Vb 2018: Valamit nagyon jól csinálunk – véli a svéd gólszerző

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.03. 19:24
null
Emil Forsberg (középen) és udvartartása (Fotó: AFP)
Boldog és egységes svédek, nem kellően pörgő svájciak – íme, egy nyilatkozatcsokor a kedd délután Szentpéterváron lejátszott Svédország–Svájc (1–0) labdarúgó-világbajnoki nyolcaddöntő után.

 

„Könny szökik a szemembe, ha végiggondolom, mi mindent ért már el ez a csapat – engedett utat érzelmeinek az egyetlen gólt szerző, a meccs emberének megválasztott Emil Forsberg. – Nem sok esélyt adtunk a svájciaknak. Bent vagyunk a negyeddöntőben, ennél nyilvánvalóbb bizonyíték nem kell arra, hogy valamit nagyon jól csinálunk. Tudjuk, hogy ha mindent a megbeszélteknek megfelelően hajtunk végre, támadásban és védekezésben is remek teljesítményre vagyunk képesek.”

1958 ÓTA ELŐSZÖR
• Emil Forsberg a tornán 14-szer lőtt kapura, mire megszületett a gólja; az övé volt a leghosszabb, gól nélküli „lősorozat”.
• A svédek először nyertek meg egymás után két vb-mérkőzést a hazájukon kívül: 1958-ban, a saját vb-jükön egymás után a negyeddöntőt és az elődöntőt is behúzták.
• A svájci válogatott 1954, az osztrákok elleni 5:7 óta egyetlen gólt sem szerzett világbajnokságok egyenes kieséses szakaszában, pedig 68 kapura lövés/fejelés kínált alkalmat az átok megtörésére.

„Szürreális élmény volt, amint a partvonalon állva hallgattam a nevemet skandáló szurkolókat – mondta Janne Andersson, a svédek szövetségi kapitánya. – A futball persze csapatsportág, és egy név mögött mindig a közös teljesítmény húzódik meg. Hogy miben gyökerezik a siker? Elsősorban a közösen elvégzett rengeteg munkában, abban, hogy mind a pályán, mind azon kívül egységet alkotunk. De gyorsan meg kell emésztenünk a ma történteket, mert szombaton itt a következő meccs, és természetesen azt is meg akarjuk nyerni. Nincs olyan érzésünk, hogy már teljesítettük a küldetésünket…”

„Mélységesen csalódottak vagyunk, hiszen ennél többre vágytunk – tolmácsolta a svájci öltöző hangulatát Vladimir Petkovic szövetségi kapitány. – Persze gratulálunk a svédeknek, hiszen pontosan azt csinálták, amiben a legjobbak, és ez ma elegendő volt ahhoz, hogy legyőzzenek bennünket. Ha egyszer gólt szereznek, irgalmatlanul nehéz feltörni a védelmüket. Egyszerűen nem játszottunk elég jól, ez a teljesítmény nem lehetett elég a győzelemhez. Ugyanaz történt velünk, ami a svédek többi ellenfelével is: valamiért nem tudtunk kibontakozni, valami hiányzott a játékunkból, nem tudtunk a kellő hőfokon futballozni. Az utolsó tizenöt percre felpörögtünk, de már késő volt.”

Svéd szurkolók Szentpéterváron (Fotó: AFP)
Svéd szurkolók Szentpéterváron (Fotó: AFP)

 

EMLÉKEZTETŐ

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ

SVÉDORSZÁG–SVÁJC 1–0 (0–0)
Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, 64 042 néző. V: Skomina (szlovén)
SVÉDORSZÁG: R. Olsen – Lustig (Krafth, 82.), Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson, G. Svensson, Ekdal, Forsberg (M. Olsson, 82.) – Berg (Kiese Thelin, 91.), Toivonen. Szövetségi kapitány: Janne Andersson
SVÁJC: Sommer – Lang, Djourou, Akanji, R. Rodríguez – Behrami, G. Xhaka – Shaqiri, Dzemaili (Seferovic, 73.), Zuber (Embolo, 73.) – Drmic. Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
Gólszerző: Forsberg (66.)
Sárga lap: Lustig (31.), ill. Behrami (61.), G. Xhaka (68.)
Kiállítva: Lang (94.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik