Belga erődemonstráció, Lukaku Maradona nyomdokaiba lépett

BACSKAI J. (közvetítés), MAROSI GERGELY (összefoglaló)BACSKAI J. (közvetítés), MAROSI GERGELY (összefoglaló)
Vágólapra másolva!
2018.06.23. 15:57
null
Hazard és Lukaku együtt négy gólt pakolt be Tunéziának (Fotó: AFP)
A belga labdarúgó-válogatott Eden Hazard és Romelu Lukaku duplájával, valamint Michy Batshuayi góljával 5–2-es győzelmet aratott Tunézia felett a világbajnokság G-csoportjának 2. fordulójában. Lukaku beérte a góllövőlista élén Cristiano Ronaldót, és Diego Maradona óta első futballistaként két egymást követő vb-mérkőzésen tudott egynél több gólt szerezni.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ

G-CSOPORT

BELGIUM–TUNÉZIA 5–2 (3–1)

Moszkva, Szpartak Stadion, 44 190 néző. Vezette: Marrufo (amerikai)
Belgium: Courtois – Alderweireld, Boyata, Vertonghen – Meunier, De Bruyne, Witsel, Carrasco – Mertens (Tielemans, 86.), E. Hazard (Batshuayi, 68.) – R. Lukaku (Fellaini, 59.). Szövetségi kapitány: Roberto Martínez
Tunézia: Ben Musztafa – Meriah, Bronn (Naggez, 24.), Sz. Ben Jusszef (Benaluan, 41.), Maalul – Kaui, Szkiri, Szasszi (Szliti, 59.) – F. Ben Jusszef, Kazri, Badri. Szövetségi kapitány: Nabil Maalul
Gólszerző: E. Hazard (6., 51. – az elsőt 11-esből), R. Lukaku (16., 45+3.), Batshuayi (90.), ill. Bronn (18.), Kazri (93.)
Sárga lap: Szasszi (14.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Belgium 2 2 8–2 +6 6
2. Anglia 1 1 2–1 +1 3
3. Panama 1 1 0–3 –3 0
4. Tunézia 2 2 3–7 –4 0

A története során nagy tornán először sárga mezben szereplő Belgium, valamint ellenfele, Tunézia azzal az eltökélt szándékkal lépett pályára, hogy följebb tornázzák a világbajnokság gólátlagát – a torna egyik legnyíltabb és legszórakoztatóbb félidejében már 18 perc után 2–1 állt az eredményjelzőn.

A nagyon élénken kezdő belgáké volt „az első vér”: az 5. percben Eden Hazard tört volna be tempóelőnnyel a tizenhatoson belülre, Sziam Ben Jusszef buktatta – videózás (a szabálytalanság ténye nem volt kérdéses, az viszont igen, hogy belül történt-e) után büntetőt ítélt a játékvezető. Hazard nagyon magabiztosan értékesítette a tizenegyest (1–0).

Az egyre gyorsan jött a kettő, a 16. percben Dries Mertens passzolt Romelu Lukakuhoz, aki ballal, 15 méterről precízen kilőtte a hosszú alsó sarkot (2–0). Lukaku harmadszor talált be a világbajnokságon, és egyébként is, válogatott mezben döbbenetes formában van: a legutóbbi 11 mérkőzésén (ekkor) 16 gólnál tartott!

Minden jel arra utalt, hogy Belgium nagyon megruházza Tunéziát, ezért ért mindenkit váratlanul, hogy két perccel később az észak-afrikaiak szépítettek. A remek rúgótechnikájú Vahbi Kazri csavart be egy szabadrúgást a bal oldalról, Dylan Bronn tökéletes ütemben érkezett a leshatáron és a kapuba fejelt (2–1).

A félidő hátralevő részében kimondottan közönségszórakoztató futballal rukkoltak elő a felek, mindkét csapat előtt adódott gólszerzési lehetőség, de sokáig maradt a 2–1. Tunéziát közben két érzékeny veszteség is érte: előbb a gólszerző Bronn, majd Sziam Ben Jusszef esett ki sérülés miatt a védelemből. A tunéziaiak két mérkőzésen háromszor kényszerültek sérülés miatt cserélni már az első félidőben.

Így már kissé felforgatott tunéziai hátsó alakzat kapta meg a harmadik gólt: az első félidő hosszabbításában a jobb oldali szélsőhátvéd Thomas Meunier passzolt egészen pazarul Romelu Lukaku elé, aki remekül pörgetett a kapuba (3–1). Lukaku negyedik találatával beérte a vb-góllövőlistát vezető Cristiano Ronaldót, és Diego Maradona (1986) óta az első játékos lett, aki két egymást követő vb-mérkőzésen egynél több gólt szerzett.

Lukaku finom pörgetéssel érte utol C. Ronaldót a góllövőlista élén (Fotó: AFP)
Lukaku finom pörgetéssel érte utol C. Ronaldót a góllövőlista élén (Fotó: AFP)

Tunézia nagy lendülettel esett a belgáknak a második félidőben, a lelkesedés egész addig tartott, amíg gyorsan meg nem kapta a negyedik gólt is. Az 51. percben remek indítással Eden Hazard hagyta faképnél a védőket, finoman elhúzta a labdát a kapus mellett, és nem akart tizenegyest kiharcolni (pedig volt kontakt), befejezte az akciót, az üres kapuba lőtt (4–1).

A tunéziaiak a harmadik Lukaku-gólt megúszták, abból az egyszerű okból, hogy Roberto Martínez pihentette középcsatárát, és lecserélte egy óra után. A találkozó kellemes edzőmérkőzés képét öltötte magára: a tunéziaiak próbálkoztak, ám hiába, míg a belgák közel sem dolgoztak olyan gyilkos hatékonysággal, mint az első bő ötven percben.

A csereként beálló Michy Batshuayi mindent megpróbált, hogy belője az ötödiket, ám egyszer nem tudta elpöckölni a labdát a kapus mellett, egyszer hiába cselezte ki a kapuvédőt, a gólvonalról mentették lövését, egy kipattanót négy méterről a lécre vágott, holott üres volt a kapu; majd egy tökéletes De Bruyne-előkészítést a kapusba püfölt.

Hogy Batshuayi se legyen bosszús, a 90. percben szépen a kapuba terelte Youri Tielemans beívelését, megszerezve első gólját a tornán (5–1) – Tunézia pedig Kazri pörgetésével közvetlenül a lefújás előtt kicsit kozmetikázta az eredményt (5–2). A belgák második csoportmérkőzésüket is nagy különbséggel nyerték meg, és talán a vb (titkos?) favoritjai közül eddig nekik a legmeggyőzőbb a játékuk. Igaz, Anglia azért keményebb dió lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik