Isco triplázott, Spanyolország gálázott, Argentína csúcsot állított be

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.27. 21:26
null
Diego Costa (fehérben) szerezte a meccs első gólját (Fotó: AFP)
Lionel Messi combizomproblémái ugyan rendbe jöttek, ő mégsem lépett pályára Spanyolország ellen az argentin válogatott színeiben ma este, s talán most az egyszer nem is biztos, hogy szomorkodik, mert kimaradt a nemzeti csapat történetének egyik legnagyobb vereségéből. Spanyolország a szünetben csak 2–1-re vezetett, a második félidőben azonban kiszakadt a gólzsák, 6–1 lett a vége. Az FC Barcelona extraklasszisa a 78. percben otthagyta a lelátót...

 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
SPANYOLORSZÁG–ARGENTÍNA 6–1 (2–1)

Madrid, Wanda Metropolitano. Vezette: A. Taylor (angol)
Spanyolország: De Gea – Carvajal, Piqué (Azpilicueta, 72.), S. Ramos, Jordi Alba (Marcos Alonso, 79.) – Koke, Thiago Alcantara (Dani Parejo, 82.), Iniesta (Saúl, 56.) Isco (L. Vázquez, 77.), Asensio – Diego Costa (Aspas, a szünetben). Szövetségi kapitány: Julen Lopetegui
Argentína: Romero (Caballero, 23.) – Bustos (Mercado, 62.), Otamendi, Rojo, Tagliafico – Mascherano (C. Pavón, 58.), Banega (Pablo Pérez, 62.) – Lo Celso (Acuna, 84.), Meza, Biglia – Higuaín (Lautaro Martínez, 61.). Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli
Gólszerző:
Diego Costa (12.), Isco (27., 52., 75.), T.hiago Alcantara (55.), Aspas (73.), ill. Otamendi (39.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A mérkőzés első perceiben a spanyolok, majd az argentinok irányították a játékot, és ők is alakították ki az első helyzetet – Higuaín azonban ziccerben a kapu fölé lőtt. A túloldalon viszont a játék képéből nem egyenesen következően megszerezték a vezetést első akciójuk végén a spanyolok: Diego Costa bevetődve lőtt a kapuba (1–0), s a gól után a csatárt és a kimozduló kapust, Sergio Romerót is ápolni kellett.

Utóbbi ugyan ápolás után visszaállt a kapuba, de néhány perc múlva cserét kért: Wilfredo Caballero váltotta. A 36 éves kapus pénteken az olaszok ellen mutatkozhatott be hazája nemzeti csapatában, és nyilván az számára a kellemesebb emlék, nem pedig a mostani találkozó, amelyen végül ötször kellett a hálóból kiszednie a labdát.

Először a 27. percben, amikor Isco megszerezte mai első gólját (2–0), a második gólpasszát adó Marcos Asensio átadását lőtte a tehetetlen Chelsea-kapus hálójába. A szünetig a vendégek szépíteni tudtak: Otamendi fejese (2–1) után némileg váratlanul, mivel a pályán ekkor már többnyire a házigazdák akarata érvényesült.

Fordulás után aztán tíz perc alatt rövidre zárta a mérkőzést Julen Lopetegui csapata: előbb Isco szerezte meg második gólját, majd Thiago Alcantara is betalált, ezzel már 4–1 állt az eredményjelzőn. S csak nem akart leállni a spanyol gólgép, igaz, a 62. percben Sergio Ramos szöglet utáni találatát érvénytelenítette Anthony Taylor játékvezető, aki ekkor még nem sejtette, hogy történelmi vereségtől mentette meg a dél-amerikaiakat.

Merthogy bő negyedórával a vége előtt jött Aspas, és ő is betalált – David de Gea kapus kirúgása után –, aztán kiosztott egy gólpasszt, mégpedig annak az Iscónak, aki ezzel első válogatottbeli tripláját jegyezte. 6–1

Az utolsó percekre az argentinok veszett rugdosódásba kezdtek, igen nehezen viselték, hogy vereségük még így is felkerül hazájuk labdarúgásának fekete lapjaira.

Argentína korábban négyszer szenvedett ötgólos vereséget, két 5–0 mellett 6–1-es zakó – utóbbi Csehszlovákiától 1958-ban és Bolíviától 2009-ben – szerepelt eddig a legnagyobb különbséggel elvesztett mérkőzések rovatában. Eddig.

S ha nincs Ramos meg nem adott gólja, akkor egyeduralkodó lehetett volna ez a mérkőzés...

 

PERCRŐL PERCRE

Argentína labdarúgása történelme egyik legsúlyosabb vereségét szenvedte el: harmadik alkalommal kapott ki 6–1-re dél-amerikai ország válogatottja.

90. perc: Taylor három másodperccel a rendes játékidő előtt lefújta a mérkőzést. Jobb ez így mindenkinek.

88. perc: Az argentinoknál lefőtt a kávé, most Koke kapott hatalmasat, Pavón volt az. Aztán kisebb nagyobb tömegverekedésbe fullad a tettes kérdőre vonása, amelynek végén az elkövető megússza sárga lappal.

87. perc: Rojo pakolt oda csúnyán Asensiónak, ez is sárga.

84. perc: Lo Celso sem a pályán fejezi be, Acuna váltotta.

82. perc: Alcantara helyén Dani Parejo.

81. perc: Meza csúszott oda késve Carvajalnak, sárga lap.

78. perc: Ez már Lionel Messinek is sok volt, a Barcelona klasszisa a díszpáholyból figyelte a mérkőzést. Eddig. Most ugyanis felállt és kisétált a páholyból...

77. perc: Vastaps egy Real játékosnak az Atlético stadionjában... Isco helyett Lucas Vázquez a pályán..

75. perc: GÓÓÓL! Kiütés, Isco triplázik! Gyors támadás végén Aspas játszott a tizenhatoson belülIsco elé, aki fordulásból 14 méterről a jobb alsóba lőtt, 6–1!

73. perc: GÓÓÓL! De Gea gólpasszt adott! A kapus hosszú indítása után Aspas lőtt a totál homályra kifutó Caballero mellett a kapuba, 5–1!

72. perc: Piqué helyén Azpilicueta. A Barcelona védőjét vastapssal búcsúztatja a madridi közönség.

70. perc: Tagliafico hátulról rúgta meg Aspast, ha nem kapott volna két perce sárgát, most biztos kapott volna. Örülhet, hogy a pályán maradhat.

68. perc: Némi hirig robbant ki a felek között egy ártalmatlan szabálytalanság után, Taylor játékvezető megbeszélte a fiúkkal, hogy ezt talán nem kéne, majd Tagliaficónak és Iscónak is adott egy sárgát..

65. perc: Kapufa! Pavón szabadrúgása után Otamendi fejelt 12 méterről a labda a bal kapufa tövén csattant.

64. perc: Lo Celso távolró, kissé jobbról lőtt a bal kapufa mellé.

62. perc: Banega helyén Pablo Pérez. Mercado pedig Bustos helyett folytatja.

62. perc: Ramos megszerzi az ötödik spanyol gólt, lökött az ötösön mielőtt a hálóba lőtt. Szabadrúgás kifelé.

61. perc: Lautaro Martínez váltotta Higuaínt.

58. perc: Csere a túloldalon is, Mascherano helyett C. Pavón

56. perc: Iniestának ennyi jutott ma, Saul váltja.

55. perc:GÓÓÓL! Alcantara lövi a negyediket. Isco iramodik meg egy indítással a jobbösszekötő helyén, a tizenhatoson belülre érve középre gurít, ahol Aspas még belebotlik a labdába, így pattan viszont éppen Alcantara elé, aki futtából 12 méterről a bal alsó sarokba lő, 4–1!

52. perc:GÓÓÓL! Isco dupláz! Iniesta nagyszerű indítását Aspas kicsit hosszan tolta meg a tizenhatos vonaláig kifutó Caballero mellett így kisodródott, de önzetlenül visszagurított az ötös jobb sarkától Isco elé, aki 10 méterről okosan a jobb alsó sarokba helyezett, 3–1!

49. perc: Argentin szabadrúgás 28 méterről, Banega hosszas készülődés után trükközni próbál, benyesi a labdát a sorfal mögé berobbanó Meza elé, de hosszúra sikerült.

46. perc: Egy csere a hazaiaknál: D. Costa helyén Aspas.

46. perc: Folytatódik a találkozó!

Jönnek a csapatok, hamarosan megkezdődik a második félidő.

Félidei fun fact: Apró érdekesség lazán kapcsolódva ehhez a mérkőzéshez: az argentin válogatott ma lehagyta a spanyol válogatott ellenfeleinek rangsorában azt a másik két csapatot, amelyik 13 alkalommal találkozott a hispánokkal. S, hogy melyik ez a kettő? Az egyik az a skót válogatott, amely ma 1–0-ra győzött Magyarország ellen, amelyik a másik...

45+1. perc: Vége az első félidőnek. Mozgalmas, fordulatos első félidőt láthattunk.

45. perc: Csak egy perc lesz a hosszabbítás, Taylor nem tesz rá sokat az első gól utáni ápolás miatt.

43. perc: Újabb argentin szöglet, ez most veszélytelenre sikerült Banegától.

41. perc: Isco nagy cselekkel tört előre, leültette Bustost, majd Bigliát is, ám az ötös sarkánál leadott lövésébe Rojo belelépett.

39. perc: GÓÓÓL! Szépítenek az argentinok! Banega balról belőtt szöglete után Otamendi 11 méterről fejelte a labdát két védővel a nyakán a kapu jobb oldalba, De Gea nem védhette, 2–1!

38. perc: Ramos egy labdaszerzés után egy jó passz után után megindult előre, már az argentin védővonalnál járt, de nem kapta vissza a labdát, Diego Costa elcsúszott.

35. perc: Piqué húzza a lábát, egy passz után rándult össze fájdalmasan.

34. perc: Lo Celso tekert balról a bal felső sarok irányába, De Gea vetődve hárított.

33. perc: A második gól óta leült a meccs, a csapatok jobbára egymás aprításával foglalkoznak, persze csak módjával.

30. perc: Eddig Asensio a meccs embere a két gólpasszával.

27. perc: GÓÓÓL! Isco góljával kétgólos a spanyol előny! Remek támadás végén Asensio laposan centerezett jobbról, a középen érkező Isco 10 méterről a bal alsó sarokba lőtt, 2–0!

26. perc: Itt a válasz. Egy jobbról érkező beadást, Asensio csúsztatta tovább, a berobbanó Alba 4 méterről lőtt a kapu fölé.

25. perc:Nagy helyzet! Meza lopta középen a távolságot, majd a tizenhatos előtt kényszerítőzött Lo Celsóval, a visszakapott labdát 8 méterről kapura is lőtte, de a becsúszó Ramos még épp oda tudott piszkálni, így a labda a jobb alsó mellé gurult, szöglet.

23. perc: Megtörtént a kapuscsere.

21. perc: Romero nem tudja folytatni, Caballero érkezik majd a helyére.

19. perc: Meza most a jobbösszekötő helyén bukkant fel, mellel ügyesen vett át egy hosszú ívelést a tizenhatoson belül, visszagurított Higuaín elé, de lövése lelassult a közbelépő védőkön, De Gea hárított.

17. perc: Piqué próbálta meg szerelni Mezát,. szöglet lett belőle, de abból nem alakult ki veszély.

14. perc: Mindketten folytatni tudják a mérkőzés, megyünk tovább, argentin kezdés.

12. perc: GÓÓÓL! Vezetnek a spanyolok! Diego Costa a gólszerző, de ő és Romaro kapus is belesérül. Asensio ugratta ki a jól bemozduló Costát, aki Bustost megelőzve a kivetődő Romero fölött a kapu közepébe lőtt, majd Bustos munkásságának köszönhetően ütközött a kapussal. A gól érvényes, ápolás következik a középkezdés előtt, 1–0!

10. perc: Isco ment bele a darálóba, Tagliafico és Mascherano között, spanyol szabadrúgás a felezővonaltól.Rövid úton sikerült argentin bedobásra váltani...

8. perc: Az első helyzet! Gyorsan felépített akció végén Meza emelt középre balról, Higuaín érkezett középen, 6 méterről azonban a kapu fölé belsőzött.

7. perc: Az első percek spanyol birtoklása után most már a vendégeknél van többet a labda, igaz, sokra ők sem mennek vele. Ügyesen elküzdötték magukat Romero kapusig. Felépített védekezés.

4. perc: Alcantara szabálytalankodott térfele közepén, a megítélt szabadrúgás utáni beívelést követően a labda veszélytelenül szállt el a kapu előtt.

2. perc: Rögtön spanyol helyzet: Asensio lapos beadással jelentkezik balról, Romero kivetődve kapta fel a labdát az ötösön.

1. perc: A spanyolok kezdték a mérkőzést.

Az argentinok tiszta sötét-kékben, a hazaiak tiszta fehér szerelésben játszanak majd.

Himnuszok, elsőként az argentin, majd a spanyol.

A himnuszok előtt Sergio Ramost köszöntötték a pályán, aki a németek ellen 150. alkalommal szerepelt a spanyol válogatottban.

A csapatok már túl vannak a bemelegítésen, érkeznek a pályára a kezdéshez.

Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan megkezdődik a futballtörténelem 14. spanyol–argentin mérkőzése.

ÉRDEKESSÉGEK

Örökmérleg: a két válogatott eddig 13 alkalommal találkozott egymással, a mérleg spanyol szempontból: 5 hazai győzelem, 2 döntetlen és 6 vereség.

A felek legutóbb 7 és fél éve, 2010. szeptember 7-én futottak össze, akkor Buenos Airesben 4–1-re győztek az argentinok. A gólszerzők közül Gonzalo Higuaín ma is ott van a pályán, ő lőtte a második gólt a 13. percben. Az elsőt Messi – aki végül ma nem került be a keretbe –, a harmadikat Carlos Tévez, a negyediket Sergio Agüero érte el. Spanyol részről Fernando Llorrente szépített.

Noha Madridban játsszák a meccset, a találkozónak nem a Real Madrid stadionja, a válogatott hagyományos otthona, a Bernabeu ad otthont, hanem a városi rivális Atlético Madrid stadionja, a Wanda Metropolitano, amely első alkalommal fogadja felkészülési mérkőzésen a spanyol nemzeti tizenegyet.

A spanyolok pénteken 1–1-et játszottak Németország ellen, míg Argentína 2–0-ra legyőzte Olaszországot, a találkozót semleges pályán, a Manchester City otthonában rendezték meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik