Vb 2022: 40 millió eurós bevétel; francia aranykor; veszélyes vírus? – lapszemle

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.12.15. 08:55
null
A francia válogatott 1998 óta negyedszer ünnepelhet döntőbe jutást világbajnokságon (Fotó: AFP)
A Franciaország–Marokkó (2–0) elődöntőt követően két vezető francia lap, a sportnapilap, a L’Équipe és a közéleti napilap, a Le Figaro cikkei között szemezgettünk a futball-vb, illetve az újabb francia siker kapcsán.  

 

 

A vezető francia sportlap, a L’Équipe a Franciaország–Marokkó (2–0) elődöntőt követő értékelését azzal indítja, hogy bár a francia válogatott nem a bátran futballozó marokkóiak elleni teljesítményére lehet legbüszkébb, a 24 éven belül (1998-tól számolva) elért negyedik világbajnoki döntő hatalmas bravúr. Amit a döntőben, a Lionel Messi Argentínája elleni nagy meccsen még fokozhat is, ha győz és megvédi világbajnoki címét.

A lap kiemeli, az elmúlt 24 évben egyetlen másik válogatott sem teljesített ilyen jól a világbajnokságokon. A franciák 1998-ban és 2018-ban a döntőben a brazilokat és a horvátokat legyőzve lettek világbajnokok, 2006-ban pedig ezüstérmesek, miután a fináléban 11-esekkel kikaptak az olaszoktól. Ugyanezen időszak alatt nem volt olyan válogatott, amely két vb-t is meg tudott volna nyerni, és olyan sem volt, amelyik kettőnél több fináléba be tudott volna jutni.

Egy másik cikkében arról is ír a L’Équipe, hogy a francia szövetség világbajnoki győzelem esetén 40 millió eurót is remélhet a FIFA-tól, az összeg harminc százalékát kapják meg a játékosok.

A FIFA ezekben a válságos időkben is megmaradt pénzautomatának, így a francia válogatott egy újabb aranyéremmel még többet kereshet, mint 2018-ban fejti ki a cikk részleteiben is a világbajnoki szereplés pénzügyi oldalát. – Akkor ugyanis 344 millió dollárt (322 millió eurót) osztottak szét a résztvevő országok szövetségei között, most pedig 440 millió dolláron (411.8 millió euró) osztozhat a 32 résztvevő szövetség. Ebből jön ki, hogy az idén 40.2 millió eurót kaphat a győztes, a négy évvel ezelőtti 32.2 millió euróval szemben. Ez az összeg isteni ajándék lehet az amatőr futball számára. Egyébként már a a döntőbe jutással is 28.5 millió eurót biztosra vehetnek az argentinok és a franciák, és már ez az összeg is jóval túlmutat a világbajnoksággal járó kiadásokon. Ha Franciaország megnyeri a vb-t, akkor a játékosok fejenként körülbelül 400 ezer eurót kaphatnak, ezüstérem esetén 295 ezer eurót – sokan közülük jótékonysági szervezeteknek ajánlják fel ezt az összeget."

A lefigaro.fr a játékosok állapotát veszi sorra, kiemelve, hogy a marokkóiak elleni elődöntőt Dayot Upamecano, Adrien Rabiot és Kingsley Coman is kisebb rosszullét, illetve betegség miatt hagyta ki, előbbi kettő nem is volt ott a csütörtöki meccsen a stadionban. A cikk kifejti, hogy a hiányzók helyettesítését jól megoldotta az Ibrahima Konaté, Youssouf Fofana páros, a csereként beálló Randal Kolo Muani pedig nem sokkal a pályára lépése után megszerezte első gólját a válogatottban. A hiányzók kapcsán hozzáteszik, bíznak abban, hogy az említett három játékos a döntőre már meggyógyul.

„Hogy van-e ok aggodalomra, kiderül. Covidról nincs szó, de ha a játékosok között terjedő vírus az egész csapatra átterjed, akkor Didier Deschamps szövetségi kapitánynak még lehetnek nehézségei, amikor kijelöli az argentinok elleni kezdőcsapatot” írja a Le Figaro.

A L’Équipe egyébként a szerdai meccs szakmai oldala kapcsán azt fejtegeti még, hogy Deschamps a 65. percben kulcsfontosságú cserét hajtott végre azzal, hogy Olivier Giroud helyett pályára küldte a szélső Marcus Thuramot, Kylian Mbappé pedig középre került, mert ezzel visszaszerezték a játék feletti kontrollt a pálya középső részén.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
ELŐDÖNTŐ
FRANCIAORSZÁG–MAROKKÓ 2–0 (1–0)

Al-Hor, al-Bajt Stadion, 68 294 néző. Vezette: C. Ramos (mexikói)
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Koundé, Varane, Konaté, T. Hernandez – Y. Fofana, Tchouaméni, Griezmann – O. Dembélé (Kolo Muani, 78.), Giroud (Thuram, 65.), Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
MAROKKÓ:
Bunu – Hakimi, Dari, Szaissz (Amallah, 21.; Abde, 78.), el-Jamik, Mazraui (Attijat Allah, a szünetben) – Amrabat, Unahi – Zijes, en-Nesziri (Hamdallah, 66.), Bufal (Abuhlal, 66.). Szövetségi kapitány: Valid Regragi
Gólszerző: T. Hernandez (5.), Kolo Muani (79.)

A KATARI VB HÁTRALÉVŐ PROGRAMJA
A 3. HELYÉRT

December 17., 16.00
Al-Rajján, Kalifa Nemzetközi Stadion: Horvátország–Marokkó

DÖNTŐ

December 18., 16.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion: Argentína–Franciaország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik