Olasz-horvát rangadó: nagyobb volt a füstje, mint a lángja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.16. 20:40
A horvát labdarúgó-válogatott 1–1-es döntetlent ért el Olaszországban az Eb-selejtező negyedik fordulójában. A találkozó hajrája előtt a horvát ultrák sportszerűtlen magatartása miatt – tárgyakat dobáltak a pályára és pirotechnikai eszközöket használtak, a rendfenntartók bementek a szektorukba – a játékvezető tíz percig megállította a játékot. A H-csoportban a norvégok Azerbajdzsánban nyertek, Málta pedig pontot szerzett Bulgáriában.
Az olasz
Az olasz "százados", Daniele De Rossi (balra) és a horvát Ivan Rakitic balettje (Fotó: Reuters)
Az olasz "százados", Daniele De Rossi (balra) és a horvát Ivan Rakitic balettje (Fotó: Reuters)
Az olasz
Az olasz "százados", Daniele De Rossi (balra) és a horvát Ivan Rakitic balettje (Fotó: Reuters)

 

2016 EB, SELEJTEZŐ
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ
H-CSOPORT
Olaszország–Horvátország 1–1
(1–1)
Milánó, San Siro, 63 000 néző. V: Björn Kuipers (holland)
Olaszország: Buffon – Darmian, Ranocchia, Chiellini – De Sciglio, Candreva, De Rossi, Marchisio, Pasqual (Soriano, 28.) – Zaza (Pelle, 63.), Immobile (El Shaarawy, 52.). Szövetségi kapitány: Antonio Conte
A kispadon:
Sirigu (k.), Perin (k.), Moretti, Rugani, Parolo, Bonaventura, Bertolacci, Cerci és Giovinco.
Horvátország: Subasic – Srna, Corluka, Vida, Pranjic – Brozovic (Badelj, 83.), Modric (Kovacic, 28.) – Olic (Kramaric, 68.), Rakitic, Perisic – Mandzukic. Szövetségi kapitány: Niko Kovac
A kispadon:
L. Kalinic (k.), Vargic (k.), Vrsaljko, Jedvaj, Lovren, Leovac, Halilovic, Sharbini és Cop.
Gólszerző: Candreva (11.), ill. Perisic (15.)

Két természeti csapással kellett szembenézniük az olasz drukkereknek a horvátok elleni csoportrangadó előtt: az özönvízszerű esőzéssel és a nyári világbajnokság óta most először keretbe szólított Mario Balotelli kidőlésével. Igaz, a Liverpool rossz(formában lévő)fiúja egyes olasz lapok szerint azért jelentett sérültet, mert kiderült, hogy nem szerepelne az azzurra kezdőjében – amely egyébként a majd' tucatnyi hiányzó miatt a következőképpen festett: Buffon – Darmian, Ranocchia, Chiellini – De Sciglio, Candreva, De Rossi, Marchisio, Pasqual – Zaza, Immobile. Egyes olasz újságírók szerint jobb csapat most a horvát, mint az övék, és jobban is kezdtek a vendégek, ám a 11. percben Simone Zaza harcos lekészítése után Antonio Candreva 19-ről kilőtte a jobb alsót. 1–0! Nem sokáig tartott azonban az olasz előny, pár perc múlva ugyanis Ivan Perisic gyengécske lövése becsusszant az ez egyszer igen figyelmetlen Gianluigi Buffon hasa alatt: 1–1!

A gyors gólváltás után a biztos védekezésre koncentráltak a felek, közben lesérült Luka Modric és Manuel Pasqual is. Nem sokon múlott, hogy a horvátok térjenek előnnyel pihenőre, de Buffon újabb hibája után Ivica Olic közelről sem talált a kapuba, a gólvonalon mentett ugyanis a visszafutó Andrea Ranocchia.

A Daniele De Rossival együtt szintén 100. válogatottságát ünneplő Olic és Buffon egyébként régi ismerősök, már a 2002-es világbajnokságon is találkoztak, sőt, a horvát akkor góllal bosszantotta a kapust; de pályára lépett azon a mérkőzésen a horvátok jelenlegi szövetségi kapitánya, Niko Kovac is.

A szünet után egy-egy helyzettel folytatódott a mérkőzés, amelyet egyre inkább a mezőnyjáték kerített hatalmába. Hiába dobta be Antonio Conte a Graziano Pelle, Stephan El Shaarawy csatárkettőst, hiába állt be az ellenfélhez a bombaformában lévő Andrej Kramaric, helyzetet nem láthattunk a hajráig. Aztán magát a mérkőzést sem láthattuk, mert a horvát ultrák az addig tartogatott görögtűz- és füstgránát-készleteiket hirtelen mind felhasználták, a holland játékvezető, Björn Kuipers jó tíz percre félbeszakította a mérkőzést.

Az utolsó negyedóra csak nyomokban tartogatott futballt, de a végén a horvátok nyerhettek volna, ám Perisic kihagyta ziccerét. Nagyobb volt a füstje, mint a lángja: remek kezdés után egyre unalmasabbá vált a csoportrangadó, amelyen egyik csapat sem érdemelt győzelmet.

Azerbajdzsán–Norvégia

A norvégok Haavard Nordtveit első félidő közepén szerzett találatával nyertek Azerbajdzsánban. Utóbbiak változatlanul pont nélkül állnak – természetesen a csoport utolsó helyén –, az olaszok elleni hazai vereséggel kezdő északiak zsinórban harmadszor győztek, Málta után újabb idegenbeli meccsen gyűjtötték be a három pontot kapott gól nélkül.

Azerbajdzsán–Norvégia 0–1 (0–1)
Baku, Bakcell Aréna. V: Aranovszkij (ukrán)
AZERBAJDZSÁN: S. Agayev – Shukurov, Yunuszadea, R. F. Sadygov, Medvedev – Amirguliyev, Abisov (Qarayev, 65.) – Imamverdiyev (Nazarov, 70.) – A. Abdullayev, R. Aliyev, Javadov. Szövetségi kapitány: Mahmud Qurbanov
NORVÉGIA: Nyland – Elabdellaoui, Nordtveit, Forren, Högli – S. Johansen – Daehli (Samuelsen, 57.), Tettey, Skjelbred – T. Elyounoussi (Gulbrandsen, 92.), H. Nielsen (Söderlund, 72.). Szövetségi kapitány: Per-Mathias Högmo
G:
Nordtveit (25.)

Bulgária–Málta

A bolgárok Andrej Galabinov góljával már a mérkőzés elején vezetéshez jutottak, de nem igazán tudtak mit kezdeni a vendégekkel. A második félidőben mindkét fél büntetőt rúghatott, amíg azonban a vendégek a 49. percben gólra váltották, a hazaiaktól a 76. percben Ivelin Popov hibázott. Így hiába a mezőnyfölény, a háromszor annyi kapura lövés hazai részről, a vendégek meglepetésre pontot szereztek. Az azeri győzelemmel kezdő bolgárok zsinórban harmadik mérkőzésükön maradtak nyeretlenek, és második hazai találkozójukon sem tudtak győzni. Málta három vereség után jutott gólhoz, és mindjárt ponthoz is.

Bulgária–Málta 1–1 (1–0)
Szófia, Vaszil Levszki Stadion. V: Strömbergsson (svéd)
BULGÁRIA: Sztojanov – Terziev, V. Minev, Bodurov, Manolev – G. Milanov (Marquinhos, 58.), G. Iliev (Tonev, 71.) – Galabinov (Micanski, 58.), Djakov, Alekszandrov – Popov. Szövetségi kapitány: Ljuboszlav Penev
MÁLTA: Hogg – R. Camilleri, Z. Muscat, Caruana, Agius, Failla (Bezzina, 81.) – Briffa, R. Muscat, P. Fenech – Schembri (R. Fenech, 78.), J. Farrugia (T. Vella, 93.). Szövetségi kapitány: Pietro Ghedin
G: Galabinov (6.), ill. Failla (49. – tizenegyesből)

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország4 3110–1+910
2. Olaszország4 316–2+410
3. Norvégia4 316–3+39
4. Bulgária4 1124–5–14
5. Málta4 131–7–61
6. Azerbajdzsán4 42–11–90

 

OLASZORSZÁG–HORVÁTORSZÁG PERCRŐL PERCRE

24 Eb-selejtező óta veretlen az olasz válogatott, de 1942 óta nem tudja legyőzni a horvátokat.

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90. perc Mandzukicot ápolni kell, de visszatérhet.

Három perc a ráadás.

87. PERC HEJJ, PERISIC! Rakitic tökéletesen indítja a balon Perisicet, az olasz védelem romokban, de a szélső 10-ről ballal a bal alsó mellé lő. Kissé balról, ugyebár.

85. perc Perisic kicselezi De Scigliót és az oldalvonalat is. Bedobás.

84. perc Corluka ment Marchisio elől De Sciglio keresztpassza után, El Sha meg 20-ról gyengén a jobb sarok mellé trafál.

83. perc Brozovic le, Milan Badelj be.

Némi lökdösődés a pályán, de hamar elhal. Ez már csak egy ilyen meccs, itt semmi sem gyúl lángra egy idő után.

76. perc El Sha lő az ötös bal sarka elől Soriano beadása után, de blokkolja az elé vetődő Srna.

76. perc MEHET ISMÉT A MECCS! Jó tíz perc után csak folytatjuk végül.

Megy a takarítás a pályán és körötte. Kérjük, addig dúdoljanak tánczenét magukban, jó öreg magyar TV-s szokások szerint.

Az olasz biztonságiak elkezdik kiüríteni a horvát szektort. Adok-kapok-szaladok.

Mezőnyjátékba burkolódzott a mérkőzés, aztán mesterséges ködbe.

76. PERC KUJPERS FÉLBESZAKÍTOTTA A MÉRKŐZÉST!

A lelátón 68:0-ra vezetnek a horvátok gyújtogatás tekintetében.

A korosztályos válogatottak között nagy az olasz fölény: 7 siker, 4 iksz és 1 bukás.

Klubcsapatok tekintetében 15/9/5 az olasz mérleg.

72. perc Újabb görög-, illetve horváttüzek. Ez nem két percig tart majd...

68. perc Olic le, a remek, sőt, bombaformában lévő Andrej Kramaric be.

68. perc SZÉP! Marchisio lekészít El Shaarawynak, aki jobbal 18-ról nem is sokkal téveszti el a jobb felsőt.

Az olaszok egyszer nyertek a horvátok ellen történelmük során: 1942 áprilisában. Abból a talján csapatból már senki sem él, az utolsó, aki meghalt, Pietro Rava volt, 2006-ban.

Aztán 1991-ben találkoztak újra a felek.

65. perc Ivan Perisic lerántja Chiellinit, sárga.

63. perc Zaza le, Graziano Pelle váltja.

62. perc Srna középre gurít, Rakitic meg 25-ről jobbal ölön találja Buffont.

60. perc Rakitic bal oldali beadását 13-ról Perisic jócskán a kapu fölé csúsztatja fejjel.

A horvátok 20 éve Palermóban nyertek Eb-selejtezőn az olaszok ellen, Davor Suker duplájával – aki ma a horvát szövetség elnöke.

58. perc Jelentjük, mezőnyjátékba burkolódzott a mérkőzés.

52. perc Immobile le, Stephan El Shaarawy be.

50. perc HELYZET EZ IS! Srna jobb oldali beadását Soriano éppen Kovacicra rúgja, a 14 méteres perdítést fogja a bal sarok előtt Buffon. Akár csak nem sokkal később Mandzukic halovány fejesét is. Ez utóbbit Corluka készítette elő.

48. perc Zaza 16 méteres, ballábas suhintása után vetődve fogja a labdát a jobb sarok előtt Subasic.

47. perc Ciro Immobile odalép Vidának, sárga.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

MAI EB-SELEJTEZŐS GÓLOK MEG EMITT!

NAGY EB-ADATBANK ITT!

A TÖBBI MAI EB-SELEJTEZŐRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT!

2002-ben a Gianluigi Buffon – Christian Panucci, Fabio Cannavaro, Alessandro Nesta (Marco Materazzi, 22.), Paolo Maldini – Gianluca Zambrotta, Cristiano Zanetti, Cristiano Doni (Filippo Inzaghi, 79.), Damiano Tommasi – Francesco Totti, Christian Vieri féle olasz csapat a 2002-es vb-n elvérzett a Stipe Pletikosa – Josip Simunic, Stjepan Tomas, Robert Kovac, Daniel Saric, Robert Jarni – Milan Rapaic (Dario Simic, 79.), Niko Kovac, Zvonimir Soldo (Jurica Vranjes, 63.) – Davor Vugrinec (Ivica Olic, 57.), Alen Boksic féle kroátok ellen. A gólokat Vieri, Olic és Rapaic szerezte.

A nagy Buffon–Olic párharcnak volt előzménye is.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Közben gólt kaptak az izlandiak is.

45. perc MI MARADT KI! Perisic balról középre kanyarint, Buffon nem éri el Mandzukic fejét, aki Olichoz csúsztat, ő meg az ötös jobb sarka elől kapura fejel, ám a gólvonalon álló Andrea Ranocchia hatalmasat ment! Térddel.

Négy perc a ráadás.

45. perc Rakitic pontosan ível most az ötösre, Corluka fejére, aki megcélozza a jobb sarkot, de Buffon hatalmasat véd. De les.

Mandzukic bánatos arccal értekezik Oliccal, valami oda-vissza következik majd a (kéz)jelek szerint.

44. perc
Rakitic nem bízza másra, maga lő 20-ról méterekkel a kapu mellé.

Mandzukic csak bánatosan néz.

42. perc Rakitic most Srnához gurít, aki 24-ről átrúgja a labdát Torinóba.

Mandzukic is értékeli a bekk sarkazását pár keresetlen kifejezéssel...

40. perc Rakitic és Corluka előad egy igen érdekes szabadrúgás-variációt. Az olaszok csodálkoznak, majd kirúgás következik.

40. perc Giorgio Chiellini megmássza Ivica Olicot, majd nem érti, miért lesz szabadrúgás. Mert megmászta Olicot.

39. perc Subasic szépen lép ki Claudio Marchisio bal oldali beíveléséért.

37. perc Mateo Kovacic kap sárgát Soriano felrúgásáért, pontosabban azért, mert nyújtott lábbal csúszott oda neki.

Egyébként a horvátok kapitulálásával már csak az izlandi háló "szűz" az Eb-selejtezők során.

34. perc Ez a Candreva-féle bal oldali beadás eljut a címzetthez, ám De Sciglio 14 méteres lövése kacskára sikeredik. PEDIG HELYZET VOLT!

32. perc Immobile passzol Candrevához, a bal oldali beadás éppen csak magas a feladónak, de kellett a pontatlan fejeshez Darijo Srna szoros emberfogása is.

A felek két Eb-selejtezőt vívtak egymással: egy horvát siker és egy iksz a mérleg.

28. perc Manuel Pasqual is lejön, Roberto Soriano váltja. Modric helyére az interes Mateo Kovacic áll.

Csere lesz. Sőt, cserék.

25. perc
Modric fogja fájdalmas arccal bal combját, nem bántotta senki, Immobile mellett futott.

23. perc
Rakitic ad be egy szögletet balról, Zaza kifejeli a kapu elől. Az első igazán szép olasz támadás indul, de Giorgio Chiellini passza lesen találja Immobilét.

21. perc Nem tud kijönni kapuja elől az olasz csapat, de Mario Mandzukic fejese igen pontatlan, Marcelo Brozovic 20 méteres lövése meg pláne.

Az olasz tűzoltók azonban urai a helyzetnek, csak két perc a szünet.

Görögtűz a pályán, nem is egy. Áll a játék. Állítólag a vendégszurkolók miatt.

15. PERC MÁRIS EGYENLŐ! Rakitic passza után a Mattia De Scigliót kicselező IVAN PERISIC jobbal kissé balról 14-ről a kapu közepébe lő, a balra ledőlő Buffon hasa alatt elcsúszik ugyanis a lapos labda. Potya gól: 1–1!

A horvátok első kapott gólja ebben a kvalifikációs sorozatban.

Danijel Subasic vetődött, de ezt esélye sem volt elérni.

11. PERC VEZETNEK AZ OLASZOK! Simone Zaza 13 méteres, jobblábas lövését blokkolja Corluka, de az olasz megszerzi a lepattanót, a 16-os elé gurít ANTONIO CANDREVÁHOZ, aki jobbal a jobb alsóba lő 19-ről. 1–0!

9. perc Luka Modric lő a bal sarok felé középtávolról, de Buffon ismét résen.

Vida aztán hiába mutogatja sebeit a holland játékvezetőnek, Björn Kuipersnek, az nem hatódik meg.

6. perc Rakitic most a labdát találja el, nem is rosszul, de 24 méteres bombáját kiüti a bal felső elől Gianluigi Buffon. Aztán a szögletnél csak néz a kapus, Vedran Corluka lefejeli a labdát Ivan Perisic elé, de az ötösre bátran kirepül Buffon. A kipattanó Domagoj Vidáé, aki a kapu fölé lő, de közben De Rossi stoplisa kitetoválja hasát.

3. perc Ivan Rakitic köszönti Ciro Immobilét. Sarok-rúgás, majd szabadrúgás.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta kékben, a vendégek piros-fehérben.

Hatezer horvát a stadionban, békésen nézelődtek az olasz himnusz közben...

NAGY EB-ADATBANK MEG ITT!

A TÖBBI MAI EB-SELEJTEZŐRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT!

Egy kis örökmérleg: 7 találkozó, egy olasz és 3 horvát siker, 8-8 rúgott góllal.

Eltiltott: a talján Leonardo Bonucci.

A hazaiaktól Andrea Pirlo, Angelo Ogbonna, Pablo Osvaldo, Alessandro Florenzi, Andrea Barzagli,DavideAstori, Mario Balotelli,Marco Veratti és Ricardo Montolivo sérült, a vendégektől Nikica Jelavicon és Mario Pasalicon kívül mindenki bevethető.

Megszólalt a horvátok és a Milan közös ikonja, Zvonimir Boban is a mérkőzés előtt. „Antonio Conte csapatának olyan ellenféllel kell szembenéznie, aki jó támadókkal rendelkezik, és villámgyors támadásokra képes. A nagy csapatoknak nem okozhat ez gondot, de a 3–5–2-es hadrend ez ellen nem jó. Amikor Conte Juventusa egyszer jól játszott a nemzetközi színtéren, a Real Madrid ellen, akkor 4–3–3-ra váltott."

Alessandro Nesta szerint Conte képes visszaterelni Balotellit a helyes ösvényre. „Nem ismerem Balotellit – szögezte le gyorsan Alessandro Nesta. – Úgy gondolom, hogy egy szilárd csapatban azt is vissza lehet terelni a helyes útra, aki lesiklott arról. Conte nyerni szeretne, nem olyan, aki elfogadja a második helyet, csak a győzelem érdekli. Elhagyta a Juventust, de nagyszerű választás volt a nemzeti csapat élére, ő volt a legjobb jelölt."

Balotelli mellett az özönvízszerű esőzéssel is meg kellett küzdeniük az északolaszoknak.

Antonio Conte ugyanis meghívta az olasz válogatott keretébe a világbajnokság óta mellőzött Mario Balotellit, aki egyrészt sérült, másrészt nem hajlandó állítólag leülni a kispadra.

Az olaszoknál Daniele De Rossi 100. válogatottbeli fellépésére készül. „El sem hiszem, hogy századszor húzhatom magamra a válogatott mezét, nagy dicsőség ez, szívemben őrzöm ezt karrierem végéig. De szeretném, ha a fiatalok majd utolérnének – így a 2006-os világbajnok, majd kitért Mario Balotellire is. – Nem olyan srác ő, aki gondot okozna az öltözőben. Lehet, hogy bolondos és néha furán fejezi ki magát, de alapvetően jó a természete. Jól járunk vele."

Legutóbb a 2012-es Eb-n találkozott a két csapat, akkor 1–1 lett a vége. KATT IDE!

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ OLASZORSZÁG–HORVÁTORSZÁG EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik