Zahovic: Az olaszoknak csak két-három jó játékosuk van

Vágólapra másolva!
2011.03.25. 10:23
Címkék
Az elmúlt két évtizedben rengeteget előrelépő Szlovénia labdarúgó-válogatottja a C-csoport élén álló Olaszországot fogadja ma 20.45-kor Ljubljanában. A hazaiak korábbi legendás játékosa, Zlatko Zahovic úgy véli, övéinek jó esélye van a győzelemre, az itáliaiak ugyanis a változás időszakát élik: néhány futballista már lassú és körülményes, a fiatalok pedig még nem érik el azt a szintet, amelyet elődeik korábban képviseltek.

„Szeretem és tisztelem az olasz futballt, de jelenleg rengeteg problémával küzd. A nemzeti együttes is átalakulóban van. Cesare Prandelli remek edző, ám nincsenek megfelelő minőségű, nagy klubokban szereplő játékosai" – nyilatkozta Zlatko Zahovic, aki a válogatottságok számában és góljainak mennyiségében is rekorder a szlovén futballban.

Cassano valószínűleg kezdő lesz Szlovéniában
 (Fotó: Action Images)
Cassano valószínűleg kezdő lesz Szlovéniában (Fotó: Action Images)

„Régebben ott volt Paolo Maldini, vagy épp Roberto Baggio, most pedig olyanok szerepelnek a csapatban, mint Andrea Ranocchia, aki ráadásul sérült. Ő be sem kerülne a mi válogatottunkba, túl lassú ahhoz" – folytatta az elemzését Zahovic.

„A szlovén futball rengeteget fejlődött az utóbbi időben, míg az olaszoknak csak két vagy három klasszisjátékosuk van" – vélekedett a szlovén legenda.

Nos, Szlovénia valóban sokat lépett előre, 1993-ban még csak 134. volt a világranglistán, míg jelenleg már a 17. Az ország kétmilliós lakosságából 35 ezer labdarúgó van, az amatőröket is beleértve. Kijutottak a 2002-es és a 2010-es világbajnokságra, Dél-Afrikában ráadásul harmadikok lettek kvartettjükben, úgy, hogy az Egyesült Államok ellen 2–0-ra is vezettek, végül azonban kiegyenlített a csoportelsőként továbbjutó tengerentúli együttes.

Ettől függetlenül az olasz csapat számít a párharc esélyesének: jelenleg 10 pontja van, hárommal több, mint mai ellenfelének, így győzelme esetén nagy előnyre tenne szert az Eb-selejtező C-csoportjában.

„Nagy lehetőség ez a vezetésünk megszilárdítására, de ne felejtsük el, mennyit léptek előre a szlovénok: a 2006-os világbajnokság előtti kvalifikáció során csak ők tudtak legyőzni minket, ami mindenképpen óvatosságra ad okot" – mondta Gianluigi Buffon.

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, az olasz keretből kimaradt Daniele De Rossi és Mario Balotelli. Előbbi hiányzása érintheti érzékenyebben a gárdát, ráadásul a középpályások közül Andrea Pirlo sem léphet pályára, mivel a jobb térde megsérült.

Prandelli kedvelt 4–3–1–2-es felállásában így valószínűleg Alberto Aquilani, Thiago Motta és Riccardo Montolivo szerepel majd a középpályán, a védelemből kieső Ranocchiát Leonardo Bonucci pótolja majd, míg társai Giorgio Chiellini, Christian Maggio és Federico Balzaretti lesznek.

„Vannak nehézségeink, a csapat megújításán dolgozunk. Egyetlen járható út létezik jelenleg számunkra, mégpedig a fiatalítás. Ez együtt jár azzal, hogy az eredményeink nem lesznek rögtön olyan jók, mint régebben, de azon dolgozunk, hogy ismét tradícióinknak megfelelően szerepeljünk" – nyilatkozta Cesare Prandelli, az olasz válogatott szövetségi kapitánya.

 

EB-SELEJTEZŐ, C-CSOPORT
Szlovénia–Olaszország
Ljubljana, SRC Stozice Stadion, 20.45

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik