a szurkolók többször is tüntettek ellene a klubjainál. A Standardot tavaly már eladta, így Belgiumban most a Sint-Truiden tartozik az irányítása alá. Az is nagy visszhangot váltott ki, hogy ennek a klubnak a tulajdonjoga Roland Duchatelet feleségének a nevén volt, holott valójában nem ő, hanem a férje irányította az egyesületet. Azóta már változott a helyzet, mert névlegesen is Roland Duchatelet az első számú vezető” – nyilatkozta az újságíró.

Az nem meglepő, hogy a testvérét valamelyest felmenti az újpesti szélső, mert ugyanígy mentette magát is, amikor Újpesten jártunkkor az edzés végén hosszas eligazítást tartott neki Nebojsa Vignjevics vezetőedző. A játékos elismerte, a kellő motiváltságot kérte számon tőle a szakember.

„Nem mindig találom meg a kellő motivációt, de ezzel szerintem más is így van. Az lenne a jó, ha olyan bajnokságban játszanék egyszer, amelyben mindegyik meccs olyan, mint az Újpest–Fradi derbi, akkor nem lennének ilyen gondjaim” – mondta még a kupadöntő előtt Kylian Hazard, aki a meccsen súlyos sérülést szenvedett, ami miatt csaknem féléves kihagyás vár rá.

„Úgy látszik, ez a motivációs probléma visszatérő jelenség a Hazard testvéreknél, mert korábban, évekkel ezelőtt Edennek is volt ilyen gondja, nem vette eléggé komolyan az edzéseket. Viszont Kylian közel sem akkor tehetség, mint ő” – veszi át a szót Benoit Delhauteur, a La Dernière Heure újságírója. (Mint ismert, a 25 éves Eden és a 20 esztendős Kylian mellett a Mönchengladbachban játszó, 23 éves Thorgan, és a legkisebb testvér, a még utánpótlás korú Ethan is futballista lett a Hazard családból.)

EDEN HAZARD ÉS AZ ARANYLABDA, A MOURINHO-HATÁS

Eden a májusban befejeződő szezonban 31 bajnokin négy gólt szerzett a Chelsea-ben, miközben a BL-ben egyszer sem talált a kapuba nyolc mérkőzésen. Ez még úgy is nagyon kevés, hogy sérüléssel is bajlódott. 2012-ben érkezett a Chelsea-hez, azóta ez volt a leggyengébb idénye.

„Eden korábbi, nem titkolt célja az volt, hogy szeretne egyszer Aranylabdát kapni. Az a fejlődés, amit a korábbi években bemutatott, fel is jogosította erre a célkitűzésre. De most, hogy a teljesítménye visszaesett, már erősen kétségesnek tűnik, hogy ez összejöhet-e neki. Eden esetében a gyengébb évad okát én José Mourinhóban látom. Megromlott a kapcsolatuk, nem értették meg egymást. Egy új edző mellett azonban megújulhat a szélső, és a korábbiakhoz hasonlóan futballozhat” – véli a szakíró.

MIRE MEHETNEK A BELGÁK AZ EB-N?

Az olaszokkal, az írekkel és a svédekkel egy csoportba kerülő Belgium Eb-szereplése is nagyban függhet Eden Hazard játékától, hogy mennyire tudja korábbi önmagát adni. Kylian Hazard szerint Belgium még mindig inkább az a csapat, amelyik meglepetést okozhat, de nem számít esélyesnek a végső győzelemre. Ezzel szemben – mint azt belga kollégánktól megtudtuk –, a játékosok között igen is téma a végső siker. Még úgy is, hogy rengeteg sérülés hátráltatta az együttest, és az „eredeti” csapatkapitány, a Manchester City védője, Vincent Kompany emiatt nem is vehet részt a tornán.

WILMOTS: NEM ELÉG AZ EGY PONT

A belga válogatott szövetségi kapitánya, Marc Wilmots az olaszok elleni hétfői mérkőzés kapcsán a szombati sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy sokat gyakorolták a szögleteket és a szabadrúgásokat, s nagyon alaposan felkészültek az ellenfélből.

„A franciák Románia elleni mérkőzése a bizonyíték arra, hogy itt már nincsenek könnyű meccsek. Sokat számított viszont, hogy a franciák az utolsó húsz percre is klasszis játékosokkal tudtak frissíteni. Egy ponttal nem lennék elégedett az olaszok ellen, mindenképpen győzni szeretnék” − mondta a szakember.

„A belga válogatottban nagyon sok a fiatal labdarúgó, és ők jó elegyet alkotnak a rutinosabb futballistákkal. Úgy érzem, Belgium akár meglepetést is okozhat ezen a tornán, de kimondott Eb-esélyesnek nem mondanám a csapatot. Annak nagyon örülök, hogy Magyarország is részt vesz a kontinensviadalon, láttam a selejtezőket, úgy érzem, abszolút megérdemelten jutott ki a válogatott, szurkolok is a magyaroknak. Hogy mit várnék egy belga–magyar meccstől? Iksz után győzünk tizenegyesekkel” – mondta mosolyogva Kylian Hazard.

„A nyilvánosság előtt mindenki nagyon óvatosan fogalmaz az esélyeket illetően. Marc Wilmots szövetségi kapitány a négy közé jutást reálisnak látja, a játékosok viszont egymás között egyértelműen a végső győzelmet tűzték ki célul” – mondta a várakozásokkal kapcsolatban Benoit Delhauteur.

Belgium ma Lyonban Olaszország ellen kezdi meg szereplését az Eb-n.

AZ E-CSOPORT MENETRENDJE
Június 13.18.00Írország–SvédországSaint-Denis, Stade de France
Június 13.21.00Belgium–OlaszországLyon, Stade des Lumières
Június 17.15.00Olaszország–SvédországToulouse, Városi Stadion
Június 18.15.00Belgium–ÍrországBordeaux, Matmut Atlantique
Június 22.21.00Olaszország–ÍrországLille, Stade Pierre-Mauroy
Június 22.21.00Svédország–BelgiumNizza, Allianz Riviera

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik