„Fix ikszre” jósolják a magyar–svájcit, de ez nagyon nem lenne jó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.10.04. 18:20
null
A szurkolókon biztos nem múlik majd a magyar válogatott győzelme (Fotó: Korponai Tamás – archív)
A magyar labdarúgó-válogatott Svájc (október 7., Budapest) és Lettország (október 10., Riga) ellen folytatja a világbajnoki selejtező-sorozatot, melyet Feröer ellen egy idegenbeli 0–0-val kezdett meg. Ha a nemzeti csapat végig versenyben akar maradni a továbbjutásért, alapkövetelmény legalább négy pont megszerzése, de az a négy a csoport erőviszonyait megnézve jobb, ha inkább hat. Nem könnyű feladat, és nagyon kicsi a hibalehetőség – ugyanis ha matematikailag nem is lehet még elszállni a továbbjutásért folytatott versenyből, de olyan lépéshátrányba lehet kerülni, amely később alig ledolgozható.

A feröeri pontvesztés szép kihívássá teszi a további vb-selejtezőket, ugyanis ha a papírformát nézzük, az Portugália és Svájc kettős győzelmét ígéri az észak-európaiak felett, így Bernd Storck csapata nyitányként behúzott egy „mínusz kettőt.” A feröeriek – bármilyen sokat fejlődtek is – nyilvánvalóan nem elég jók ahhoz, hogy az első kettő között végezzenek egy vb-kvalifikáción, Andorra biztosan nem az, és Lettországról (mely 2014–2015-ben több mint egy évig nyeretlen volt meccsein) sem lehet ezt elképzelni.

Ez egy „kettészakadó” csoportot jelez előre, amelyben Portugália, Svájc és Magyarország harcol egy fix továbbjutó és egy (valószínűleg) pótselejtezős helyért. A legrosszabb csoportmásodik is kirostálódik a végén, az összevetésben a hatos csoportok utolsó helyezettjei ellen elért (ebben a hatosban ez minden bizonnyal Andorra lesz) eredményeket nem veszik figyelembe.

Sokkal kíméletlenebb ez a lebonyolítás, mint a huszonnégyesre emelt létszámú Eb kvalifikációs sorozata, melyben viszonylag nagy volt a ponthullajtási lehetőség – a magyar válogatott végül oda is ért a 3. helyre (a megszerezhető 30 pontból 16-ot begyűjtve), hogy aztán a nyolcaddöntőig jusson a kontinenstornán. A vb-selejtezős csoport erőviszonyai alapján most is a 3. hely prognosztizálható, ám ez nem ér továbbjutást – ahhoz, hogy a nemzeti csapat ennél jobb helyen végezzen, bravúrok végrehajtása szükséges. Nyitánynak már Svájc ellen, tudniillik már egy pontvesztés sem hozna jó helyzetbe.

A világbajnoki selejtezőket az európai zónában a 2010-es torna kvalifikációja óta rendezik meg a mostani rendszerben. A 2010-es és a 2014-es selejtezősorozatban a hatfős csoportokból továbbjutó második helyezettek átlagosan 20 pontot gyűjtöttek – ezt a ponthatárt Magyarország sem a vb-, sem az Eb-kvalifikációk során nem „ugrotta” még meg, a csúcs 19. A jó hír az, hogy feltétlenül nem is szükséges ez, lévén a 2010-es világbajnokság pótselejtezőjére 18, a 2014-esre 17 ponttal is tovább lehetett jutni.

A rossz meg az, hogy előbbihez egy „szétikszelt”, nagyon sok döntetlent hozó csoport, utóbbihoz egy hétpontos, tehát feltűnően sok pontot gyűjtő csoportutolsó kellett – tehát egy-egy ritkán tapasztalható esemény.

Magyarország „elhagyott” két pontot Feröeren, és ugyan elképzelhető, hogy Svájc avagy Portugália is belefut egy ikszbe Tórshavnban, de nem valószínű. Az észak-európai csapat mindenesetre mostanra alaposan kivívta magának a tiszteletet, még az Európa-bajnok portugálok szakvezetője, Fernando Santos is figyelmeztette játékosait, ha könnyedén veszik a meccset, nagyon ráfáznak. Ha a csoport két favoritja hozza az „alsó hármas” – Feröer, Lettország, Andorra – elleni meccseit, akkor már az ellenük elért pontosztozkodás (3-3 vagy 2-2 pont a csoportrangadókon) sem elég a második hely megszerzéséhez, legalább egyikükkel szemben 4 vagy több pontot kell szerezni.

Ha a magyar válogatott legyőzi Svájcot és Lettországot is októberben, azzal jelzi, számolni kell vele a továbbjutásért folytatott küzdelemben. Azonban már a Svájc elleni hazai iksz is nagyon megnehezíti a helyzetet.

Négy pont megszerzése (Svájc ellen döntetlen, Lettország legyőzése) esetén három forduló után öttel állna Bernd Storck csapata, és még van hét mérkőzés, amelyen 21 pont a begyűjthető.

Csakhogy ebben benne van a Svájc elleni idegenbeli csata és a magyar válogatott mumusai közé tartozó portugálok elleni kettő. Portugáliát az 1994-es vb-selejtezők óta egyetlen válogatott sem tudta oda-vissza legyőzni, legyen szó világbajnoki vagy Európa-bajnoki kvalifikációs sorozatról. A hazai pályán játszó Svájcot a 2010-es években csak Anglia és Franciaország tudta legyőzni tétmeccsen. Két ilyen magas szintű ellenfelet idegenben Magyarország az 1986-os világbajnokság selejtezői óta nem tudott megverni (akkor Hollandiát és Ausztriát), erre tehát aligha lehet építeni.

Márpedig ha a mieink most pontokat vesztenek Svájc ellen, akkor azt csak legalább két bravúrral (idegenben minimum iksz Svájc, és két meccsen legalább három pont Portugália ellen) lehetne pótolni. Ha a riválisok oda-vissza verik Feröert, és nem botlanak máshol, akkor az egyik közvetlen vetélytárssal szemben már legalább négy pontot kellene gyűjteni a második hely megszerzéséhez.

Szép kihívás.

Ha az októberi két mérkőzésen három vagy kevesebb pontot szerzünk, akkor alighanem túl nagy lépéshátrányba kerülünk. A legutóbbi két vb-selejtezősorozat tizennyolc európai csoportmásodikjából csak négy olyan volt, amely első három mérkőzésén négy vagy kevesebb pontot gyűjtött, és mégis tovább tudott jutni.

Card

MIT MONDANAK A STATISZTIKUSOK?

Teljes ponttippet a We Global Football oldal készített a vb-selejtezőkre – a készítők a 2011 óta elért eredményekből indulnak ki, és készítenek előrejelzéseket, szándékuk szerint pontosabbakat, mint amit a FIFA-világranglista prognosztizál.

EZT JÓSOLJÁK A MECCSEINKRE
Svájc (o) döntetlen
Lettország (i) döntetlen
Andorra (o) négy vagy többgólos magyar siker
Portugália (i) egy vagy kétgólos portugál siker
Andorra (i) háromgólos magyar siker
Lettország (o) egygólos magyar siker
Portugália (o) döntetlen
Svájc (i) egygólos svájci siker
Feröer (o) kétgólos magyar siker

A We Global Football csoportelőzetesében kettészakadó (Portugália, Svájc és Magyarország, illetve Feröer, Lettország és Andorra) csoportot prognosztizált portugál, svájci továbbjutóval és magyar harmadik helyezéssel. Kerekítve 23, 20 és 18 pontot jósoltak az első három csapatnak, utóbbi még eggyel több is, mint a magyar válogatott átlagos teljesítménye a legutóbbi négy selejtezősorozaton.

Az oldal statisztikusai „fix ikszet” jósolnak a magyar–svájcira, és prognózisuk szerint a lett–magyar is döntetlenre végződik. A mieink feröeri iksze csaknem tíz százalékkal rontott a továbbjutási esélyeken, ám érdemes figyelembe venni azt is, hogy a korai fordulókban könnyű nagyot esni és javítani a prognózisban. Jelenleg mindenesetre az oldal Svájc és Portugália nagyon valószínű továbbjutását jósolja, a mieink továbblépését a „nem valószínű” kategóriába sorolja.

Aztán reméljük, a mieink ezen változtatnak – az említett oldal (gyakorlatilag mindenki mással együtt) pont a mi Eb-selejtezőcsoportunknak lőtt nagyon mellé előző jóslatainál.

Nem bánnánk, ha most is így lenne.

EZ VOLT
B-CSOPORT

2016. szeptember 6., kedd
Feröer–Magyarország 0–0

Andorra–Lettország 0–1 (Sabala 48.)
Svájc–Portugália 2–0 (Embolo 24., Mehmedi 30.)

EZ JÖN
2016. október 7., péntek
20.45: Magyarország–Svájc

20.45: Lettország–Feröer
20.45: Portugália–Andorra

2016. október 10., hétfő
20.45: Lettország–Magyarország

20.45: Andorra–Svájc
20.45: Feröer–Portugália

2016. november 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Andorra
18.00: Svájc–Feröer
20.45: Portugália–Lettország

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 1 1 2–0 +2 3
2. Lettország 1 1 1–0 +1 3
3. MAGYARORSZÁG 1 1 0–0 0 1
Feröer 1 1 0–0 0 1
5. Andorra 1 1 0–1 –1 0
6. Portugália 1 1 0–2 –2 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik