Perui büntető az égben; Gulácsi csapattársa szállította a dán sikert

BACSKAI JÁNOS (közvetítés), NAGY-PÁL TAMÁS (összefoglaló)BACSKAI JÁNOS (közvetítés), NAGY-PÁL TAMÁS (összefoglaló)
Vágólapra másolva!
2018.06.16. 20:03
null
Poulsen gólja döntött (Fotó: AFP)
Dánia Gulácsi Péter csapattársának, az RB Leipzigben futballozó Yussuf Poulsennek a góljával 1–0-ra legyőzte Peru legjobbjait az oroszországi labdarúgó-világbajnokság C-csoportjának első fordulójában. A dél-amerikai gárda Christian Cueva révén gól nélküli állásnál büntetőt hibázott az első félidőben – a középpályás csúnyán az égbe lőtt –, így a peruiak annak ellenére szenvedtek vereséget, hogy jóval többször találták el a kaput ellenfelüknél.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
C-CSOPORT

PERU–DÁNIA 0–1 (0–0)
Szaranszk, Mordovija Aréna, 40 502 néző. Vezette: Gassama (gambiai)
PERU: Gallese – Advíncula, A. Rodríguez, C. Ramos, Trauco – R. Tapia (Aquino, 87.), Yotún – A. Carrillo, Cueva, E. Flores (Guerrero, 62.) – Farfán (Ruidíaz, 85.). Szövetségi kapitány: Ricardo Gareca
DÁNIA: Schmeichel – Dalsgaard, Kjaer, A. Christensen (M. Jörgensen, 81.), Stryger Larsen – Kvist (Schöne, 36.), Eriksen, Delaney – Y. Poulsen, N. Jörgensen, Sisto (Braithwaite, 67.). Szövetségi kapitány: Age Hareide
Gólszerző: Y. Poulsen (59.)
Sárga lap: R. Tapia (38.), ill. Delaney (86.), Y. Poulsen (93.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
FRANCIAORSZÁG–AUSZTRÁLIA 2–1 (0–0)

AZ ÁLLÁS
1. Franciaország 1 1 2–1 +1 3
2. Dánia 1 1 1–0 +1 3
3. Ausztrália 1 1 1–2 –1 0
4. Peru 1 1 0–1 –1 0

A világbajnokság előtti hetekben egész Peru azért imádkozott, hogy a válogatott csapatkapitánya, a rutinos Paolo Guerrero ott lehessen a világbajnokságon. Ez meg is történt, miután felfüggesztették doppingvétségért kapott eltiltását. Ehhez képest Ricardo Gareca szövetségi kapitány mindenkit meglepett azzal, hogy kihagyta csapata sztárját a Dánia elleni nyitó, illetve Peru 36 év utáni első vb-mérkőzésén a kezdőcsapatból.

A másik oldalon viszont természetesen ott volt a Tottenham csillaga, Christian Eriksen a csapatban, hiszen legfontosabb láncszeme nélkül elképzelhetetlen Age Hareide válogatottja – elég, ha csak megjegyezzük, hogy a vb-selejtezők során minden második dán gólban benne volt a támadó.

Mondhatni, két bombaformában lévő válogatott találkozott egymással: Peru 2016 novembere, Dánia pedig ugyanazon év októbere óta nem szenvedett vereséget (mind a két sorozat éppen 15 mérkőzést számlált a meccs előtt, így talán az sem véletlen, hogy a két csapatot mindössze egyetlen pozíció választja el a világranglistán, Peru javára).

Na, de jól tudjuk: a világbajnokság az már teljesen más kávéház.

PERUI ROHAMOK

Támadó szellemben kezdtek a csapatok, főleg a dél-amerikai, Yoshimar Yotún már a 9. percben megdolgoztatta Kasper Schmeichelt, aki egyébként édesapjával, Peter Schmeichellel az első apa-fia kapuspáros, aki pályára lépett a világbajnokság történetében (az idősebbik már 20 éve).

Állandósult a peruiak fölénye, a 13. percben pedig Schmeichelnek már bravúrral is jelentkeznie kellett, André Carrillo ballábas lövését tolta ki a jobb alsó elől.

Lüktetett a meccs, a peruiak sok labdát szereztek a középpályán, s azonnal megindultak a dán kapu irányába, miközben az észak-európai csapat próbálta kicsit lassítani a játékot. A félidő derekán egyre sikeresebben, a 27. percben pedig az első lövésére is sor került, igaz, Thomas Delaney a kapu fölötti kamerát találta telibe.

SÉRÜLÉS, VAR, BÜNTETŐ AZ ÉGBE

Aztán az utolsó tíz percre ismét felpörögtek az események: előbb William Kvist hagyta el hordágyon a pályát azt követően, hogy egy fejelés után Jefferson Farfán ráesett, majd az frissen beálló Lasse Schöne bombázta telibe a kapu közepét, Pedro Gallese csak második szándékból tudta megfogni a labdát.

A 44. percben Yussuf Poulsen kihúzta a 16-oson belül az állítólag nehéz természetű tehetség, Christian Cueva lábát, de a játékvezető sípja néma maradt. Ment tovább a játék, ám néhány passz után a játékvezetőnek szóltak a videobírók (VAR), és miután visszanézte az esetet, büntetőt ítélt.

A sértett állt a labda mögé már a hosszabbításban, és nekifutás közben megtorpant, majd nagyon csúnyán, méterekkel fölé rúgta a labdát. Cueva látszólag nagyon megzuhant az eset után, a sírás kerülgette, a szünetben a társak – Guerreróval az élen – nem győzték vigasztalni.

Cuevát vigasztalta mindenki (Fotó: AFP)
Cuevát vigasztalta mindenki (Fotó: AFP)

HELYZET ITT, GÓL OTT

Nem vettek vissza a szünet utáni folytatásban a csapatok, de ekkor már inkább a dánok akarata érvényesült, mintha a kihagyott büntetőn nehezen tették volna túl magukat a peruiak. Főleg Cueva... A középpályás az 57. percben parádés csellel tisztára játszotta magát, simán lőhette volna a labdát a kapu teljesen üres bal oldalába, ehelyett ziccerből kipasszolt, de Carrillónak hosszú volt, éppen csak tovább tudta pöckölni Floresnek, aki viszont elbotlott...

A – nyilván csak semleges szurkolóként – vicces jelenetet aztán Dánia megbüntette: labdaszerzés után száguldott az északi gyorsvonat, 3 a 3 ellen Eriksen mesteri passzal hozta helyzetbe Gulácsi Péter csapattársát, Poulsent, aki ballal a rövid alsóba lőtte a vezető gólt, 0–1!

EREDMÉNYTELEN ROHAM

Edison Flores szinte azonnal válaszolhatott volna, ha Schmeichel nem mutat be ismét fantasztikus bravúrt, úgyhogy nem volt mit tenni: Gareca beküldte tüzet oltani fél órára Guerrerót. Jöttek is a lehetőségek szép számmal, de ezen a napon valahogy semmi sem akart összejönni Peru válogatottjának. Lőtt, beadott, fejelt gyakorlatilag mindenki, aki élt és mozgott.

A 79. percben Guerrero parádés mozdulata gólt érdemelt volna: nyolc méterről egy védő szorításában háttal állva sarkazott – néhány centiméterrel mellé. Aztán jött Farfán: Schmeichel lábbal védte a gólvonalon a lövését.

Az egyenlítés viszont nem jött össze, így Dánia tett nagy lépést afelé, hogy harcba szálljon a továbbjutásért, míg a peruiak úgy szenvedtek vereséget, hogy dupla annyiszor találták el a kaput (6–3), mint ellenfelük...

A VB-KERET
KAPUSOK: 12 Carlos Cáceda (Deportivo Municipal), 21 José Carvallo (UTC), 1 Pedro Gallese (Veracruz – Mexikó)
VÉDŐK: 17 Luis Advíncula (Lobos BUAP – Mexikó), 5 Miguel Araujo (Alianza Lima), 3 Aldo Corzo (Universitario de Deportes), 22 Nilson Loyola (Melgar), 15 Christian Ramos (Veracruz – Mexikó), 2 Alberto Rodríguez (Atlético Junior – Kolumbia), 4 Anderson Santamaría (Puebla – Mexikó), 6 Miguel Trauco (Flamengo – Brazília)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 23 Pedro Aquino (Lobos BUAP – Mexikó), 16 Wilder Cartagena (Veracruz – Mexikó), 8 Christian Cueva (Sao Paulo – Brazília), 20 Edison Flores (Aalborg – Dánia), 7 Paolo Hurtado (Vitória Guimaraes – Portugália), 14 Andy Polo (Portland Timbers – Egyesült Államok), 13 Renato Tapia (Feyenoord – Hollandia), 19 Yoshimar Yotún (Orlando City – Egyesült Államok)
TÁMADÓK: 18 André Carrillo (Watford – Anglia), 10 Jefferson Farfán (Lokomotiv Moszkva – Oroszország), 9 Paolo Guerrero (Flamengo – Brazília), 11 Raúl Ruidíaz (Morelia – Mexikó)
Szövetségi kapitány: Ricardo Gareca (argentin)

A VB-KERET
KAPUSOK: 16 Jonas Lössl (Huddersfield Town – Anglia), 22 Frederik Rönnow (Bröndby), 1 Kasper Schmeichel (Leicester City – Anglia)
VÉDŐK: 6 Andreas Christensen (Chelsea – Anglia), 14 Henrik Dalsgaard (Brentford – Anglia), 13 Mathias Jörgensen (Huddersfield Town – Anglia), 4 Simon Kjaer (Sevilla – Spanyolország), 5 Jonas Knudsen (Ipswich Town – Anglia), 17 Jens Stryger Larsen (Udinese – Olaszország), 3 Jannik Vestergaard (Borussia Mönchengladbach – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 8 Thomas Delaney (Werder Bremen – Németország), 10 Christian Eriksen (Tottenham – Anglia), 2 Michael Krohn-Dehli (Deportivo La Coruna – Spanyolország), 7 William Kvist (FC Köbenhavn), 18 Lukas Lerager (Girondins Bordeaux – Franciaország), 19 Lasse Schöne (Ajax – Hollandia)
TÁMADÓK: 11 Martin Braithwaite (Girondins Bordeaux – Franciaország), 21 Andreas Cornelius (Atalanta – Olaszország), 12 Kasper Dolberg (Ajax – Hollandia), 15 Viktor Fischer (FC Köbenhavn), 9 Nicolai Jörgensen (Feyenoord – Hollandia), 20 Yussuf Poulsen (RB Leipzig – Németország), 23 Pione Sisto (Celta Vigo – Spanyolország)
Szövetségi kapitány: Age Hareide (norvég)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik