Itt az első piros lap, Japán először győzte le Kolumbiát

CSERHÁTI ZOLTÁN (közvetítés), HARMATH ÁKOS (összefoglaló)CSERHÁTI ZOLTÁN (közvetítés), HARMATH ÁKOS (összefoglaló)
Vágólapra másolva!
2018.06.19. 15:59
null
A 2018 vb első piros lapja – <a href="http://www.nemzetisport.hu/foci-vb-2018/vb-2018-giga-james-sem-segitett-szomoru-lengyel-szepseg-2642377"><strong>GALÉRIÁNK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!</strong></a> (Fotó: AFP)
Utolsó előttiként megkezdte világbajnoki szereplését Kolumbia és Japán a H-csoportban: az ázsiaiak Carlos Sánchez 4. percben begyűjtött piros lapja után 2–1-re felülmúlták a dél-amerikaiakat.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
H-CSOPORT, 1. FORDULÓ
KOLUMBIA–JAPÁN 1–2 (1–1)
Szaranszk
, Mordovija Aréna, 40 842 néző. Vezeti: Skomina (szlovén)
KOLUMBIA: Ospina – Arias, Murillo, D. Sánchez, Mojica – Lerma, C. Sánchez – Cuadrado (Barrios, 31.), Quintero (James Rodríguez, 59.), Izquierdo (Bacca, 70.) – Falcao. Szövetségi kapitány: José Pékerman
JAPÁN: Kavasima – Szakai H., Josida, Sodzsi, Nagatomo – Haragucsi, Haszebe, Kagava (Honda, 70.), Sibaszaki (Jamagucsi, 80.), Inui – Oszako (Okazaki, 85.). Szövetségi kapitány: Nisino Akira
Gólszerző: Quintero (39.), ill. Kagava (5. – 11-esből), Oszako (73.)
Sárga lap: Barrios (64.), James Rodríguez (86.), Kavasima (94.)
Piros lap: C. Sánchez (4.),

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Kolumbia és Japán eddig három alkalommal találkozott egymással. A dél-amerikaiak kétszer nyertek, egyszer döntetlen lett az eredmény. Legutóbb az előző világbajnokságon, Brazíliában találkoztak, akkor is a csoportkörben futottak össze, a harmadik fordulóban Kolumbia 4–1-re győzött, és továbbjutott. Japán meg utazhatott haza, de legalább azzal vigasztalódhatott, hogy történelmi mérkőzés részese volt: azon a meccsen szállt be az utolsó öt percre David Ospina helyére és lett a világbajnokságok történelmének legidősebb játékosa 43 évesen és 3 naposan, a kapus Faryd Mondragón.

A találkozó előtti papírforma most is a dél-amerikaiak sikerét ígérte, még úgy is, hogy José Pékerman szövetségi kapitány apróbb sérülése miatt kihagyta a kolumbiai kezdőből a csapat legnagyobb sztárját, az előző torna legjobb játékosának választott James Rodríguezt. Ott volt viszont a kezdőben az a Radamel Falcao, aki 32 évesen élete első világbajnoki mérkőzésére készült. Ha pedig már ott volt, rögtön meg is kapta a csapatkapitányi karszalagot, így ő jelezhette a kezdősípszó előtt Damir Skomina szlovén játékvezetőnek, hogy a pénzfeldobás után ő bizony a másik térfelet kérte, de elmaradt a térfélcsere.

Ilyet sem láttunk még, főleg nem világbajnokságon: a találkozó térfélcserével kezdődött.

Aztán meg úgy folytatódott, amilyet szintén nem láttunk még ezen a tornán: négy perc után Oszako Juja lépett ki Dávinson Sánchez mellett, lövését David Ospina védte, a kipattanót Kagava Sindzsi kapásból az üres kapuba szerette volna lőni, de Carlos Sánchez felkarjáról oldalra pattant a labda – szó se róla, szép mozdulat volt az Espanyol középpályásától, ám ez itt büntetőt ért és piros lapot. Carlos Sánchez mondhatja hát el magáról, hogy ő lett az első kiállított játékos ezen a vébén – ráadásul ő lett az első kolumbiai, aki világbajnokságon a kiállítás sorsára jut.

A büntetőt Kagava magabiztosan értékesítette, amivel Japán mindössze 5 perc után előnybe került. A gól- és emberhátrányba kerülő Kolumbia néhány perc alatt túltette magát a sokkon, és nagy erőket megmozgatva támadásba kezdett, amelybe olykor becsúszott egy-egy japán ellenakció, így lüktető első 20 percet láthatott a szaranszki aréna 40 000 főnél is nagyobb közönsége.

Félóra elteltével döntött úgy José Pékerman kolumbiai kapitány, hogy megérett a helyzet a változtatásra, és lekapta Juan Cuadradót, akinek az oldalán egyre többször kerültek helyzetbe a japánok, és Wílmar Barriost küldte a helyére – amire gyorsan helyzettel reagált Japán. Oszako Juja használta ki frissen beállít játékos hibáját és került ziccerbe, megoldása azonban a „Jó lövés, bedobás!" sportriporteri szakkifejezést juttatta a néző eszébe.

A kolumbiai váltásnak annyi előnye volt, hogy Falcao érezhetően többször kapott labdát a társaktól, és jól láthatóan több időt töltött a földön a japán védelem hatásosságának eredményeképpen. Az egyik ilyen után a tizenhatos jobb sarkánál kapott szabadrúgást a a dél-amerikai, amelyet Juan Fernando Quintero végzett el: a felugró sorfal tagjai alatt laposan ellőtte a labdát, amelyet Kavasima Eidzsi csak a gólvonal mögött ért csak el, s hiába tuszkolta ki a labdát, beleépített chip megrezgette a szlovén bíró okosóráját, gól, 1–1!

Quintero ezzel immár hivatalosan is kinevezheti kedvenc napjának június 19-ét: a River Plate középpályása négy éve a braziliai világbajnokságon ezen a napon szerezte meg első gólját a válogatott színeiben, Elefántcsontpart ellen – ezzel a találattal ő lett az első kolumbiai, aki két világbajnokságon is betalált.

A szünetben egyik szövetségi kapitány sem változtatott, az első lehetőségek a japánok előtt adódtak, ám Oszako újabb kísérletére Ospina kapus leért, Inui Takasi tekerésére meg szép vetődéssel repült rá. Negyedóra játék után aztán megint Pékerman nyúlt a cseréihez: beküldte a nem teljesen egészséges James Rodríguezt, a gólszerző Quintero helyett.

A Bayern München kolumbiai karmestere azonban nem tudott megújulást hozni az egyre fáradó dél-amerikai csapatba, miközben a japánok egyre többször vezethettek támadást, amelyek után rendre rúghatták a szögleteiket, s az egyik ilyen végén – a csereként beállt Honda Keiszuke beívelése után – Oszako csúsztatott négy védő közül, s a labda a bal kapufáról pattant a hálóba, 1–2.

Ezzel ismét Japán került előnybe, miközben a hajrára fordulva feltámadt Kolumbia, ám az újabb egyenlítés már nem jött össze, így az ázsiaiak futballtörténelmük során első alkalommal verték meg Kolumbiát, és győzelemmel kezdték meg világbajnoki szereplésüket. Ráadásul először fordult elő a labdarúgó-világbajnokságokon, hogy egy ázsiai válogatott legyőzzön egy dél-amerikait.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
H-CSOPORT, 1. FORDULÓ
KOLUMBIA–JAPÁN 1–2 (1–1)

KÉSŐBB
LENGYELORSZÁG–SZENEGÁL 17.00

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Japán 1 1 2–1 +1 3
2. Lengyelország
1

0
3.Szenegál1

0
4. Kolumbia 1 1 1–2 –1 0

A KÉT CSAPAT KERETEI

KOLUMBIA
KAPUSOK:
22 José Fernando Cuadrado (Once Caldas), 1 David Ospina (Arsenal – Anglia), 12 Camilo Vargas (Deportivo Cali)
VÉDŐK: 4 Santiago Arias (PSV Eindhoven – Hollandia), 13 Yerry Mina (FC Barcelona – Spanyolország), 17 Johan Mojica (Girona – Spanyolország), 3 Óscar Murillo (Pachuca – Mexikó), 23 Dávinson Sánchez (Tottenham – Anglia), 2 Cristián Zapata (AC Milan – Olaszország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 8 Abel Aguilar (Deportivo Cali), 5 Wílmar Barrios (Boca Juniors – Argentína), 11 Juan Cuadrado (Juventus – Olaszország), 16 Jefferson Lerma (Levante – Spanyolország), 20 Juan Fernando Quintero (River Plate – Argentína), 10 James Rodríguez (Bayern München – Németország), 6 Carlos Sánchez (Espanyol – Spanyolország), 15 Mateus Uribe (América – Mexikó)
TÁMADÓK: 7 Carlos Bacca (Villarreal – Spanyolország), 19 Miguel Borja (Palmeiras – Brazília), 9 Radamel Falcao (AS Monaco – Franciaország), 21 José Izquierdo (Brighton & Hove Albion – Anglia), 14 Luis Muriel (Sevilla – Spanyolország)
Szövetségi kapitány: José Pékerman (argentin)

JAPÁN
KAPUSOK: 12 Higasigucsi Maszaaki (Gamba Oszaka), 1 Kavasima Eidzsi (Metz – Franciaország), 23 Nakamura Koszuke (Kasiva Reysol)
VÉDŐK: 6 Endo Vataru (Urava Red Diamonds), 22 Josida Maja (Southampton – Anglia), 20 Makino Tomoaki (Urava Red Diamonds), 5 Nagatomo Juto (Galatasaray – Törökország), 3 Sodzsi Gen (Kasima Antlers), 21 Szakai Gotoku (Hamburg – Németország), 19 Szakai Hiroki (Olympique Marseille – Franciaország), 2 Ueda Naomicsi (Kasima Antlers)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 8 Haragucsi Genki (Fortuna Düsseldorf – Németország), 17 Haszebe Makoto (Eintracht Frankfurt – Németország), 4 Honda Keiszuke (Pachuca – Mexikó), 14 Inui Takasi (Eibar – Spanyolország), 16 Jamagucsi Hotaru (Cerezo Oszaka), 10 Kagava Sindzsi (Borussia Dortmund – Németország), 18 Osima Rjota (Kavaszaki Frontale), 7 Sibaszaki Gaku (Getafe – Spanyolország), 11 Uszami Takasi (Fortuna Düsseldorf – Németország)
TÁMADÓK: 13 Muto Josinori (Mainz – Németország), 9 Okazaki Sindzsi (Leicester City – Anglia), 15 Oszako Juja (Werder Bremen – Németország)
Szövetségi kapitány: Nisino Akira

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik