MAROSI GERGELY
MAROSI GERGELY
2018.06.23 12:03 Frissítve: 2018.06.23 12:14

Vb 2018: Kétfejű sas? 4 éve a svájci játékostanács tiltotta le!

Svájcban nem feltétlenül volt pozitív visszhangja Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri gólörömének a pénteki, Szerbia ellen 2–1-re megnyert világbajnoki mérkőzésen. A svájciak két koszovói albán származású kulcsembere egyaránt az albán jelképnek számító kétfejű sast formázta kezével – a probléma az, hogy négy évvel ezelőtt pont a nemzeti csapat játékostanácsa határozott úgy, hogy a gesztusnak nincs helye a válogatottban.

Svájci tombolás a második gól után (Fotó: AFP)

A két futballista közül Shaqiri a volt Jugoszláviában, a koszovói Gjilanban született (szülei 1992-ben emigráltak Svájcba), Xhaka már Bázelben (szülei 1990-ben emigráltak, édesapját egy politikai demonstráció miatt korábban letöltendő börtönre ítélték Jugoszláviában). Érzelmi szempontból akár még érthető is lehetne a gólöröm, ám egyrészt mindkét játékosnak tisztában kellett lennie annak provokatív voltával, másrészt – és valószínűleg ez a problémásabb – a svájci válogatott játékostanácsa 2014-ben maga határozott úgy, hogy nem lesz ilyen gesztus a nemzeti csapat mezében. Shaqiri ráadásul akkor a játékostanács tagja volt.

A 2014-es tanácskozáson a válogatott meghatározó, játékostanácsba megválasztott tagjai (akkor Gökhan Inler, Stephan Lichtsteiner, Xherdan Shaqiri, Valon Behrami és Steve von Bergen), a szövetségi kapitány, illetve a szövetségi vezető tisztviselők ültek le, hogy megbeszéljék a sasos gólöröm kérdését. Erre az szolgáltatott apropót, hogy nem sokkal korábban Xhaka és Pajtim Kasami is klubcsapatában az albán kétfejű sast mutatva ünnepelt. A gesztus az 1990-es évektől terjedt el az albán-koszovói közösség körében. A megállapodás: a svájci válogatottban nem lesz ilyen gólöröm, ezt Behrami egy hivatalos videóban is bejelentette, valamint a szövetség közleményben tudatta.

„A klubjában mindenki úgy ünnepel, ahogy akar, de itt a nemzeti csapatban vagyunk. Itt nem történhet meg, hogy valaki ezzel a gesztussal ünnepel”mondta ekkor Shaqiri, ami különösen érdekes a mostani eset fényében. A kitűnő svájci játékos a lefújás után nem akart foglalkozni a kérdéskörrel, mondván, mindenki tudja, miről szól ez, de most a futballról kellene beszélni.

A koszovói Pristinában egyértelmű volt, melyik válogatottnak drukkolnak (Fotó: AFP)

„A kétfejű sas nem az ellenfelet provokáló gesztus volt. Nekem k.rvára mindegy, ki az ellenfél, ez azoknak az embereknek szólt, akik mindig támogattak, és sosem hagytak el. Nem tudatos reakció volt, hanem spontán érzelmi reakció, ezzel akartam üdvözölni az embereket a szüleim földjén. Ezt a győzelmet a családomnak ajánlom, akik mindig mellettem voltak” – nyilatkozta Xhaka.

A svájciak boszniai horvát származású szövetségi kapitánya, Vladimir Petkovic nem volt elragadtatva a gólörömöktől, a nagyon fontos győzelemtől annál inkább.

„Shaqiri és Xhaka gólöröméről csak annyit tudok mondani, hogy nem lenne szabad a sportot és politikát keverni, mindig tisztelni kell az ellenfelet és fairnek maradni. Csodálatos hangulatban csodálatos élmény volt ez a mérkőzés, erről kellene szóljon a futball”vélekedett. Szerb kollégája, Mladen Krsztajics nem kommentálta a történteket, mondván, a sportra akar koncentrálni.

Öröm a svájci utcán: albán, svájci zászló egymás mellett (Fotó: Blick.ch)

A svájci csapatkapitány Stephan Lichtsteiner megértette társait (mi több, a meccs után svájci németként maga is sast mutatott).

„Szuper srácok, kiváló játékosok. Sok emberrel beszéltem, mindkettejük édesapjával is, akik elmagyarázták, min mentek keresztül. Rettentő nyomás volt rajtuk, és számomra rendben van, hogy kirobbant belőlük ez a gólöröm. Nem hiszem, hogy Svájcnak ezzel problémája lenne. Mindenki tisztában van azzal, hogy kettős állampolgárok. A kultúrájuk része, ahogy ünnepeltek. Minket, svájciakat rengeteget provokáltak a mérkőzés előtt, és nekik, az ő hátterükkel ez különösen nehéz lehetett”mondta.

Az etnikailag igen változatos hátterű svájci válogatott 23-as keretében 8 olyan játékos van (Yvon Mvogo, Francois Moubandje, Johan Djourou, Valon Behrami, Xherdan Shaqiri, Blerim Dzemaili, Gelson Fernandes, Breel Embolo), aki nem az alpesi országban látta meg a napvilágot, ám kivétel nélkül mindenki a svájci futballrendszer neveltje.

A mértékadó Neue Zürcher Zeitung (NZZ) publicisztikájában arról ír, hogy Xhakából és Shaqiriből hiányzott a megfelelő politikai érzékenység.

„Shaqiri és Xhaka ennek a svájci futballgenerációnak a két legtehetségesebb tagja, olyan fantasztikus technikával, mint senki más ebben a válogatottban. De a politikai érzékenységük és társadalmi tudatosságuk alulfejlett. Csak a futballjukkal kellett volna megnyilvánulniuk. De a kezeikkel is beszéltek a gólörömnél, egy olyan gesztust bemutatva, amelyet a stadionban és a televíziók előtt ülő szerb nézők csak provokációként értékelhettek” – így az NZZ. A lap megjegyzi: a teljes delegáció, különösen Vladimir Petkovic szövetségi kapitány nagyon éretten viselkedett a szerbek elleni mérkőzés előtt, és került mindenféle politikai felhangot.

„Amit a két játékos csinált, az felszította a lángjait egy olyan vitának, amelyről azt hittük, már vége. A nemzeti csapatban évekig probléma volt emiatt. Egy kulturális törésvonal húzódott a csapatban, és az albán sas gesztus ennek a kifejezése volt. 2014 novemberében a játékostanács elhatározta, a jövőben nem lesznek ilyen gesztusok. Valon Behrami azt ígérte, ezzel soha többé nem lesz probléma. Most azt kell, mondjuk: a szövetség érzékenyítő munkájának nem volt tartós hatása, bár jó ideje nem láttuk már ezt a gesztust.”

A legjobb viccel az egyik svájci rádió ütötte el az érzékeny kérdést: a Radio Energy mémjében azt sugallják, hogy Xhaka nem az albán sasra, hanem a híres svájci búcsújáróhely Einsiedeln címerére (vörös mezőben két fekete holló) utalt.

Albánia? Á, ugyan! Ez Einsiedeln címerére utal! (Forrás: Radio Energy)

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
E-CSOPORT
, 2. FORDULÓ
SZERBIA–SVÁJC 1–2 (1–0)
Kalinyingrád, Kalinyingrád Stadion, 33 167 néző. Vezette: Brych (német)
SZERBIA: Sztojkovics – Ivanovics, Milenkovics, D. Tosics, Kolarov – Matics, Milivojevics (Radonjics, 81.) – Tadics, Milinkovics-Szavics, Kosztics (Ljajics, 65.) – A. Mitrovics. Szövetségi kapitány: Mladen Krsztajics
SVÁJC: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Akanji, R. Rodríguez – Behrami, G. Xhaka – Shaqiri, Dzemaili (Embolo, 73.), Zuber (Drmic, 94.) – Seferovic (Gavranovic, a szünetben). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
Gólszerző: A. Mitrovics (5.), ill. G. Xhaka (52.), Shaqiri (90.)
Sárga lap: Milinkovics-Szavics (33.), Milivojevics (39.), Matics (45+2.), A. Mitrovics (87.), ill. Shaqiri (92.) 

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA 
1. Brazília 2 1 1 3–1 +2 4
2. Svájc 2 1 1 3–2 +1 4
3. Szerbia 2 1 1 2–2 0 3
4. Costa Rica 2 2 0–3 –3 0

 

2018.12.23 16:19:50

Foci vb 2018 FARKAS MÁTÉ

Ezek voltak a nyári futball-vb legjobb és legrosszabb reklámjai – szakértői toplista.

2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.