Több köze van az NBA-nek és az NFL-nek az angol gólzáporhoz, mint hinnék

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2018.06.25. 19:48
null
Stones második gólja Panama ellen pazar szabadrúgáskombináció eredménye volt (Fotó: AFP)
Feltűnően jól alakít ki helyzeteket az angol labdarúgó-válogatott szöglet- és szabadrúgások után eddig a 2018-as világbajnokságon. De mi köze van ennek a kosárlabdához és az amerikai futballhoz?

Anglia két győzelemmel nyitotta az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot, a Tunézia elleni nehézkes 2–1-es győzelmet Panama 6–1-es kiütése követte. Nagyon feltűnő, hogy milyen jó Gareth Southgate csapatának hatékonysága szabad- és szögletrúgások után. Az eddigi 8 angol találatból 6 született rögzített szituációból (2 tizenegyesből, 3 szöglet és 1 szabadrúgás után; a 2 büntetőből egyet szöglet után harcoltak ki az angolok), ráadásul remek az a hatékonyság is, ahogy a háromoroszlánosok helyzetet teremtenek a beívelések után.

Eddig Anglia 10 szögletet rúghatott a világbajnokságból, 7-ből kaput eltaláló lövés vagy fejes lett – ez minden más válogatottnál jobb mutató. Szintén első Anglia a szögletek pontossága (hány korner ment saját játékoshoz?) alapján, a mutató a kiemelkedő 80 százalékon áll. A helyzetek kialakításában élen jár Kieran Trippier – a jobbhátvéd a Sky Sports statisztikái szerint eddig 7 lehetőséget teremtett társai előtt beíveléseivel, ennél több helyzet csak a belga Kevin De Bruyne átadásai után alakult ki a vb-n.

A Panama elleni negyedik gól egész remek kombináció volt, más kérdés, hogy többen felvetették: volt-e értelme egy ennyire sima mérkőzésen „ellőni” egy olyan trükköt, amely a kieséses szakaszban bármely ellenfélnek meglepetést okozhatott volna.

De mi köze van ennek más sportágakhoz?

Nos, leginkább az, hogy az angol szövetségi kapitány Gareth Southgate igen nyitott arra, hogy más sportágakból elemeket vegyen át. Így került képbe az amerikai futball és a kosárlabda is. Southgate és a támadó pontrúgásokért felelős edző, a skót Allan Russell egyaránt NFL-rajongó, nem véletlen, hogy az angol szövetségi kapitány a helyszínről nézte meg a két legutóbbi Super Bowl-t és tanulmányi utat tett a Seattle Seahawkshoz – írja a londoni The Times. Southgate az amerikai futballban a védekező és támadó stratégiákat vizsgálja.

A kosárlabdában Southgate-et az fogta meg, hogy kis területen, öt az öt ellen kell területet nyerni és megoldásokat keresni az őrzőtől elszabadulásra – ez nagyon hasonlított arra, ami futballmérkőzéseken történik szögletek és kapu elé ívelt szabadrúgások után.

„Öt az öt ellen vannak, és valahogy mindig tiszta dobóhelyzetet kell teremteni. Southgate-et az érdekelte, hogy miként működnek a blokkok, elzárások, elmozgások egy ennyire kis területen. Arra volt kíváncsi, hogy miként tud tanulni ebből, és alkalmazni a tanultakat rögzített játékhelyzeteknél”írta a Nottingham Postban a nyolcvanszoros skót válogatott Darren Fletcher, aki maga is meglepődött az angol szakmai főnök kosárlabda iránti érdeklődésén.

„Southgate különösen abban hitt, hogy a szélekről beívelt szabadrúgásoknál és szögleteknél hasznosítani tudja a kosárlabdából ellesetteket. A játékosok gyakran a védőt megtévesztő elmozgásokra indulnak, az egyik irányba bemozognak, hogy aztán a másik felé fussanak, nagyon szigorú instrukciók szerint. A vasárnapi negyedik angol gól a teória csodálatosan szép átültetése volt a gyakorlatba”magyarázza a Football 365 szakírója, Daniel Storey.

Southgate azzal is tisztában volt, hogy a válogatott futballban még inkább megnő a jelentősége a szabad- és szögletrúgások jó elvégzésének, hiszen a csapatok kevesebbet gyakorolhatnak együtt, kevesebb eszközük van támadójátékban a védelmek „felnyitására.”

Márpedig egyre több csapat tud stabilan és profin védekezni, a válogatottak edzői stábjának pedig nincs ideje egy klubcsapat szintjén levő támadójátékot oktatni és gyakoroltatni. Rá kell hajtani a rögzített szituációkra – már az előző világbajnokságon is arányaiban jóval több gól született ilyen helyzetekből, mint az elit klubsorozatokban (pl. a Bajnokok Ligájában). A 2018-as tornán az első 50 gólból 27 született szöglet, szabadrúgás vagy tizenegyes után. Az első két fordulóban szerzett 85 találatból 49-et előzött meg szöglet, szabadrúgás vagy tizenegyes, ha leszámítjuk a büntetőket, akkor 36-szor találtak be a csapatok szabadrúgások vagy szögletek után. Ez sosem látott magas arány a világbajnokságokon.

A kérdés, hogy az angolok a „bemelegítés” után mennyire tudják hatékonyan használni a nagyon alaposan begyakorolt kombinációkat erősebb ellenfelekkel szemben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik