Eb 2016: barcás gólok, a spanyolok a csoport élén

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.05. 22:38
null
Jordi Alba – rá nem jellemző módon – fejjel volt eredményes (Fotó: Reuters)
A címvédő Spanyolország Jordi Alba és Andrés Iniesta góljával 2–0-ra legyőzte Szlovákiát az Európa-bajnoki selejtezősorozat C-csoportjának hetedik fordulójában, ezzel északi szomszédainkat megelőzve átvette a vezetést a csoportban, míg a szlovákoknak megszakadt kilencmeccses győzelmi sorozatuk. Az ukránok a fehéroroszok legyőzésével tapadnak az éllovasokra, Luxemburg két év után ismét tétmeccset nyert.

Iker Casillas századik alkalommal viselte a csapatkapitányi karszalagot a spanyol válogatottban, amely nem bízta a véletlenre a szlovákok elleni mérkőzést. A házigazdák már az 5. percben megszerezték a vezetést, amikor David Silva, a Manchester City karmestere Lionel Messit meghazudtoló módon tálalt a tizenhatoson belülre berobbanó Jordi Albához, aki tíz méterről a kapu bal oldalába fejelt (1–0). A Barcelona balhátvédje a hatodik gólját jegyezte a nemzeti csapatban, az elsőt Spanyolországban.

A spanyolok az ezt megelőző 90 meccsükből 87-et megnyertek, amikor ők szerezték a találkozó első gólját, tehát a szlovákok győzelmi esélyei már ekkor jelentősen csökkentek.

A támadó szellemben játszó, veszélyesen futballozó hazai együttes fél óra játék után megduplázta előnyét. Diego Costa lépett ki Matús Kozácikkal szemben, aki nem akarta bántani a Chelsea csatárát, a spanyol játékos azonban rutinosan kereste a kontaktust, majd miután megtalálta azt, a földre vetette magát.

A játékvezető a tizenegyespontra mutatott, a büntetőt Andrés Iniesta magabiztosan gólra váltotta (2–0). Az FC Barcelona középpályása 2010 szeptembere óta tétmeccsen először volt eredményes a spanyol válogatottban, amelyben tizenegyesből (a szétlövéseket nem számítva) korábban nem talált be.

A szlovákok olykor-olykor eljutottak a hazaiak kapujáig, alkalomadtán próbára is tették Casillast, de a meccsen általánosságban véve a vendéglátók akarata érvényesült.

A második félidőben nem változott az eredmény, a spanyolok győzelmüknek köszönhetően megelőzték a csoportot eddig vezető szlovákokat, akik 2014 októberében hazai pályán 2–1-re legyőzték Vicente del Bosque csapatát.

Északi szomszédainkkal kapcsolatban érdekesség, hogy megszakadt kilencmeccses győzelmi sorozatuk, így jelenleg Nicaragua a legjobb formában lévő nemzeti csapat, amely a legutóbbi öt mérkőzését megnyerte.

Spanyolország–Szlovákia

UKRAJNA–FEHÉROROSZORSZÁG

A továbbjutási reményeket szövögető ukránok már az első félidőben eldöntötték a fehéroroszok elleni mérkőzést. A házigazdák Kravec révén a 7. percben megszerezték a vezetést (a találatnál Pjatov kapus adta a gólpasszt), majd a Dinamo Kijev játékosa, a spanyol sportsajtóban a Barcelonával is összeboronált Jarmolenko duplázta meg az előnyt. Az első félidő hajrájában a nyáron a Sevillához szerződő Konopljanka váltotta gólra a tizenegyest.

A második félidőben a fehéroroszok Kornyilenko találatával szépítettek, de a vereséget nem kerülhették el, így a két csapat hatodik egymás elleni tétmeccsén negyedszer kaptak ki.

LUXEMBURG–MACEDÓNIA

A luxemburgi válogatott 2013 szeptembere óta az első győzelmét könyvelte el hivatalos mérkőzésen, miután Sébastien Thill 92. percben szerzett góljával 1–0-ra legyőzte a macedónokat. A vendégek Abdurahimi révén öt perccel a rendes játékidő letelte előtt tizenegyest hibáztak, ez pedig megbosszulta magát.

EB 2016
SELEJTEZŐ, CSOPORTKÖR
7. FORDULÓ

C-csoport

Spanyolország–Szlovákia 2–0
Oviedo, Nuevo Carlos Tartiere Stadion. Vezette: Damir Skomina (szlovén)
SPANYOLORSZÁG: Casillas – Juanfran, Piqué, S. Ramos, Jordi Alba – Fabregas (Cazorla, 67.), Busquets, Iniesta (Koke, 85.) – David Silva, Diego Costa (Paco Alcácer, 75.), Pedro. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
SZLOVÁKIA: Kozácik – Pekarík, Saláta, Hubocan, Tesák – Gregus, Gyömbér, Hamsík (Duda, 61.) – Hrosovsky (Szabó E., 73.), Mak (Duris, a szünetben), Svento. Szövetségi kapitány: Ján Kozák
Gólszerző: Jordi Alba (5.), Iniesta (30. – 11-esből)

Ukrajna–Fehéroroszország 3–1
Lvov,
Arena Lviv. Vezette: Liran Liani (izraeli)
UKRAJNA: Pjatov – Fedeckij, Hacseridi, Rakickij, Sevcsuk – Rotan (Ribalka, 75.), Sztyepanenko – Jarmolenko (Huszjev, 69.), Garmas, Konopljanka – Kravec (Gladkij, 85.). Szövetségi kapitány: Mihajlo Fomenko
FEHÉROROSZORSZÁG: Gorbunov – Sitov, Martinovics, Filipenko, Vologyko – Majevszki, Szivakov (Gordejcsuk, a szünetben) – Sztaszevics, Hleb (Bressan, 86.), Kalacsev (Szignyevics, 72.) – Kornyilenko. Szövetségi kapitány: Aljakszandr Hackevics
Gólszerző: Kravec (7.), Jarmolenko (30.), Konopljanka (40. – 11-esből), ill. Kornyilenko (61. – 11-esből)
Kiállítva: Garmas (92.)

Luxemburg–Macedónia 1–0
Luxembourg,
Stade Josy Barthel. Vezette: Lee Evans (walesi)
LUXEMBURG: Joubert – R. Delgado, Philipps, Chanot, Jans – C. Martins (Thill, 72.), Gerson, Payal, Da Mota – Deville (Bensi, 64.) – Joachim. Szövetségi kapitány: Luc Holtz
MACEDÓNIA: Pacsovszki – Risztovszki, Sikov, Mojszov (Risztevszki, 37.), Zsuta – Gligorov, Petrovics – Ibraimi (Askovszki, 80.), Abdurahimi, Trajkovszki (Ilijoszki, 74.) – Ivanovszki. Szövetségi kapitány: Ljubinko Drulovics
Gólszerző: Thill (92.)
A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 7 6 1 17– 3 +14 18
2. Szlovákia 7 6 1 13– 5 +8 18
3. Ukrajna
75212– 3 +9
15
4. Fehéroroszország 7 1 1 5 5–14 –9 4
5. Luxemburg 7 1 1 5 4–17 –13 4
6. Macedónia 7 1 6 6–15 –9 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik