Eb 2016: Nem vagyunk topcsapat, jó eredmény az iksz - Hiddink

Vágólapra másolva!
2015.03.29. 10:10
null
Sneijder (jobbra) egyenlített a hosszabbításban (Fotó: Action Images)
A 2016-os Európa-bajnokság A jelű selejtezőcsoportjában Hollandia Törökországot látta vendégül Amszterdamban, és a hazaiak csak nagy nehezen mentették döntetlenre az eredményt. A mérkőzés után őszintén néztek szembe a hollandok válogatottjuk teljesítményével és erejével.

„Fogalmam sincs, hogyan lehetne javítani a válogatott játékán – ismerte el a holland válogatott szövetségi kapitánya, Guus Hiddink azután, hogy az oranje a 92. percben egyenlített a törökök ellen. – Természetesen ki tudom majd hozni a legjobbat a csapatból, de ebben a pillanatban nem tudom, hogyan lehetne ezt megtenni. Nem futballoztunk jól a törökök ellen, de elégedett vagyok az eredménnyel. A végére nagyon örültünk, hogy megszereztük a nagyon fontos egy pontot. Nem szabad nagyra tartanunk magunkat, mert nem vagyunk most ott Európa topcsapatai között. Fantasztikus volt a brazíliai világbajnokság bronzérme, de nem ezt az eredményt kell szem előtt tartanunk, hanem a mostani valóságot."

Hiddink nélkülözte két csillagát is (Arjen Robben és Robin van Persie) sérülések miatt, de Wesley Sneijder szerint ez nem ok és nem felmentés a gyenge szereplésre.

„Az első perctől úgy futballoztunk, hogy látszódjon: nyerni akarunk – fogalmazott a Galatasaray középpályása, akinek döntő érdemei voltak az egyenlítésben. – Többet birtokoltuk a labdát, több helyzetet alakítottunk ki, míg az ellenfél egyetlen ziccerét értékesítette. Uraltuk a mérkőzést, de még több lehetőséget kellett volna kidolgoznunk. Nagyon megkönnyebbültem, amikor egyenlítettem a ráadásban..."

A találatot végül Klaas-Jan Huntelaarnak írták jóvá, ugyanis a támadó beletette fejét Sneijder lövésébe.

„A második félidőben sokkal támadóbb szellemben futballoztunk, mint előtte, főleg, miután beállt Bas Dost is. Nem ment rosszul a csapatnak, de igazából jól sem játszottunk. Nem hibáztathatjuk az edzőt, nem keresünk bűnbakokat, nekünk, játékosoknak kellett volna jobban harapnunk. A hiányzók sem adhatnak felmentést" – tette hozzá Sneijder.

„Most debütáltam az oranjében, ám nincs jó kedvem. Amikor csereként beáll az ember, mindig optimista, de ez az eredmény nem lett jó nekünk. A felívelések után kialakítottunk pár helyzetet, de gól nem született ezekből. Idehaza nyernünk kellett volna. Csalódottak vagyunk annak ellenére is, hogy a végén azért örültünk az egalizálásnak" – így Bas Dost, a Wolfsburg gólgépe.

A törökök természetesen siratják a győzelmet, de büszkék az egy pontra.

„Az ellenfél az utolsó másodpercben menekült meg a vereségtől. Nem ez az eredmény határozza meg a török futball erejét, de ma jól alkalmazkodtunk az ellenfél taktikájához és pillanatnyi formájához. Nem pont ebben a stílusban szeretem játszatni a csapatot, mint ahogyan Hollandiában tettem, de igen kemény ellenfélnek bizonyultunk. Változtatnunk kellett taktikánkon, ez jól sikerült, így büszke vagyok csapatomra – értékelt a törökök szövetségi kapitánya, Fatih Terim. – Két sérülés megzavarta terveinket, de készítettem egy másik tervet, ezért vagyok itt. Nehéz időket élünk, ám megmutattuk, hogy mire vagyunk képesek, és van még hátra öt mérkőzés, amelyeken nyerni fogunk. De van még pár problémánk, ezeket meg kell oldanunk, mert csak így van értelme a későbbi győzelmekről beszélni. Hathatós támogatást nyújtottak most is szurkolóink, köszönet érte. Hozzászokhattak már, hogy sohasem adjuk fel! A mérkőzés után egyébként felhívott José Mourinho, és azt mondta, hogy tökéletesen meccseltem."

Terim elmondta, hogy a hollandok nagyon jól és szervezetten játszottak, sem odahaza, sem idegenben nem könnyű ellenfél az oranje, így csak dicsérni tudja az eredmény miatt övéit, és nagyon élvezte a mérkőzést.

„Ezen az úton kel tovább mennünk, keményen dolgozni és mindig fejlődni. Csapatként dolgoztunk szombaton, és megtanultuk, hogy ha csökken a koncentráció, jön a büntetés" – rázta meg még a közhelyfát Terim, aki kicsit ölte ugyan a futballt a szakértők szerint, de végül is eredményesen tette ezt, és jól mérte fel az erőviszonyokat és a lehetőségeket.

„Nagyon sajnáljuk, hogy kiegyenlítettek a hollandok. Talán kicsit óvatosabbnak kellett volna lennünk, és még inkább beállni védekezni a végén. Jól futballoztunk, de a szerencse nem állt mellénk. Senkinek sincs könnyű dolga az oranje ellen, így ez az egy pont nagyon értékes számunkra" – értékelt a törökök játékmestere, Hakan Calhanoglu, míg csapattársa, Burak Yilmaz szerint megmutatták, hogy képesek megverni a hollandokat, és ez reményt ad nekik a csoportküzdelmek legvégéig.

EURO 2016, SELEJTEZŐ
A-CSOPORT, 5. FORDULÓ
HOLLANDIA–TÖRÖKORSZÁG 1–1
(0–1)
Amszterdam
, Amszterdam Aréna. Vezette: Brych (német)
HOLLANDIA: Cillessen – Van der Wiel, De Vrij, Martins Indi (Willems, 77.), Blind – Wijnaldum (Narsingh, 46.), N. de Jong (Dost, 63.), Sneijder – Afellay, Huntelaar, Depay. Szövetségi kapitány: Guus Hiddink
TÖRÖKORSZÁG: Volkan Babacan – Gökhan Gönül, Serdar Aziz (Gülüm, 69.), Hakan Balta, Caner Erkin – Mehmet Topal, Selcuk Ínan – Ozan Tufan, Gökhan Töre – Burak Yilmaz (Kazim Kazim, 79.), Volkan Sen (Calhanoglu, 61.). Szövetségi kapitány: Fatih Terim
Gólszerző: Huntelaar (92.), ill. Burak Yilmaz (37.)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Csehország 5 4 1 11–6 +5 13
2. Izland 5 4 1 12–2 +10 12
3. Hollandia 5 2 1 2 11–6 +5 7
4. Törökország 5 1 2 2 6–8 –2 5
5. Lettország 5 3 2 2–11 –9 3
6. Kazahsztán 5 1 4 4–13 –9 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik