Magabiztos győzelemmel a négy között a németek

Vágólapra másolva!
2012.06.22. 20:37
null
Meccs előtti hangulat (Fotó: Reuters)
Az esélyeknek megfelelően a görögök nem tudták meglepni a németeket a negyeddöntőben a lengyel-ukrán közös rendezésű kontinenstornán. A kétgólos vereség ellenére emelt fővel búcsúzhattak a görögök. A németek ellenfele az elődöntőben az Anglia–Olaszország negyeddöntő továbbjutója lesz majd.

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Mindenki, szakértők és szakmailag értetlenek is a németeket kiáltották ki a mérkőzés nagy esélyesének, de ők voltak olyan rutinosak, hogy ne hagyják magukat elaltatni.

„A görögök elleni meccs olyan lesz, mintha egy nagydarab kővel ütköznénk – vázolta a helyzetet Joachim Löw, a Nationalelf szövetségi kapitánya. – Logikus, hogy mi számítunk favoritnak, ám ezzel együtt kell tudnunk élni. Láttuk, hogy a görögök az oroszokkal is felvették a kesztyűt, nem szabad leírnunk őket.″

Tekintse meg a mérkőzés képgalériáját! (Fotók: Reuters)
Tekintse meg a mérkőzés képgalériáját! (Fotók: Reuters)

A találkozó előtti délután mi magunk sem hittünk a szemünknek, amikor a Kicker világgá kürtölte hivatalos oldalán: Miroslav Klose, Andre Schürrle és Marco Reus jut szóhoz a kezdőben Mario Gomez, Lukas Podolski és Thomas Müller helyett.

Bombameglepetéssel kezdődött tehát a találkozó.

Löw kollégájának, Fernando Santosnak munkáját több hiányzó is nehezíti: Avraam Papadopulosz sérülés miatt dőlt ki a tornáról, míg Joszif Holevasz és Jorgosz Karagunisz eltiltás miatt nem léphet pályára. Különösen a csapatkapitány Karagunisz hiányozhat majd, a semleges nézőknek is.

„Az egész meccsen koncentráltan kell játszanunk. Ez az egyetlen esélyünk, hogy a végén mi örülhessünk. Nem azért vagyunk itt, hogy nyaraljunk, a kétezer-négyes csapatot is leírták, de az akkori teljesítményből erőt meríthetünk″ – így Santos a találkozó előtt.

A görög kezdő, amely összesen nem értékelhető fel annyira, mint a németektől kimaradó hármas, egyetlen meglepetést hordozott magában: csak a kispadon kapott helyet a rutinos, és a németeket jól ismerő középcsatár, Theofanisz Gekasz, helyette Dimitrisz Szalpingidisz kezdett, egy szem támadóként, aki az első találkozó után inkább a védekezésre is nagy gondot fordító szélsőként szerepelt a tornán, egyébként remekül.

A MÉRKŐZÉS

A görögök számára kis híján drámaian kezdődött a találkozó, mert egyrészt furcsa módon elrontották a középkezdést, majd már az első percben helyzetbe került Klose, de nem értette meg magát a labdával. A negyedik percben Mesut Özil lövését kiejtette Mihalisz Szifakisz, éppen a berobbanó Schürrle elé, aki köszönte szépen és az ötösről a kapuba bombázott, ám a görögök szerencséjére leshelyzetből indult a kipattanóra.

VATERLAND
Klose és Podolski félig otthon játszik Gdanskban, egyébként Lengyelországban még nem szereztek gólt.

Még ki sem futott a tengerre a kalózhajó, kis híján máris elsüllyedt...

A 11. percben a harmadik német „újonc", Reus is helyzetbe került, de hiába kapott jó labdát Klosétól, 15-ről csúnyán mellé durrantott.

Ezt követően kissé erőre kaptak a görögök, majd ismét sorjáztak a német lövések, de Szifakisz előbb Özil, majd Reus jól helyezett lövését is védte; majd Klose maradt le centikkel az ötösön Reus keresztlabdájáról. A 25. percben ismét Reus hagyott ki egy ziccert, és ez már Löwnek is sok volt – no, nem a legendás ujj indult el, hanem üvöltve csapkodott karjaival a kispad előtt mérgében. Ennyit a legendás német hidegvérről.

Óriási német mezőnyfölénnyel kezdődött a találkozó, de hiába a sok helyzet, mind kimaradt
Óriási német mezőnyfölénnyel kezdődött a találkozó, de hiába a sok helyzet, mind kimaradt

Két veszélyes kontra után vérszemet kaptak a görögök, Szotirisz Ninisz még Neuert is megtornáztatta a 16-osról, majd ezután Schürrle mutatta meg, hogy ő is képes helyzetet elpuskázni, nem csak társai. „Nem Schürr le a bőr a képéről, ilyet kihagyni...″ – mordult fel TSZG kolléga, és volt időnk a szóvicc után magunkhoz térni, mert érdekes volt az első fél óra: helyzetek ide vagy oda, a színvonal nem csapdosta az Olümposzt.


A 39. percben tört meg a jég, ahogyan mondani szokták, a társai tehetetlenségét megunó Philipp Lahm a 16-osról jobbal a bal sarokba bombázott félmagasan. 1–0

Philipp Lahm a 39. percben szerzett vezetést a németeknek
Philipp Lahm a 39. percben szerzett vezetést a németeknek

Csodásan ünnepelte tehát az aprócska védő azt, hogy ez 13. Eb-szereplése, amellyel beállította Jürgen Klinsmann és Thomas Hässler rekordját.

Igaz, kellett ehhez az is, hogy két görög védő háromfelé fusson előle, a lövésbe egy leheletnyit beleérjen egy harmadik, majd maga a görög kapus is. Mondhatni, visszaadták a németeknek a görögök a segélycsomagot...

De a szerencsére azért nem panaszkodhattak a déliek, a félidő zárásaként Schürrle például centiméterekkel tévesztette csak el a jobb sarkot. Az első félidőről sokat elmond, hogy a görögök nem értek labdába a németek 16-osán belül!

Ezért is szánta el magát kettős cserére Santos, beküldte Gekaszt és Jorgosz Fotakiszt is: a támadót egy középpályás, a középpályást egy védő helyére. Fel is élénkült ettől csapata, Neuernek például nagyot kellett mentenie Gekasz elől, de a német támadások is rendre veszélyesek voltak.

Az 55. percben egyenlíteni is tudtak: egy, a már a bevezetőben is említett Szalpingidisz-vágta után a jobb oldalról érkező beadást Jerome Boateng csúnyán elvétette, Neuer is elmélázott, így négy méterről Jorgosz Szamarasz a kapuba lőhetett. 1–1

Jorgosz Szamarasz egyenlítése után nem sokáig örülhettek a görögök
Jorgosz Szamarasz egyenlítése után nem sokáig örülhettek a görögök

Boateng nem sokkal később javítani tudott: ezúttal ő adott be jobbról, a görög jobbhátvéd-kolléga, Joannisz Maniatisz elaludt, Sami Khedira pedig jobb játékos annál, mint hogy hét méterről ne bombázott volna a léc alá. 2–1

A 68. percben eldőlni látszott a mérkőzés: egy jobb oldali szögletre Szifakisz borzasztóan mozdult ki, Miroslav Klose pedig öt méterről a kapuba bólintott, a védők asszisztálása közben. 3–1


Klose a következő német találatból is oroszlánrészt vállalt: elviharzott a bal oldalon, de nem tudta elrúgni a labdát a kapus mellett, kijött róla lövése, amely éppen Marco Reus elé hullott, ő pedig 14 méterről irgalmatlan nagy felső sarkos gólt vágott. 4–1

A legvégén Dimitrisz Szalpingidisz még értékesítette a Boateng kezezéséért megítélt büntetőt (4–2), így kellemesebb szájízzel búcsúztak a görögök a tornától.


Megérdemelt német győzelmet és továbbjutást láthattunk.

Idén először jutott be együtt az Európa-bajnokság nyolc csapata közé a kontinens öt legnagyobb futballnemzetének válogatottja, egyszersmind az öt európai világbajnok, Olaszország, Németország, Anglia, Franciaország és Spanyolország. Közülük még mindenki áll, de holnap és holnapután egy-egy elbukik. A németek ellenfele az elődöntőben az Anglia–Olaszország negyeddöntő továbbjutója lesz majd.

Khedira (balra), Klose (középen) és Reus találatával megléptek a németek
Khedira (balra), Klose (középen) és Reus találatával megléptek a németek
A MÉRKŐZÉS GÓLJAI

(A Magyar Televízió felvétele)

SZUPER LEVENTE BEALVÓS MECCSTŐL TARTOTT

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

A NEMZETI SPORT HELYSZÍNI TUDÓSÍTÓINAK MOBILITÁSÁT AZ I30 FORGALMAZÓJA, A HYUNDAI HOLDING HUNGARY KFT. BIZTOSÍTJA.

EURO 2012
NEGYEDDÖNTŐ
NÉMETORSZÁG–GÖRÖGORSZÁG 4–2
Gdansk, PGE Arena, 38 751 néző. Vezette: Skomina (szlovén)
NÉMETORSZÁG: Neuer – J. Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm – Khedira, Schweinsteiger – Reus (Götze, 80.), Özil, Schürrle (Th. Müller, 67.) – Klose (Gomez, 80.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Kispad: Wiese, Zieler (kapusok), Schmelzer, Höwedes, Mertesacker, Gündogan, Bender, Kroos, Podolski
GÖRÖGORSZÁG: Szifakisz – Toroszidisz, Papasztathopulosz, K. Papadopulosz, Cavelasz (Fotakisz, a szünetben) – Makosz (Liberopulosz, 72.), Maniatisz – Ninisz (Gekasz, a szünetben), Kacuranisz, Szamarasz – Szalpingidisz. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Kispad: Halkiasz, Corvasz (kapusok), Malezasz, Fortunisz, Fetfacidisz, Mitroglu
Gólszerző: Lahm (39.), Khedira (61.), Klose (68.), Reus (74.), ill. Szamarasz (55.), Szalpingidisz (89. – 11-esből)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik