Vb 2018: a FIFA kizárással fenyegeti Spanyolországot!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.15. 18:03
Egybehangzó spanyol sajtóhírek szerint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) azzal fenyegeti a spanyol szövetséget, hogy felfüggeszti FIFA-tagságát, amennyiben a politika befolyásolja a szövetség belügyeit.

 

Ha a spanyol kormány beavatkozna a spanyol szövetség belügyeibe, akkor a FIFA felfüggesztheti a spanyolok tagságát, így a válogatott semmilyen hivatalos mérkőzésen nem léphetne pályára, tehát a 2018-as oroszországi világbajnokságra sem utazhatna el.

Bármilyen kormányzati beavatkozás a helyi szövetség belügyeibe ugyanis szigorúan tiltott a FIFA szabályzata szerint. Perut nemrég hasonló veszély fenyegette, amikor az ottani kormány egyik tagja azt hangoztatta, hogy a válogatottat a kormányzat irányítása alá kellene vonni.

Az El País arról ír, hogy a FIFA Spanyolországgal kapcsolatos problémája az, hogy a Spanyol Labdarúgó-szövetség esetleges elnökválasztását befolyásolni kívánja (legalábbis várhatóan) egy kormányzati szerv.

Úgy tűnik, a kormány úgy véli, hogy Ángel María Villar júliusi felfüggesztését követően új elnökválasztást kellene tartani, hogy formálisan is véget vessenek uralmának.

A 67 éves sportvezető 1988 óta töltötte be a spanyol szövetség elnöki tisztét, idén májusban újabb négyéves ciklusra választották meg. Villart júliusban azt követően függesztették fel tisztségéből, hogy korrupció gyanújával letartóztatták.

A spanyol szövetséget jelenleg átmenetileg José Luis Larrea irányítja, a kormány pedignem szólhat bele annak belügyeibe, nem kényszeríthet ki választásokat. A FIFA ezért figyeli árgus szemekkel, hogy mi történik az országban. Larrea korábban kincstárnok volt a szövetségben, és továbbra is maradna a szervezet élén.

A FIFA októberben felfüggesztette Pakisztán tagságát, mert a helyi szövetség a bíróság által kijelölt adminisztrátor irányítása alatt állt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik