Del Bosque rátalált, Prandelli fátylat dobott a maga triójára

Vágólapra másolva!
2012.07.01. 08:14
null
Vicente del Bosque elhatározta magát (Fotó: Action Images)
Címkék
A címvédő Spanyolország Olaszországgal csap össze a lengyel-ukrán Európa-bajnokság fináléjában. Az olaszok mestere, Cesare Prandelli elmondta, hogy négy védővel kezdenek, és mint kiderült, kollégája, Vicente del Bosque három támadóval operál majd.

 

Hatalmas várakozás előzi meg a spanyol-olasz döntőt, amely előtt az a legnagyobb kérdés, továbbra is folytatja-e a csatár nélküli játékot a címvédő. Eddig ugyebár többnyire Cesc Fabregas játszott úgymond középcsatárt, de Álvaro Negredo és Fernando Torres is leszerepelt ezen a poszton.

„Három csatárral kezdünk a döntőben, de az egész csapat segíti majd őket – így Vicente del Bosque. – Hármójuk feladata lesz a gólszerzés, de az egész csapatnak többet kell a támadással foglalkoznia, mint a védekezéssel. A döntő a legfontosabb mérkőzésünk, két éve ezért a lehetőségért küzdünk, mindannyian be akarjuk söpörni a győzelmet. Persze az olaszok is megérdemelten jutottak el eddig, és még csak azt sem mondhatjuk, hogy kibekkelték idáig az utat, rengeteget fejlődtek mostanában. A múltra nem adhatunk, mindegy, mi történt eddig, hiába négyszeres világbajnokok az olaszok. Mindketten egy csoportban voltunk, tizenegyesekkel nyertük az elődöntőt, és még a stílusunk is olyan, mint az övék. Nem látok nagy különbséget a két csapat között, még Andrea Pirlo és Sergio Ramos is Panenka-módra lőtte tizenegyesét. Hogy csapatom már nem lenne éhes a sikerre? Nem vettem észre…”

Egy másik kérdésre válaszolva bővebben is elemezte ellenfele játékát.

A várható spanyol kezdő
A várható spanyol kezdő

„Kiegyensúlyozott futball mutatnak be, kézben tartják a dolgokat. Sok emberrel védekeznek, két remek csatáruk van, akik nem járnak hátra, és akik sok támogatást kapnak a Claudio Marchisio, Riccardo Montolivo kettőstől. És két olyan középpályásuk van, akik diktálják a tempót: Andrea Pirlo és Daniele De Rossi, jobbhátvédjük, Christian Maggio pedig rengeteget fut fel. Olyanok, mint mi, remekül nyomás alatt tudják tartani az ellent, ezért nehéz lesz megküzdenünk velük, de megvan hozzá a tudásunk. Kiegyensúlyozott mérkőzésre számítok.”

Megszólalt a már emlegetett Sergio Ramos is, aki rövidebb és szőkébb hajjal is remekül futballozik.

„Egyre jobb a csapat, védelmünk is, nemhiába kaptunk csak egy gólt a tornán, azt is az első mérkőzésünkön. Azóta sokat fejlődtünk, egymáshoz csiszolódtunk, szinkronban mozgunk. Nem tudom, most milyen lesz a mérkőzés, teljesen más is előfordulhat, mint korábban, minden találkozó külön világ. Megjósolhatatlan. Nagyszerű ez az olasz csapat, de mindenkinek lehetnek rossz és jó napjai, így nekik is. Megérdemelték a döntőt, megmutatták a németek ellen, mit tudnak. Remélem, megverjük őket, és rekordként egymás után három nagy tornát is megnyerünk.”

Az ellenfélnél csak fizetése miatt lehetett a torna előtt irigyelni Cesare Prandelli kapitányt, ám ő csodát tett a squadra azzurrával, amelyet a döntőbe vezetett, és a németek elleni játékukat látván legnagyobb kritikusaik is elnémultak. Mindezek ellenére két lábbal áll a földön.

„A spanyolok a világ legjobbjai már évek óta, mindig mondjuk, hogy őket kell megvernünk a végső sikerhez – altatta kezdésként az ellenfelet Prandelli. – Erősségük nem merül ki a labdabirtoklásban, rengeteg labdát szereznek a középpályán, védelmük gyorsan visszazár. A középpályán kell föléjük kerekednünk, de nem vagyunk olyan arrogánsak, hogy azt mondjuk, a kezdetektől uraljuk majd a mérkőzést, túlságosan is tiszteljük ehhez a spanyolokat. A selejtezők során sokat támadtunk, és ezzel sokat kockáztattunk. Korábban sohasem ívelgettük előre a labdát hátulról, még edzéseken sem, de a hosszú labdák talán most sikerre vezetnek.”

A várható olasz kezdő
A várható olasz kezdő

A csoportmérkőzésen nem bírtak egymással a felek, és az a találkozó már csak azért is érdekes volt, mert a spanyolok klasszikus középcsatár nélkül, az olaszok pedig három védővel álltak ki.

„Megmondom őszintén, még nem döntöttem el 100 százalékosan, de aligha térünk vissza a 3–5–2-re, ám ha a mérkőzés közben úgy alakulnak az események, persze visszatérhetünk erre. Akkor kényszerből álltunk fel így, a 4–4–2-re visszatérve megtaláltuk az egyensúlyt a csapatrészek között, és úgy játszottunk ismét, mint a torna előtt. Pár edzésre még szükségünk van, hogy éhesen lépjünk pályára a fináléban.”

Kitért két bolondos támadójára is Prandelli, aki szerint Antonio Cassano remeklése nem meglepő, mert elképesztő akarattal dolgozott és futballozott, különösen mióta apa lett; Mario Balotelli pedig rengeteget fejlődött, levetkőzte rosszfiús imázsát, áldozatokat hozva a sikerért – egyben megmutatva, hogy bizonyos szituációkban nélkülözhetetlen egy kis csibészség.

Elárulta azt is a mester, hogy a futballfanatikus olasz államelnök, Giorgio Napolitano hétfőn vendégül látja a csapatot, a döntő eredményétől függetlenül, és egy lelkesítő levelet is írt nekik.

Lelkesedésben nincs hiány a kapuban sem.

„Ugyanolyan érzelmek töltenek el, mint a 2006-os világbajnokságon a döntő előtt, és hitem is éppen akkora – így Gianluigi Buffon. – Bármi is legyen a vége, alig várom már a találkozót. A spanyolok rengeteg igazi bajnokkal rendelkeznek, minden csapatrészben, nagy veszély lenne, ha nem tisztelnénk azt a dicsőséges utat, amelyet az elmúlt hat évben bejártak. Dominálják a világfutballt jelenleg, de nálunk mindenki készen áll rá, hogy szembeszálljunk velünk, igaz, csak akkor van esélyünk, ha mindenki a tökéletes kondícióban van. Remélem, minden csapattársam készen áll. Eddig is sok meglepetést szereztünk már, belefér még néhány.”

Ahogyan Eb-felvezetőnkben is utaltunk rá, 1982-ben és 2006-ban jót tett a válogatottnak a torna előtti bundabotrány.

„Van valami különleges az olasz mentalitásban. Eltekintve a pletykáktól, felelősséggel, tisztelettel húzzuk magunkra a válogatott mezét. Az a lényeg, hogy boldoggá tegyük az olasz embereket, és ez nagy dicsőség számunkra is. Ezért képesek vagyunk egy irányba húzni, ez a mi erősségünk. Himnuszunkat is ezért éneklem olyan átéléssel, Olaszország a hazám, itt születtem, érte halt meg két dédapám a háborúban, így az, hogy kimutatom elkötelezettségem, a legkevesebb, amit megtehetek.”

Nem tudták az újságírók most sem megkerülni a Mario Balotelli-faktort.

„Mario nagyon jól játszott, első nagy tornáján máris megmutatta képességeit. Belépett a nagy bajnokok klubjába, emberileg és a futballt tekintve is. Talált egy olyan edzőt, aki kihozta belőle a maximumot, de a mester velünk is így tett. Balotelli sikereinek kulcsa az, hogy bizalmat kapott.”

A NEMZETI SPORT HELYSZÍNI TUDÓSÍTÓINAK MOBILITÁSÁT AZ I30 FORGALMAZÓJA, A HYUNDAI HOLDING HUNGARY KFT. BIZTOSÍTJA.

A találkozóval kapcsolatban egész nap friss híreket, nyilatkozatokat olvashat a Nemzeti Sport Online-on, és 20.45 órától a mérkőzést is nyomon követheti folyamatosan frissülő, szöveges tudósításunkban!

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik válogatott nyer az Eb döntőjében?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

KIS AKTUÁLIS EB-STATISZTIKA
SPANYOLORSZÁG
OLASZORSZÁG
8
Gólok száma az Eb-n 6
78
Gólszerzési kísérletek az Eb-n 97
49
Kapura tartó lövések 55
0
Kapufák 2
40
Szögletek 27
18
Lesek 13
10
Sárga lapok 15
64
Elkövetett szabálytalanságok 79
93
A csapat ellen elkövetett szabálytalanságok 80
EURO 2012
DÖNTŐ
SPANYOLORSZÁG–OLASZORSZÁG
20.45 (Tv: m1, kommentátor: Gundel Takács Gábor)
Kijev, Olimpiai Stadion. V: Pedro Proenca (portugál)
A várható kezdőcsapatok
SPANYOLORSZÁG: Casillas – Arbeloa, Sergio Ramos, Piqué, Jordi Alba – Busquets, Xabi Alonso – David Silva, Xavi, Iniesta – Torres. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
Kispad: Víctor Valdés, Reina (kapusok), Raúl Albiol, J. Martínez, Juanfran, Pedro, Fabregas, Negredo, Mata, F. Llorente, Cazorla, J. Navas.
OLASZORSZÁG: Buffon – Abate, Barzagli, Chiellini, Balzaretti – Marchisio, Pirlo, De Rossi – Montolivo – Balotelli, Cassano. Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli
Kispad: De Sanctis, Sirigu (kapusok), Bonucci, Ogbonna, De Rossi, Diamanti, Giaccherini, Nocerino, Borini, Di Natale, Giovinco, Maggio.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik