Eb 2016: rekordnyereségre számít az UEFA

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.07.09. 14:42
Rekordmértékű nyereségre számít az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a franciaországi kontinenstornától.

Az UEFA elárulta, hogy az Európa-bajnokság teljes bevétele várhatóan 1.93 milliárd euró (607.7 milliárd forint) lesz, a nyereség pedig 830 millió euró (261.3 milliárd forint), és utóbbi rekordnak számít a kontinenstornák történetében.

„A számok pozitívak, a kibővített torna nagy siker volt” – mondta sajtótájékoztatóján Theodor Theodoridisz, az UEFA főtitkára.

A bevételek a közvetítési jogokból (több mint 1 milliárd euró), a támogatói befizetésekből és licencdíjakból (480 millió euró), valamint a jegyértékesítésből és a vendéglátásból (400 millió euró) befolyó összegekből állnak össze.

A kiadásokat a kontinenstorna szervezési költségei (650 millió euró), illetve a válogatottak (301 millió euró) és a klubok (150 millió euró) premizálása alkotják.

A befolyó összegből 230 millió eurót félretesznek, ez fedezi majd az UEFA működési költségeit a következő négy évben. A további 600 millió eurót az 55 tagország között osztják szét a fejlesztési programok keretében.

Négy évvel ezelőtt az ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságot 593.7 millió eurós profittal zárta az európai szövetség, amelynek idén – az előrejelzések szerint – 34 százalékkal több bevétele lesz a kontinenstornával összefüggésben, mint 2012-ben.

Theodoridisz és Ángel María Villar UEFA-alelnök kiemelte Michel Platini szerepét, ugyanis az UEFA francia elnöke szorgalmazta kitartóan, hogy emeljék fel az Európa-bajnokság létszámát 16-ról 24 csapatra, ez pedig jelentősen hozzájárult a bevételek növekedéséhez. A francia sportvezetőt összeférhetetlenség és hűtlen kezelés miatt négy esztendőre eltiltották a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, májusban szóban le is mondott az elnöki posztjáról, később pedig bejelentette, hogy mindezt szeptemberben, az athéni tisztújító kongresszuson hivatalossá is teszi.

„A franciaországi rendezés egy embernek köszönhető: Michel Platininek. Büszke lehet magára, nagyon büszke” – mondta Villar.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik