A portugálok nem csak a végén céloztak rosszul

Vágólapra másolva!
2012.06.28. 12:50
Címkék
Iker Casillas újabb mérkőzést játszott le kapott gól nélkül a spanyol labdarúgó-válogatott kapujában, ám a Real Madrid klasszisának a portugálok elleni Eb-elődöntőben nem sokat kellett tennie ezért. Többek között ez is kiderül a szerdai mérkőzés statisztikai elemzéséből.

 

Casillasnak csak a tizenegyespárbajban volt lehetősége védeni (Fotó: Reuters)
Casillasnak csak a tizenegyespárbajban volt lehetősége védeni (Fotó: Reuters)

Hogy a két ibériai válogatott nem minden idők legélvezetesebb mérkőzését játszotta Doneckben, arról a kaput eltaláló lövések száma is tanúskodik. Az InStat elemző rendszere szerint a spanyolok 12-szer, a portugálok 11-szer próbálkoztak. Ez önmagában még nem lenne vészesen kevés – bár ha azt vesszük, hogy 120 percük volt rá… –, az viszont sokkal beszédesebb adat, hogy a kaput Portugália egyszer sem találta el, és a címvédő is csak háromszor.

Kapura lövések/fejesek, labdabirtoklás, támadások, pontos passzok és megnyert párharcok (pirossal a portugálok, kékkel a spanyolok adatai). A NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
Kapura lövések/fejesek, labdabirtoklás, támadások, pontos passzok és megnyert párharcok (pirossal a portugálok, kékkel a spanyolok adatai). A NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Cristiano Ronaldo csak szabadrúgásból négyszer célozta meg az ellenfél kapuját (összesen hétszer), ám klubtársának, Iker Casillasnak egyszer sem kellett közbeavatkoznia. Nem meglepő módon csapata támadásai közül Ronaldo vett részt a legtöbben, a portugál kezdőcsapatból viszont csak ketten passzoltak nála kevesebbet, Nani és Hugo Almeida. A legtöbb átadással (43) őt találták meg társai, de Fábio Coentrao (41) sem maradt el tőle e tekintetben, ez is jól jelzi, hogy a seleccao inkább a bal oldalon próbált az ellenfél mögé kerülni.

A mérkőzés teljes statisztikai adatlapjához kattintson a képre!
A mérkőzés teljes statisztikai adatlapjához kattintson a képre!

Ugyanez igaz a spanyolokra is – akiknél a legtöbb lövést, négyet, Andrés Iniesta jegyzett –, ám ők középen majdnem annyi támadást vezettek, mint a bal oldalon.

A legtöbbet passzoló spanyol játékos szerda este Xabi Alonso (114) volt, Xavi 73-nál megállni kényszerült, amikor a 87. percben Vicente del Bosque lecserélte, a legjobb százalékkal viszont ő és Sergio Busquets játszotta meg társait.

A spanyolok sokáig kifejezetten zavartan futballoztak, nem találták játékuk ritmusát, ám labdabirtoklásban ezúttal is ők voltak jobbak (59.4%:40.6%). Majdnem kétszer annyit passzoltak, mint Portugália (829:458), és ezek pontosságában is ellenfelük fölé kerekedtek (86 százalék a 78 százalékkal szemben).

A mérkőzés viszonylag alacsony élvezeti értéke miatt a dolgukat kiválóan végző védők is okolhatók. Pepe például a földön 12 párharcából csak egyet veszített el, a másik oldalon pedig a középső kettős egyet sem (Sergio Ramos 14/14-es, Gerard Piqué 6/6-os mutatóval zárt.

EURO 2012
ELŐDÖNTŐ
PORTUGÁLIA–SPANYOLORSZÁG 0–0 – 11-esekkel 2–4
Doneck, Donbasz Arena, 50 000 néző. Vezette: Cakir (török)

PORTUGÁLIA: Rui Patrício – J. Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao – Meireles (Varela, 113.), Veloso (Custódio, 106.), Moutinho – Nani, Hugo Almeida (Nélson Oliveira, 81.), C. Ronaldo Szövetségi kapitány: Paulo Bento

Kispad: Eduardo, Beto (kapusok), Quaresma, Ricardo Costa, Rolando, Micael, Miguel Lopes, Hugo Viana. Sérült: Hélder Postiga (combsérülés)

SPANYOLORSZÁG: Casillas – Arbeloa, Piqué, Ramos, J. Alba – Busquets, Xabi Alonso – Silva (J. Navas, 60.), Xavi (Pedro, 87.), Iniesta – Negredo (Fabregas, 54.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
Kispad: Valdés, Reina (kapusok), Raúl Albiol, J. Martínez, Juanfran, Mata, F. Llorente, Cazorla, F. Torres

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik