Vb 2022: Gallas óvatos futballt, de szép megoldásokat vár a döntőben

Vágólapra másolva!
2022.12.18. 11:33
null
William Gallas kiemelte, óriási a nyomás a játékosokon a világbajnoki döntőben (Fotó: Getty Images)
Lapunknak adott exkluzív interjújában a vb-ezüstérmes francia William Gallas kiemelte, óriási a nyomás a játékosokon a világbajnoki döntőben, de Lionel Messi és Kylian Mbappé természetesen főszereplő lehet.

– A két legjobb csapat jutott a katari világbajnokság döntőjébe?
– Igen – válaszolta lapunknak adott exklu­zív interjújában az NB I-es ZTE FC-nél tavaly nyár óta utánpótlás­edzőként dolgozó 45 éves William Gallas, aki 2002 és 2010 között 84 meccsen játszott a francia válogatottban, 2006-ban világbajnoki ezüstérmes lett. – Amelyik válogatott döntőbe jut, az egyet jelent azzal, hogy jó teljesítményt nyújtott a tornán. Argentína vereséggel kezdett, de egyre jobb lett, folyamatosan fejlődött, nem meglepő, hogy ott van a döntőben. Ami Franciaországot illeti, végig tudni lehetett, hogy erős a csapat, és tulajdonképpen el is vártuk, hogy döntőt játsszon.

– Játékos-pályafutása során ön sok nagy meccsen lépett pályára, többek között 2006-ban a vb-döntőben. Miben más ez a csata a többihez képest?
– A világ legnagyobb sporteseménye a világbajnokság, itt elképesztő a nyomás. Teljesen más, mint amikor a klubcsapatunkkal a Bajnokok Ligájában játszunk, mert itt a hazát képviseljük. Amikor az öltözőben készülődtem, vagy amikor kimentem a pályára, teljesen más érzések kerítettek hatalmukba. Amikor pályára lépsz a világbajnoki döntőben, az jut eszedbe, amikor gyerekként nézted a tévében ezeket a döntőket. Az elődöntő megnyerése után csupán néhány nap van a fináléig, ilyenkor sok minden fut át az agyunkon. A futballistának gyerekkori álma válik valóra azzal, hogy vb-döntőben szerepelhet. Ez a meccs tele van érzelemmel, hatalmas a nyomás, teljesen más, mint bármely másik mérkőzés.

– Az egyik oldalon ott van Lionel Messi, a másikon Kylian Mbappé. Mind a ketten ragyogóan játszanak Katarban – főszereplők lehetnek a döntőben?
– Szerintem mindketten meghatározó szerepet játszanak majd csapatuk teljesítményében. A franciák jól ismerik Messit, tudják, folyamatosan nagy veszélyt jelent a kapura. Argentína nem felejtette el a négy évvel ezelőtti nyolcaddöntőt, amikor a mérkőzés elején Mbappé a felezővonaltól a tizenhatoson belülre vezette a labdát, majd büntetőt harcolt ki csapatának. Összességében Mbappé és Messi is veszélyes lehet.

– Sokak szerint Lionel Messi most felteheti a koronát pályafutására.
– Való igaz, még nem nyert vb-t, és az az álma, hogy ezt vasárnap megtegye. Ha Argentína győz, Lionel Messi mindent megnyer. Futballszeretőként jó azt látni, hogy ilyen kiválóan játszik a világbajnokságon. A katari torna előtt is rengeteg kiugró eredményt ért el. Ő olyan játékos, akit nagyon sokan tisztelnek, mivel zseni. Az argentin szurkolóknak bizsergető érzés, hogy Messi és Argentína ott van a döntőben, az egész ország arra vár, hogy a hétszeres aranylabdás felemelje a világbajnoki trófeát. Annak ellenére, hogy kedvelem őt, természetesen Franciaországnak szurkolok, meg kell nyernünk a döntőt.

– Azt lehet hallani, hogy a francia játékosok – különösen a védők – az elmúlt napokban betegséggel küzdöttek. Mekkora hátrány lehet ez?
– Nem tudom pontosan, milyen állapotban vannak, csak bizakodom, hogy a döntőre teljesen rendbe jön mindenki. Nem tudjuk, mennyire súlyos a helyzet, azt lehetett hallani, hogy vannak, akik már felépültek. Az biztos, hogy a döntőben Messi és Argentína ellen csak százszázalékos állapotban lévő játékosokkal érhető el a győzelem.

– Mit vár a döntőtől?
– Mindenekelőtt színvonalas mérkőzést. Szerintem egyik csapat sem kockáztat, a másik hibájára várnak majd a csapatok. Úgy vélem, Franciaország átadja a kezdeményezést Argentínának, és várja a megfelelő pillanatot az ellentámadásra. Az biztos, hogy nem szabad sok helyet hagyni Messinek. Óvatos futballt várok, bár gólokra is számítok szép megmozdulásokkal és gyönyörű cselekkel. Remélem, nem lesznek tizenegyesrúgások, mert nagyon kegyetlen része a futballnak, amikor így dől el a legértékesebb trófea sorsa.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
DÖNTŐ
16.00:
Argentína–Franciaország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik