Iker-siker: az első címvédés a spanyoloké

HEGYI TAMÁSHEGYI TAMÁS
Vágólapra másolva!
2016.06.04. 17:57
A Nemzeti Sport Online az olvasó elé tárja a labdarúgó Európa-bajnokságok történetét. Az alábbiakban sorban a tizennegyedik, a Lengyelország és Ukrajna által közösen megrendezett 2012-es viadalról emlékezünk meg röviden.

A sportág történetében először jutott be együtt az Európa-bajnokság nyolc csapata közé a kontinens öt legnagyobb futballnemzetének válogatottja, egyszersmind az öt európai világbajnok, Olaszország, Németország, Anglia, Franciaország és Spanyolország. A fináléban aztán az olaszok és a spanyolok találkoztak egymással, és ott utóbbiak földbe döngölték riválisukat.

Az Európa-bajnoki címét megvédő 2012-es spanyol válogatott (Fotó: Reuters)
Az Európa-bajnoki címét megvédő 2012-es spanyol válogatott (Fotó: Reuters)

D. SILVA, J. ALBA, F. TORRES, MATA – KIÜTÉS!

Az ibériaiak viszonylag hamar vezetést szereztek, amelyet még a szünet előtt megdupláztak. A végére Thiago Motta sérülése miatt emberhátrányba kerültek az itáliaiak, a régi-új bajnok így négy gólnál állt csak meg.

A 14. percben Cesc Fabregas készített elő: Andrés Iniesta passzából elhúzott Giorgio Chiellini mellett, középre adását pedig David Silva hat méterről a kapu jobb oldalába bólintotta. A 42. percben Iker Casillas indította Jordi Albát, aki kényszerítőzött Xavival, és a visszakapott labdával a 16-osra belépve higgadtan a kapu közepébe lőtt. Ez volt Alba első gólja a felnőttválogatottban. Xavi pedig az első futballista lett, aki két Eb-döntőben is asszisztot jegyzett.

MICSODA MESTERHÁRMAS!

A 2008-ban hivatalba lépő spanyol kapitány, Vicente del Bosque az utolsó negyedórára beküldte Fernando Torrest, aki a 84. percben Xavi remek passzából higgadtan mattolta Gianluigi Buffont. Ezzel még nem volt vége a spanyol fiesztának, hiszen Torres két perccel a lefújás előtt kiszolgálta a nála is később beálló csereembert, Juan Matát, beállítva a 4–0-s végeredményt.

A spanyol válogatott 1920 után először győzte le tétmérkőzésen Olaszországot – a legjobbkor.

A La Furia Roja olyan tettet hajtott végre, amelyre egyetlen európai csapat sem volt képes eddig: sorozatban három világversenyt nyert meg, az 2008-as Eb és a 2010-es vb után a 2012-es Európa-bajnokságot is. A széria azonban itt véget is ért, a 2014-es világbajnokságon ugyanis Németország emelhette magasba a trófeát.

CSÚCS HÁTÁN CSÚCS

A rekordok mindazonáltal tovább dőltek a négy évvel ezelőtti tornán, mert az Eb-döntők történetében senki sem szerzett még négy gólt a fináléban, mint tették azt a spanyolok a kijevi Olimpiai Stadionban.

És ha ez nem lett volna elég: 12 spanyol játékos csatlakozott a nyugatnémet Rainer Bonhofhoz, aki 1972-ben és 1980-ban is tagja volt az aranyérmet nyerő nationalelf keretének. A több mint egycsapatnyi kétszeres (2008, 2012) Eb-győztes hispániai labdarúgó névsora: Xabi Alonso, Iker Casillas, Cesc Fabregas, Andrés Iniesta, Sergio Ramos, David Silva, Fernando Torres, Xavi, Raúl Albiol, Álvaro Arbeloa, Santi Cazorla, Pepe Reina.

14. EURÓPA-BAJNOKSÁG, LENGYELORSZÁG, UKRAJNA (2012. JÚNIUS 8.–JÚLIUS 1.)

A teljes eredménysort ide kattintva érheti el!

Elődöntő
Spanyolország–Portugália 0–0 – 11-esekkel 4–2
Doneck, 48 000
néző. V: Cakir (török)

Olaszország–Németország 2–1 (2–0)
Varsó, 55 540
néző. V: Lannoy (francia)
G:
Balotelli (20., 36.), ill. Özil (92. –11-esből)

Döntő
Spanyolország–Olaszország 4–0 (2–0)
Kijev, 63 170
néző. V: Proenca (portugál)
Spanyolország: Casillas – Arbeloa, Sergio Ramos, Piqué, Jordi Alba – Xavi, Busquets, Xabi Alonso – David Silva (Pedro, 59.), Fabregas (F. Torres, 75.), Iniesta (Mata, 87.)
Olaszország: Buffon – Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini (Balzaretti, 21.) – Marchisio, Pirlo, De Rossi – Montolivo (Motta, 57.) – Balotelli, Cassano (Di Natale, a szünetben)
G:
David Silva (14.), Jordi Alba (42.), F. Torres (84.), Mata (88.)

Gólkirály: Fernando Torres (spanyol) 3 gól (további öt játékos szerzett 3 gólt; F. Torresnek és Mario Gomeznek volt a legtöbb asszisztja közülük, előbbi azzal érdemelte ki a címet, hogy 92 perccel kevesebbet játszott a németnél)

A torna csapata: 23-as keretet adtak ki, amelyben 10 spanyol játékos kapott helyet

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik