BODNÁR ZALÁN 2018.06.22 23:42 Frissítve: 2018.06.23 09:12

Villany Leó – Bodnár Zalán jegyzete

 

A torna előtt titkon abban reménykedtem, hogy Portugália–Argentína döntő lesz, mert bár egyik csapat sem a szívem csücske, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo egy évtizede uralja a világfutballt, 1974 óta nem volt olyan, hogy a világ két aktuálisan legjobb játékosa találkozzon egy vb-döntőben, és gigászi lenne egy „végső” összecsapás közöttük a trófeáért.

Messinek azonban minden jel szerint máshol lesz aznap dolga, nem a Luzsnyiki Stadionban.

Márpedig ha Argentína nem nyeri meg a vb-t, úgy vélem, többé nem vehetők komolyak azok a diskurzusok, amelyek azt taglalják, Leo Messi-e minden idők legnagyobb futballistája.

 
ARGENTÍNA MEGSZABADULT A MESSI-FÜGGŐSÉGTŐL: MAGÁT MESSIT IS ELTÜNTETTE

E felvetésnek többé nem lesz helye, hiszen az nem létezik, hogy erre a titulusra pályázhat olyan futballista, aki nemhogy világbajnokságot nem tudott nyerni, de akinek jelen állás szerint arra is kevés esélye van, hogy valaha gólja legyen a vb-k egyenes kieséses szakaszában. A négy Bajnokok Ligája-győzelme, az öt aranylabdája, az eddigi kilenc spanyol bajnoki címe, a tétmeccseken szerzett 563 gólja és számtalan gyönyörű megmozdulása alapján tagadhatatlan, hogy ott van a valaha volt legjobbak között, mégis hiányzik Messiből valami, ami az igazán nagy bajnokok sajátja. Ellenérvként persze elfogadható, hogy a futball csapatjáték, egy fecske nem csinálhat nyarat, ha nem éppen egy honfitársa lenne az egyik cáfolata ennek: amikor égett a ház, Diego Maradonának oda lehetett adni a labdát, megindult vele a félpályáról, és addig cselezett, amíg már csak az üres kapu állt előtte.

Messi nem képes erre.

A horvátok elleni, talán sorsdöntő meccsen láthatóan szenvedett a dél-amerikai csapat, s vele a már negyedik, vélhetően utolsó vb-jén szereplő Messi, aki soha semmit sem tudott nyerni hazája szolgálatában, és ezen a Nyizsnyij Novgorod-i estén is képtelen volt megragadni a karmesteri pálcát és a történelmi lehetőséget, mert nemhogy a félpályáról nem indult meg, de két jó cselt sem tudott csinálni. Sokan taglalták már korábban, miért vall folyton kudarcot Messi címeres mezben. Eleinte azzal vádolták, hogy nem kötődik eléggé a hazájához, ahonnan már 12 évesen elkerült Barcelonába. Ebben nem hiszek. Mások szerint túl nagy rajta a nyomás. Ez tény, ám magyarázatnak ugyanúgy kevés. Itt az idő elfogadni: képességbeli hiányosságai vannak. Messi kimagasló tudású „rendszerjátékos”, aki egy működő szisztémában – a Xavi- és Iniesta-féle Barcelonában – fényesen tud tündökölni, arra azonban képtelen, hogy ő maga legyen a rendszer. Ő is tud maradonás gólt rúgni a félpályáról megindulva, tud egyedül meccseket nyerni – de a Getafe ellen.

Nem pedig egy sorsdöntő vb-meccsen.

2018.12.23 16:19:50

Foci vb 2018 FARKAS MÁTÉ

Ezek voltak a nyári futball-vb legjobb és legrosszabb reklámjai – szakértői toplista.

2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.