Vb 2022: Griezmann, Dembélé, Hernández – csődöt mondtak a francia kulcsemberek

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.12.19. 13:27
null
Antoine Griezmann a döntőben elmaradt az addig nyújtott teljesítményétől (Fotó: Getty Images)
Mint ismeretes, Argentína fordulatos mérkőzés után, tizenegyespárbajban győzte le Franciaországot a katari világbajnokság döntőjében. A címvédő elsősorban Kylian Mbappé remeklésének köszönhetően mentette hosszabbításra, illetve tizenegyesekre a finálét, hiszen a statisztikai mutatók alapján több meghatározó játékosa is elmaradt eddigi teljesítményétől.

Az InStat statisztikái alapján a lövéseket tekintve Argentína végig veszélyt tudott jelenteni az ellenfél kapujára a katari futball-vb fináléjában. Az argentinoknak 15 percenként átlagosan két kísérletük volt, míg Franciaország első lövésére a 65. percig kellett várni. Ezek minősége alapján a dél-amerikaiak várható góljainak (xG) száma 3.16, a franciáké 2.28 volt.

A franciák sokáig gyenge támadójátéka annak is betudható, hogy több meghatározó játékos is elmaradt megszokott teljesítményétől. Antoine Griezmann tíz, Aurélien Tchouaméni és Théo Hernandez kilenc-kilenc labdát adott el, utóbbi ezek közül négyet is saját térfelén.

Griezmann a döntőig vezető úton a legtöbb helyzetet kialakító francia játékos volt, de a fináléban messze elmaradt ettől, nem volt egyetlen sikeres kulcspassza (összesen csak eggyel próbálkozott) és lövéshez vezető átadása sem.

Az Argentína–Franciaország vb-döntő legfontosabb statisztikái (Forrás: Instat) NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE! Az első oszlopban a főbb statisztikai mutatók (helyzetek, védések, szabálytalanságok,lesek, lapok, szögletek) és a párharcmutatók (félidőnként, védekezésben, támadásban, levegőben, földön), ill. cselek, szerelések, labdaszerzések szerepelnek.
A másodikban a lövés- és passzstatisztikák, a harmadikban a labdabirtoklási és támadásmutatók, a negyedikben a labdavesztések és letámadások szerepelnek.
Az Argentína–Franciaország vb-döntő legfontosabb statisztikái (Forrás: Instat) NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE! Az első oszlopban a főbb statisztikai mutatók (helyzetek, védések, szabálytalanságok,lesek, lapok, szögletek) és a párharcmutatók (félidőnként, védekezésben, támadásban, levegőben, földön), ill. cselek, szerelések, labdaszerzések szerepelnek. A másodikban a lövés- és passzstatisztikák, a harmadikban a labdabirtoklási és támadásmutatók, a negyedikben a labdavesztések és letámadások szerepelnek.


Lionel Messiék
összesen 107, Kylian Mbappéék 106 támadással próbálkoztak, előbbieknél ebből 19, utóbbiaknál 11 végződött lövéssel.

Az akciók közül az argentinoknál Lionel Messi vett részt a legtöbb támadásban, 12-ben, a franciáknál a csereként pályára lépett Randal Kolo Muani is ugyanennyi támadásban vállalt szerepet. A dél-amerikaiaknál Messi két gólja mellett három helyzetet alakított ki.

Argentínának 694 passzkísérletéből 590 volt sikeres (85 százalék), míg Franciaországnak 572 passzából 457 volt jó (80 százalék). Előbbiek 15 kulcspasszal próbálkoztak, melyekből hét volt sikeres, míg a franciáknál ez a mutató 9/4.

Argentína támadásai (Forrás: InStat) – a játékosok neve mellett szerepel: ahány támadásban szerepet játszottak, az ellenfél tizenhatosán belüli támadások, helyzetek és helyzetkialakítások, labdavesztés/ saját térfélen, labdaszerzés/ ellenfél térfelén, rossz labdakezelés)
Argentína támadásai (Forrás: InStat) – a játékosok neve mellett szerepel: ahány támadásban szerepet játszottak, az ellenfél tizenhatosán belüli támadások, helyzetek és helyzetkialakítások, labdavesztés/ saját térfélen, labdaszerzés/ ellenfél térfelén, rossz labdakezelés)
Franciaország támadásai (Forrás: InStat)
Franciaország támadásai (Forrás: InStat)



A legtöbb passz egyébként az argentinoknál Enzo Fernándezhez köthető, akinek 93 átadásából 81 volt sikeres (87 százalék). A csereként beállt Leandro Paredesnek pedig mind a 15 passza csapattársat talált.

Didier Deschamps-éknál Aurélien Tchouaméni próbálkozott a legtöbb passzal, 69-cel, s 58 volt jó ezek közül (84 százalék), a legjobb mutatóval pedig Raphaël Varane zárt (60/56, 93 százalék).

A legtöbb labdát az argentinoktól Enzo Fernández, Rodrigo de Paul és Lionel Messi adta el, egyaránt tízet, míg a franciáknál a lecserélt Antoine Griezmann is ugyanennyiszer rontott. Igaz, amíg Lionel Scaloni együtteséből ketten is (Cristian Romero és Nahuel Molina) tízszer szereztek labdát, addig a franciáknál csak Joules Koundé tudta ezt megtenni hétnél több alkalommal, 11-szer.

Enzo Fernández 13 szerelést mutatott be 145 percnyi játékidő alatt 24 próbálkozásból, ez messze a legtöbb az argentin csapatban, a vonatkozó rangsor második helyén ugyanis Cristian Romero és Rodrigo de Paul 6/2-es mutatóval állnak. A franciáknál Jules Koundé 11 szerelési kísérletéből hatból vette el a labdát az argentinoktól.

A legtöbb csellel Mbappé próbálkozott, 16-tal, melyekből kilenc volt sikeres, míg Messi 13-szor cselezett, s ezek közül hétszer jutott túl ellenfelén.

Egyébként az InStat statisztikái szerint a három találatig jutó Kylian Mbappé összteljesítménye volt a legjobb a katari világbajnoki döntőben. A PSG francia támadója az Argentína ellen tizenegyespárbajban elveszített finálét 320-as Instat-indexszel zárta, honfitársai közül viszont senki más nem végzett 300 felett, a második legjobb Adrien Rabiot lett 285-ös értékkel. Ezzel szemben a győztes argentinok legjobbja a hétszeres aranylabdás Lionel Messi volt 314-es indexszel, de Ángel Di María (310) és Enzo Fernández (307) is 300 felett zárt.

A győztesnél a leggyengébb mutatót Nicolás Otamendi produkálta, 231-et, míg a vesztesnél a 42. percben lecserélt, a vb-n hat meccsből négyszer kezdő, az argentinok 11-ese előtt szabálytalankodó Ousmane Dembélé197-es értékig jutott, de Olivier Giroud sem érte el a 200-at ugyanennyi játékperccel (198).

 

Az összteljesítmény alapján a finálé legjobbjai (Forrás: InStat) NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE! A táblázatban a játékosok neve mögött látható: teljesítményindex, játszott perc, gól, gólpassz, helyzet alapján várható gól, lövés/ kaput eltaláló, szabálytalanságok, lesek
Az összteljesítmény alapján a finálé legjobbjai (Forrás: InStat) NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE! A táblázatban a játékosok neve mögött látható: teljesítményindex, játszott perc, gól, gólpassz, helyzet alapján várható gól, lövés/ kaput eltaláló, szabálytalanságok, lesek

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
DÖNTŐ
ARGENTÍNA–FRANCIAORSZÁG 3–3 (2–0, 2–2, 2–2) – tizenegyesekkel 4–2

Loszaíl, Loszaíli Nemzeti Stadion, 88 966 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)
ARGENTÍNA: Emiliano Martínez – Molina (Montiel, 91.), Romero, Otamendi, Tagliafico (Dybala, 120+1.) – De Paul (Paredes, 102.), Enzo Fernández, Mac Allister (Pezzella, 116.) – Messi, Julián Álvarez (La. Martínez, 103.), Di María (Acuna, 64.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Koundé (Disasi, 120+1.), Varane (Konaté, 113.), Upamecano, Théo Hernandez (Camavinga, 71.) – Griezmann (Coman, 71.), Tchouaméni, Rabiot (Y. Fofana, 96.) – O. Dembélé (Kolo Muani, 41.), Giroud (Thuram, 41.), Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Messi (23., 109. – az elsőt 11-esből), Di María (36.), ill. Mbappé (80., 81., 118. – az elsőt és a harmadikat 11-esből)
A tizenegyeseket belőtte: Messi, Dybala, Paredes, Montiel, ill. Mbappé, Kolo Muani. Kihagyta: Coman, Tchouaméni

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik