Vb 2018: A tehetség már nem elég a mai futballban – Deschamps

Vágólapra másolva!
2018.07.15. 22:00
null
Didier Deschamps szövetségi kapitányként is a csúcsra jutott (Fotó: AFP)
Didier Deschamps, a világbajnok francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a folyamatos kommunikációban, a csapategységben, a mentális erejükben és a tökéletes fizikai állapotukban látja sikerük titkát.

 

 

GRIEZMANN: KEZEZÉS VOLT, VAGY MIÉRT VIDEÓZNAK?

– Mit érzett, amikor először megfogta a trófeát?
– Még mindig nem fogtam fel, mi is történt. Óriási dolog ez – mondta Antoine Griezmann, a francia válogatott támadója. – Nagyon büszke vagyok a csapatra, a stábra, nagyon összetartó társaság a francia válogatott. Történelmet írtunk, így ma ünnepelni fogunk, aztán holnap hazautazunk, és ott folytatjuk a francia szurkolókkal.
– Izgult, amikor odaállt a tizenegyes mögé?
– Amikor a bíró kiment megnézni a visszajátszást, nem is értettem, mi történik. Olivier Giroud-t kérdeztem meg, hogy kezezés volt, vagy miért videóznak? Úgy végeztem el a büntetőt, mintha egy spanyol bajnoki lett volna, próbáltam nyugodt és koncentrált maradni. Nagyon boldog vagyok, hogy világbajnokok lettünk.
– A kétezertizenhatos Európa-bajnokságon is döntőt játszhattak, hazai pályán, de akkor nem sikerült nyerniük. Levonták a tanulságokat a kontinenstornából?
– Sokat dolgoztunk azóta, a keret is változott természetesen. Nem tudom pontosan, hányan nincsenek itt az Eb-keretből, de új játékosok kerültek be, akik jó hatással voltak a csapatra. Említhetném Pavard vagy Umtiti nevét, mindketten sokat hozzátettek. A cserék is nagyon profik voltak, nem panaszkodtak, végig dolgoztak nagyon keményen velünk együtt. Az edzők is nagyon jó munkát végeztek.
– Hogy érzi, lehet esélye az Aranylabda megnyerésére is, most, hogy világbajnok lett?
– Az emberek szavaznak, meglátjuk, mi történik. Van még egy Európai Szuperkupa, remélem, megnyerjük az Atlético Madriddal. Jelenleg élvezni akarom a pillanatot, hogy világbajnokok lettünk, kicsit ünnepelni, majd felkészülni az Európai Szuperkupára.

– Történelmet írt a francia válogatott, nem kérdés. Mit gondol, ötven év múlva hogy fognak visszaemlékezni az emberek erre a csapatra?
– Nehéz kérdés – válaszolta Didier Deschamps a horvátok elleni döntő utáni sajtótájékoztatón. – Világbajnokok lettünk, ami azt jelenti, hogy mindenkinél jobbak voltunk. Nagyon fiatal a keret, mégis nagyon jól játszottunk. Mentálisan nagyon erősek voltak a játékosok. Sohasem adják fel, ezt sulykoltam nap mint nap. Láthattuk, hogy a legtechnikásabb csapatok is elbuktak. A döntő első félidejében nem mutattunk sokat, de nálunk volt az előny, amit növelni tudtunk, és ez a lényeg.

– Mário Zagallo és Franz Beckenbauer után ön a harmadik, aki játékosként és edzőként is világbajnok lett.
– Nem szeretek magamról beszélni, de most kénytelen leszek. Nagy megtiszteltetés ilyen elit körbe tartozni. Játékosként mindketten jobbak voltak nálam, technikásabbak. Edzőként más és más győzelmet arattunk a világbajnokságon, de a lényeg, hogy nyertesek vagyunk, amire nagyon büszke vagyok. Amire emlékszem a saját történetemből, hogy húsz évvel ezelőtt megtiszteltetés volt a francia válogatottban játszani, büszke vagyok arra a vb-címre.

– Mit tesz, hogy a játékosokat megfelelő mentális állapotban tartsa a csoportkör és az egyenes kieséses szakasz között?
– A legfontosabb feladat a folyamatos kommunikáció, hogy összetartóak legyenek a játékosok, és közösséget alkossanak. Ez nem megy egyik napról a másikra. A legnehezebb döntést már a huszonhármas keret kijelölésénél meghozza az ember. Meg kell találni az egyensúlyt, nemcsak a pályán, hanem azon kívül is. A stábomban is húsz ember segíti a munkámat, ötvenöt napot dolgoztunk együtt. Mindig mindent megbeszélünk. Vannak eltérő vélemények, nem mindig egyszerű, ez természetes. De ahogy reagál mindenki, az lenyűgöző. Ez az összetartás a siker kulcsa. A játékosok egyre nagyobb önbizalommal léptek pályára a világbajnokságon. A legnagyobb nehézség a csoportkörből való továbbjutás az edző számára, nem mondom, hogy utána egyszerű, de valamivel könnyebb.

– Hogyan látta az oroszországi világbajnokságot?
– A kis csapatok nagyon jól felkészítve érkeztek, sok problémát okoztak az esélyesnek kikiáltottaknak, a topcsapatok között nem volt nagy különbség. Gyors csatárok és kontrák, szervezett védekezés, pontrúgások – ezek voltak a legfontosabbak. Nem tudom, hogy színvonalát tekintve ez volt-e a legjobb világbajnokság, de fizikailag nagyon-nagyon kemény volt. A dánok elleni meccs után sok német újságíró mondta, hogy csúnyán futballoztunk, de mi továbbjutottunk. Mondhatni, nekünk lett igazunk. A tehetség már nem elég a mai futballban, az minden csapatban van. Mentálisan is erősnek kell lenned, fizikailag pedig tökéletes állapotban.

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
DÖNTŐ
FRANCIAORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 4–2 (2–1)
Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző. Vezette: Néstor Pitana (argentin)
Franciaország:
Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, L. Hernández – Pogba, Kanté (Nzonzi, 55.), Matuidi (Tolisso, 73.) – Mbappé, Griezmann, Giroud (Fekir, 81.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Horvátország: Subasic – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic (Pjaca, 82.) – Brozovic – Rebic (Kramaric, 71.), Modric, Rakitic, Perisic – Mandzukic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Gólszerző: Mandzukic (18. – öngól), Griezmann (38. – 11-esből), Pogba (59.), Mbappé (65.), ill. Perisic (28.), Mandzukic (69.)
Sárga lap: Kanté (27.), L. Hernández (41.), ill. Vrsaljko (92.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik