„Szalah Isten ajándéka”, de a kulcspasszt ki adja? Ugrott az Aranylabda?

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2018.06.20. 09:25
null
Az első vb-meccs, a csók és a gól is megvolt Szalahnak, csak a győzelem hiányozhat neki és az egyiptomiaknak (Fotó: Twitter)
A vb-n már megszokhatták olvasóink, hogy egy-egy, általunk kiválasztott meccsről szakmai elemzéssel is jelentkezünk. Ezúttal az Oroszország–Egyiptom találkozót, és azon belül is Mohamed Szalah világbajnoki debütálását vizsgáljuk meg közelebbről. A mérkőzés, illetve Szalah példája ékes bizonyítékát adja a labdarúgás egyik alapszabályának: egyedül nem megy...  


„Szalah játéka Isten ajándéka” – egyiptomi újságírók mondták ezt a vb-ről tudósító kollégánknak, Ilku Miklósnak, miután az Oroszország–Egyiptom csoportmeccset felvezető sajtótájékoztatón kiderült, hogy a Liverpool világklasszisa a 2. fordulóban már vállalja a játékot. Mint ismert, a májusi BL-döntő első félidejében szenvedett vállsérülést, azóta most lépett pályára először.

SZALAH A VILÁG LEGJOBBJAI KÖZÉ TARTOZIK, DE...
A meccs után helyszíni tudósítónknak egy egyiptomi televíziós munkatárs beszélt Szalahról és válogatottjuk teljesítményéről.


„Gondoljon bele: Szalah két nappal a mérkőzés előtt végzett újra százszázalékos munkát, így került be a kezdőcsapatba. A világ legjobb futballistái közé tartozik jelenleg, de nincs olyan játékos a földön, aki ilyen körülmények között a legjobb teljesítményét tudná nyújtani. Egyszerűen lehetetlen. Valószínűleg minden más lett volna, ha nem sérül meg a Bajnokok Ligája-döntőben, de ezt már nem tudjuk meg, akkor hogy alakultak volna a dolgok... De legalább itt volt a vébén velünk, gólt is szerzett.
Isten ajándéka volt, hogy kijutottunk a világbajnokságra, talán Isten akarta azt is, hogy így alakuljon."
„Fizikálisan rendben voltak a játékosok, mentálisan viszont közel sem, itt most ez döntött. Természetesen óriási pluszt jelentett, hogy ott lehetett Szalah a pályán, de ha kihagy a koncentráció, nem lehet meccset nyerni. Szaúd-Arábia ellen szeretnénk egy jó meccset játszani, gólokat szerezni"
– tette hozzá az egyiptomi médimunkás.
Ilku Miklós

És hogy mire mentek az oroszok ellen az egyiptomiak az ajándékkal? Kulcspasszok, illetve a Poolban megszokott, a Szalah egyik erősségét jelentő gyors ellentámadásokat megalapozó labdaszerzések és területet nyitó keresztbemozgások nélkül semmire sem...

Szalahnak az első félidőben 19 labdaérintése volt, ami nem sok egy támadótól (a meccs végére 37-ig jutott). Negyvenöt perc alatt a 12 passzából 10 volt jó, és az erejéből még egy lövésre is futotta, amiből a legnagyobb egyiptomi lehetőség alakult ki.

Összesen nyolc olyan támadópasszt számoltunk össze a játékrész során, amivel kimondottan Szalahot keresték a társak, de a nyolcból háromszor el sem jutott hozzá a labda, amikor pedig eljutott, egy kivétellel háttal állt a kapunak, s nem tudott mit kezdeni vele. A védők szorosan ott voltak mögötte, a társaktól pedig nem jöttek azok a segítő, labda nélküli keresztbemozgások, melyekkel területet tudtak volna nyitni előtte (ahogy arra a Liverpool–Roma BL-elődöntőn sok példát láthattunk), ezért hátrapasszokba vagy éppen labdavesztésbe kergették.

Az első félidőben egyszer kapott úgy labdát Szalah, hogy a kapuval szemben állt, a 42. percben, amikor egy nagyon okos megmozdulással földre is ültette Jurij Zsirkovot, majd nem sokkal a kapu mellé lőtt.

A folytatásban, a második félidőben még három olyan szituációt jegyeztünk fel, amikor Szalah a tizenhatos előterében, a kapuval szemben kapott labdát. Az elsőből egy blokkolt lövés lett, a másodikból pedig kiharcolt egy büntetőt, amit értékesített is (a harmadiknál beleléptek a labdájába, még mielőtt lőhetett volna).

Az oroszok szinte tökéletesen meg tudták valósítani Szalah semlegesítését, mert az egyetlen lehetséges utat járták, amiről már a BL-elődöntőt felvezető elemzésünkben is szóltunk. Szalah egy az egyben tarthatatlan, ezért azt kell megakadályozni, hogy ilyen, egy az egy elleni helyzetekbe kerülhessen a kapuval szemben. Az oroszok ezt megoldották, persze elsősorban azért, mert az egyiptomi válogatottat nem olyan kvalitású játékosok alkotják, mint a Liverpoolt, a többiek nem tudják olyan szinten kiszolgálni Szalahot, illetve a labda nélküli mozgásaikkal, labdaszerzéseikkel támogatni, ahogy azt a „vörösöknél" megteszik a csapattársak.

Oroszországot ráadásul még egy öngóllal is segítette Egyiptom, ami után 15 perc alatt még kettőt rúgtak a házigazdák, így le is zárták a meccset, Szalah szépítése már nem sokat ért (amúgy 2006 óta ő a negyedik aktuális Premier League-gólkirály Thierry Henry, Didier Drogba és a korábbi liverpooli Luis Suárez után, aki gólt lőtt a világbajnokságon).

Ezzel pedig sok minden eldőlt. Például az, hogy Egyiptom szinte biztosan nem jut már tovább a vb-n, hiszen az első meccsen is veszített – csak akkor maradna matematikai esélye, ha Szaúd-Arábia legyőzné Uruguayt, de ahhoz valóban isteni csodára lenne szükség...

Egyiptom kiesésével pedig az is eldőlni látszik, hogy Mohamed Szalah aligha fog Aranylabdát nyerni a 2018-as teljesítményéért. Pedig egy afrikai csatártól sokkal többet aligha lehet várni annál, amit ő tett ebben a szezonban: a Premier League legjobbja, gólkirálya, 10 találat a Bajnokok Ligájában, BL-döntő, gól a világbajnokságon.

Nem rajta múlt... Ha nincs az a szabálytalanság a BL-fináléban Ramostól, ha játszani tud Uruguay ellen, ha több labdát kap a társaktól az oroszok ellen... De nincs ha. Vagyis mégis: ha Szalah valóban akkora klasszis, ahogy ebben az idényben mutatta, akkor lehet ő még aranylabdás, hiszen csak 26 esztendős. Beteljesítheti még a csodát, ám ha nem lesz aranylabdás, 100 millió egyiptomi így is büszke lehet „Isten ajándékára”, az ország egyetlen világklasszis labdarúgójára, aki 28 év után világbajnokságra vezette az övéit, és ott gólt is lőtt.

SZALAH LEGFONTOSABB MUTATÓI AZ OROSZOK ELLEN A WHOSCORE-NÁL
Lövés/kaput eltaláló
4/1
Kulcspasszok2
Passzpontosság80%
Összes labdaárintés 37
Teljesítményindex (10-es skálán)
6.62

 

A meccs legfontosabb statisztikái: lövés, lövés/kapura, labdabirtoklás, passzpontosság, szerelés, össz teljesítménymutató

 


 

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
A-CSOPORT, 2. FORDULÓ

OROSZORSZÁG–EGYIPTOM 3–1 (0–0)
Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, 64 468 néző. Vezette: Cáceres (paraguayi)
OROSZORSZÁG: Akinfejev – Mário Fernandes, Kutyepov, Ignasevics, Zsirkov (Kudrjasov, 86.) – Gazinszkij, Zobnyin – Szamedov, Golovin, Cserisev (Kuzjajev, 74.) – Dzjuba (Szmolov, 79.). Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov
EGYIPTOM: el-Senavi – Fati, Gabr, Hegazi, Abdel-Safi – Elneni (Varda, 64.), Hamed – Szalah, Szaid, Trézéguet (Szobhi, 68.) – Mohszen (Kahraba, 82). Szövetségi kapitány: Héctor Cúper
Gólszerző: Fati (47. – öngól), Cserisev (59.), Dzjuba (62.), ill. Szalah (73. – 11-esből)
Sárga lap: Szmolov (84.), ill. Trézéguet (57.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország 2 2 8–1 +7 6
2. Uruguay 1 1 1–0 +1 3
3. Egyiptom 2 2 1–4 –3 0
4. Szaúd-Arábia 1 1 0–5 –5 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik