Santos terve tökéletes volt – „csúnya” futballal az aranyéremért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.11. 20:19
null
CR is beállt Santos mögé – a terv tökéletes volt (Fotó: AFP)
Fernando Santosnak volt egy terve: megnyerni a franciaországi Európa-bajnokságot – nem feltétlenül látványos játékkal. A portugálok terve tökéletesre sikerült, a franciák nem tudták megakadályozni. Elemzés.

Finoman szólva sem ez volt minden idők legizgalmasabb Európa-bajnoki döntője. Sőt ez volt az első, amelyen nem esett gól a rendes játékidőben…

Furcsának tűnhet, de a saint-denis-i fináléban a portugálok akarata érvényesült – akárcsak Portugália három korábbi találkozóján az egyenes kieséses szakaszban. Fernando Santos egy tervvel érkezett Franciaországba: megnyerni az Európa-bajnokságot – mindegy, milyen futballal. S ehhez a tervhez mind a 23 játékosa hűen ragaszkodott – még Cristiano Ronaldo is.

A szövetségi kapitány többször utalt arra, jobb Eb-t nyerni unalmas játékkal, mint idő előtt hazautazni látványos futballal. Portugáliában tegnap óta biztosan nincs olyan ember, aki ne értene ezzel egyet.

A csoportkör után Portugália ellenfelei, Horvátország, Lengyelország, Wales és Franciaország egyaránt a tornán mutatott legrosszabb teljesítményét nyújtotta Ronaldóék ellen. Egyszer, talán kétszer még lehet a szerencsére fogni ezt (portugál szempontból), de négyszer biztosan nem. Ez volt Santos (és Portugália) akarata: az ellenfél játékának elrontása.

Néhányan a 2016-os portugál menetelést a görögök 2004-es diadalához hasonlították (amikor épp a házigazda Portugáliát verték meg a lisszaboni döntőben 1–0-ra), de ez a portugál csapat azért nem csak a bekkelésről szólt. Tény, az aranyérmes játéka messze nem volt olyan ötletes, mint amilyen egy első kalapból kisorsolt csapattól elvárható lenne, de ahogy azt Hajdú B. István is elmondta a tv-közvetítés során, a győztest mindig felmenti a tény, hogy győzött – tette azt bárhogyan is.

Nézzük, hogyan húzta ki ellenfelei méregfogát Portugália az egyenes kieséses szakaszban!

HORVÁTORSZÁG–PORTUGÁLIA 0–1 – hosszabbítás után

A PORTUGÁL MÉRLEG: 3 GYŐZELEM, 4 DÖNTETLEN
Soha ennyi iksszel nem nyertek még Európa-bajnokságot

A horvátoknál többet volt a labda (56–44 százalék), háromszor annyi kapura lövésük volt, mint Portugáliának, jó kétszázzal több pontos passzuk volt, majd’ negyvennel több támadást vezettek, de hiába – Rui Patríciónak egyetlen védést sem kellett bemutatnia a 120 perc alatt.

A portugálok teljesítményét jól jelzi, hogy az InStat összegzésében csak a csereként beállva győztes gólt szerző Ricardo Quaresma ért el 300-nál magasabb mutatót (301), ami nemzetközi szinten nem számít kiemelkedőnek.

LENGYELORSZÁG–PORTUGÁLIA 1–1 – 11-ESEKKEL 3–5

Bár Robert Lewandowski a második percben sokkolta Portugáliát (mint később kiderült, ez volt az egyetlen gól, amit a portugálok kaptak az egyenes kieséses szakaszban), a 18 éves, élete első felnőttválogatott meccsén kezdő Renato Sanches gólja hosszabbítást, majd tizenegyeseket jelentett.

KULCS, A KEVÉS KAPOTT GÓL
Portugália az egyenes kieséses szakaszban csak egy gólt kapott. Előtte a legutóbbi három Európa-bajnok egyaránt megúszta kapott gól nélkül az egyenes kieséses szakaszt.
2012: Spanyolország nem kapott gólt
2008: Spanyolország nem kapott gólt
2004: Görögország nem kapott gólt
2000: Franciaország három gólt kapott

Sanches beállítása jól jelzi, Santos mennyire bízott keretében: a 23 nevezett játékosból csak a két cserekapus nem lépett pályára az Eb-n.

Ezen a meccsen Portugália tűnt dominánsabbnak, a mezőnyjátékosok átlagos helyezkedése alapján csak Pepe és José Fonte volt az, aki nem az ellenfél térfelén ért labdába a legtöbbször, míg a lengyelektől öten átlagoltak a saját térfelükön.

PORTUGÁLIA–WALES 2–0

Cristiano Ronaldo legjobb mérkőzése volt ez az egyenes kieséses szakaszban, a háromszoros aranylabdás 354-es InStat-indexet ért el egy góljával és egy asszisztjával. A horvátok ellen 278-cal, a lengyelek ellen pedig 301-gyel zárt.

Az addig minden Eb-mérkőzésén legalább egyszer betaláló Wales gólképtelen maradt. Portugália csupán kilenc kapura lövést engedett Gareth Bale-ék számára, abból is csak három talált kaput – pedig Wales többet támadott, többet és jobban passzolt, és többet is birtokolta a labdát.

Balra a portugál, jobbra a francia legalább tízszer megtett passzutak – a franciák kevésszer tudták megjátszani Giroud-t és Payetet
Balra a portugál, jobbra a francia legalább tízszer megtett passzutak – a franciák kevésszer tudták megjátszani Giroud-t és Payetet


PORTUGÁLIA–FRANCIAORSZÁG 1–0 – HOSSZABBÍTÁS UTÁN

Szinte minden lényeges mutatóban a franciák voltak jobbak. Franciaország szerezte a legtöbb gólt a 2016-os tornán (13-at), de Portugália ellen nem tudott betalálni – igaz, ez nagyban Rui Patrício remeklésének az eredménye. A portugál kapus öt védést mutatott be, a fináléban pályára lépők közül övé lett a legjobb InStat-index (375).

Ellentétben a korábbi mérkőzéseikhez képest, a portugál kezdőből hét mezőnyjátékos is saját térfelén avatkozott játékba a legtöbbször. Ám hiába zajlott többnyire a portugál térfélen a játék, a franciák csak két nagy gólhelyzetet tudtak kialakítani – kevésszer tudták megjátszani Olivier Giroud-t és Antoine Griezmannt. Kicsit az lehetett az ember érzése, hogy a franciák épp ugyanazt teszik, mint az elődöntőben ellenük a németek – pont ugyanolyan eredményességgel.

Fernando Santosnak volt egy terve, aminek kivitelezését a franciák sem tudták megakadályozni. Szép lenne, ha egy Eb (vagy vb) aranyérmese látványos futballal nyerné meg az adott tornát, de a tapasztalat azt mutatja, ez nem mindig így van.

Tudta ezt Santos, s éppen ezért szoktatta csapatát a „csúnya” futballhoz – na meg azért, mert papíron a portugálok kerete messze nem a legerősebb volt az Eb-n. A franciáknak megvolt a sanszuk a diadalra (elég csak André-Pierre Gignac kapufájára gondolni), de amikor „csúnya” futballal kellett volna nyerni, kudarcot vallottak.

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd

A franciák egyik problémája: „szétszakadt” a csapat, a hátsó hatos és az első négyes szinte szeparáltan dolgozik. Kevés köztük az összjáték (nyilak), és kevésszer sikerül megjátszani az elöl levőket (a körök mérete a labdaérintések gyakoriságát mutatja).

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, 2016
DÖNTŐ
PORTUGÁLIA–FRANCIAORSZÁG 1–0 (0–0, 0–0, 0–0) – hosszabbítás után

Saint-Denis, Stade de France, 75 868 néző. Vezette: Clattenburg (angol)
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, Raphaël Guerreiro – William Carvalho – Renato Sanches (Éder, 79.), Adrien Silva (Moutinho, 66.), Joao Mário – Nani, C. Ronaldo (Quaresma, 25.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi – Sissoko (Martial, 110.), Griezmann, Payet (Coman, 58.) – Giroud (Gignac, 78.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Éder (109.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik