Holland-dán: mint két éve Johannesburgban?

Vágólapra másolva!
2012.06.09. 11:46
null
Robben akár azt is mondhatná: „Íme, a kapitány! Miatta is nyernünk kell a dánok ellen" (fotó: Action Images)
Címkék
A labdarúgó Európa-bajnokság második napján nekiveselkednek a küzdelemnek a B-csoport tagjai is: a 18 órakor kezdődő harkivi találkozón a vb-döntős Hollandia Dániával mérkőzik meg. Az esélyek egyértelműen az oranje sikere mellett szólnak, de a dánok szövetségi kapitánya, Morten Olsen kijelentette: „nem dobják be előre a törölközőt.”

 

Ha az elmúlt időszak holland–dán csatáit vesszük alapul, az eredmények a németalföldiek győzelmét jósolják: a két válogatott legutóbbi nyolc csatáján a piros-fehérek nem nyertek, s ez immár 45 éve tartó nyeretlenséget jelent – ennek megfelelően az örökmérleg (12–10–6) is a hollandok mellett szól.

A legutóbbi holland sikerig nem is kell egyébként sokat visszamenni az időben: a két csapat az előző világbajnokságon egymás elleni vívta az első mérkőzését Johannesburgban, és akkor a hollandok – Daniel Agger öngólja és a Dirk Kuyt találata révén – 2–0-ra győztek, később pedig meg is nyerték a csoportot, míg a skandinávok harmadik helyezettként kiestek.

 

SZAVAZÁS

Ön szerint milyen eredmény születik a Hollandia–Dánia mérkőzésen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Kicsit irigykedem a hollandokra, mert egyáltalán nem vagyunk hasonló helyzetben. Ők a favoritok, efelől kétség sem lehet. Minden poszton minőségi játékosaik vannak, akikből a kispadra is jut jó pár. A holland szurkolók azt mondják, ha nem nyerik meg az Európa-bajnokságot, az nagy csalódás, míg mi egyáltalán nem így vagyunk ezzel, de nem dobjuk be előre a törölközőt. Ami bizonyos: ha továbbjutunk a csoportból, már nagyot nyertünk” – ecsetelte várakozásait Morten Olsen, a dánok kapitánya, és a nem sokkal utána nyilatkozó Bert van Marwijk is sokban egyetértett vele.

„Azt mondják magukról, hogy esélytelenek, amivel egyet is értek, de ez nem jelenti, hogy könnyű lesz számunkra a meccs – magyarázta a hollandok szakvezetője. – Két éve játszottunk velük, ám nagyon nehéz párhuzamot vonni az akkori és a mostani helyzet között. Két esztendeje nekem és a játékosaimnak is minden új volt, most pedig már van tapasztalatunk, de ez csak azt jelenti, hogy bizakodóbbak lehetünk, mert már véghezvittünk egy menetelést.”

A hollandoknál Joris Mathijsen nem teljesen egészséges, valószínűleg a hollandok első meccsét kénytelen lesz kihagyni a térdsérülése miatt, Van Marwijk azonban az összeállítással kapcsolatban nem volt hajlandó részleteket elárulni. A médiajóslatok szerint John Heitinga mellett így a PSV-nél nem túl jó szezont záró Wilfred Bouma kerülhet a kezdőbe.

A dánoknál ugyancsak van némi baj, sőt talán több is annál. A védekező középpályás Niki Zimling a pénteki edzésen sérült meg. A jobb lábával van probléma, dán sajtóhírek szerint eltört a nagylábujja, ám hivatalos diagnózis még nincs. A középpályást azonnal a harkivi kórházba szállították, ahol számos vizsgálat vár rá.

Zimling esetleges kiesésével Jakob Poulsen vagy Christian Poulsen kerülhet be a dánok kezdőjébe a hollandok elleni összecsapáson.

A holland játékosok ünneplésre készülnek, az ajándékot pedig az ünnepeltnek, Bert van Marwijknek szánják.

A holland szakvezető számára ugyanis kerek mérkőzés következik: ez lesz az 50. fellépése a válogatott élén. Az eddigi mérlege imponáló: 34 győzelem, 10 döntetlen, 5 vereség (109–37-es gólkülönbség). Van Marwijk lesz az ötödik holland kapitány, aki eléri az ötvenes számot, és ezzel meglehetősen illusztris társaságba kerül, hiszen csak az angol Bob Glendenning (87), valamint Dick Advocaat (55), Rinus Michels (53) és Marco van Basten (52) előzi meg.

 

VAN MARWIJK ALATT...
A LEGTÖBB MECCSA LEGTÖBB GÓL
1. Kuyt461. Huntelaar23
2. Mathijsen452. Van Persie19
3. Huntelaar403. Kuyt16
4. Heitinga394. Sneijder13
5. Van der Vaart385. Robben7

 

EURO 2012
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
HOLLANDIA–DÁNIA – a találkozóról élő, szöveges tudósítást olvashatnak az NSO-n!
Harkiv, Metaliszt Stadion, 18.00 (Tv: m1). Vezeti: Skomina (Arhar, Zunic – mindhárom szlovén)
A CSAPATOK LEGUTÓBBI TÍZ MÉRKŐZÉSE
HOLLANDIA6gy., 1d., 3 v.GY, GY, V, GY, V, D, V, GY, GY, GY
DÁNIA7gy., 0 d., 3 v.GY, V, V, GY, GY, GY, GY, GY, V, GY
HOLLANDIA
Kapusok: 22 Tim Krul (Newcastle), 1Maarten Stekelenburg (Roma), 12Michel Vorm (Swansea City)
Védők:21Khalid Boulahrouz (Stuttgart), 5Wilfred Bouma (PSV), 3John Heitinga (Everton), 4 Joris Mathijsen (Málaga), 13Ron Vlaar (Feyenoord), 2Gregory van der Wiel (Ajax), 15Jetro Willems (PSV)
Középpályások: 6 Mark van Bommel (Milan), 8Nigel de Jong (Man. City), 14Stijn Schaars (Sporting CP), 10Wesley Sneijder (Internazionale), 17Kevin Strootman (PSV), 23Rafael van der Vaart (Tottenham), 11Arjen Robben (Bayern München), 20Ibrahim Afellay (Barcelona)
Támadók: 9 Klaas-Jan Huntelaar (Schalke), 18Luuk de Jong (Twente), 7 Dirk Kuyt (Liverpool), 19Luciano Narsingh (Heerenveen), 16Robin van Persie (Arsenal)
DÁNIA
Kapusok: 1 Kasper Schmeichel (Leicester), 16 Stephan Andersen (Evian), 22Anders Lindegaard (Manchester United)
Védők: 12 Andreas Bjelland (Nordsjaelland), 4Daniel Agger (Liverpool), Daniel Wass (Evian), 6Lars Jacobsen (FC Köbenhavn), 5Simon Busk Poulsen (AZ), 3Simon Kjaer (Wolfsburg), 13Jores Okore (Nordsjaelland)
Középpályások: 2 Christian Poulsen (Evian), 8Christian Eriksen (Ajax), 19Jakob Poulsen (Midtjylland), 14Lasse Schöne (NEC), 15Michael Silberbauer (Young Boys), 21Niki Zimling (FC Bruges), 20Thomas Kahlenberg (Evian), 7William Kvist (Stuttgart)
Támadók: 10 Dennis Rommedahl (Bröndby), 9Michael Krohn-Dehli (Bröndby), 11Nicklas Bendtner (Arsenal), 23Tobias Mikkelsen (Nordsjaelland), 17Nicklas Pedersen (Groningen)

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik