Ötcsillagos meccsen ikszelt egymással a két legutóbbi világbajnok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.23. 20:42
null
Thomas Müller óriási góllal ünnepelte 90. válogatott mérkőzését (Fotó: AFP)
Kiemelkedően jó színvonalú felkészülési mérkőzésen Németország labdarúgó-válogatottja Düsseldorfban 1–1-es döntetlent játszott Spanyolországgal. A remekül kezdő spanyolok Rodrigo góljával korán megszerezték a vezetést, a 90. válogatott mérkőzését játszó Thomas Müller még a szünet előtt óriási bombával egyenlített.
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

NÉMETORSZÁG–SPANYOLORSZÁG 1–1 (1–1)
Düsseldorf
, Esprit Aréna. V: Collum (skót)
Németország: Ter Stegen – Kimmich, J. Boateng, Hummels, J. Hector – S. Khedira (Gündogan, 53.), T. Kroos – T. Müller (Goretzka, 80.), Özil, Draxler (L. Sané, 69.) – Ti. Werner (Gomez, 84.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Spanyolország: De Gea – Carvajal, Piqué (Nacho, 51.), Sergio Ramos, Jordi Alba – Koke – Thiago Alcántara (Rodri, 82.), Iniesta (Saúl, a szünetben) – David Silva (Lucas Vázquez, 71.), Isco (Asensio, 59.) – Rodrigo (Diego Costa, 66.). Szövetségi kapitány: Julen Lopetegui
Gólszerző: T. Müller (35.), ill. Rodrigo (6.)

Ha koncentráltan akarnánk megkapni mindazt, ami a legjobb egy felkészülési mérkőzésben, elég lenne visszanéznünk a düsseldorfi német–spanyol első félidejét. A két csapat sportszerűen, de teljes erőbedobással játszott, taktikai és közönségszórakoztató szempontból egyaránt kiemelkedően jó találkozót láthattunk.

Az első percekben a német védelem feltűnően nem találta a fonalat, és ez a 6. percben gólhoz is vezetett, megszerezték a vezetést a remekül kezdő spanyolok. Andrés Iniesta tanári passzal hozta ziccerbe a védők közül kilépő Rodrigót, aki nagyon higgadtan, 7 méterről a hálóba lőtt (0–1).

A második számú vb-mezét ezen a mérkőzésen bemutató német válogatott kis híján postafordultával válaszolt, ám Timo Werner centikkel lemaradt Joshua Kimmich jobb oldali beadásáról, és a labda helyett a levegőbe bólintott (ilyenkor a német tábor alighanem egy bizonyos Miroslav Klosét emleget). Ettől a helyzettől függetlenül a spanyolok akarata érvényesült, a vendégek Iniesta és Isco vezérletével uralták a középpályát – ráadásul a német védelem úgy nézett ki, mint ami bármelyik támadásnál „kilyukadhat” megint.

Újabb spanyol gól nem jött, német egyenlítés viszont igen, a 35. percben. Sami Khedira passzolt a középen üresen helyezkedő Thomas Müller elé, aki felmérte, hogy a kaputól 20 méterre teljesen tiszta lövőhelyzetben van, és a felismerést tett követte – óriási bombát zúdított David de Gea kapujának jobb felső sarkába (1–1). Ez volt Müller 38. gólja nemzeti mezben a 90. mérkőzésén, és ennek köszönhetően 1–1-gyel fordulhattak a csapatok a második félidőre. Ez inkább a németeknek hízelgett, főleg az első fél órában látottak után.

Szerencsére a második félidőben ott folytatták a csapatok, ahol abbahagyták. Most a németek kezdtek jobban, Julian Draxler egy remek lövéssel hatalmas védést kényszerített ki De Geából. Sami Khedirát sérülés miatt kellett lecserélni (Joachim Löw nem tűnt boldognak), az ijedelemre meg tűzijáték következett.

A spanyolok kezdték, akik egészen káprázatos adogatással játszották ki a német védelmet, csak Jérome Boateng az utolsó pillanatban közbelépett; egy perccel később pedig Isco már ziccerbe került, csak közelről telibe lőtte Marc-André ter Stegent. Az ellenakcióból német helyzet lett, Ilkay Gündogan lapos, surranós és nagyon precíz lövését De Gea mentette szögletre elképesztő bravúrral!

Diego Costa épp, hogy lemarad ziccerben egy beadásról (Fotó: AFP)
Diego Costa épp, hogy lemarad ziccerben egy beadásról (Fotó: AFP)

A közönség döbbenten konstatálta, hogy majdnem öt percre „megpihentek” a csapatok, hogy aztán megint egymásnak essenek. A 65. percben egy trükkös szabadrúgás-kombinációval jól átverték a németek a spanyolokat, Mats Hummels érkezett, de ívelt fejese a lécre hullott. Válaszul Marco Asensio alakított ki egy ziccert a vendégek előtt, ám beíveléséről Diego Costa milliméterekkel lemaradt, David Silva pedig hiába lőtt, nem találta el a kaput.

A hajrát egy durva Jonas Hector-hiba vezette be: a német balhátvéd a letámadó Dani Carvajalba rúgta a labdát, amely befelé, Diego Costa elé pattant, ám a center lövését Jérome Boateng menteni tudta. A spanyolok a 90. percben elkövettek egy ugyanilyen csúnya védelmi hibát, ám Sergio Ramos Fortunát is segítségül hívva fel tudott szabadítani a kapu felé iramodni akaró Mario Gomez elől.

Maradt az 1–1 egy ötcsillagos színvonalú mérkőzésen, így mindkét csapat megőrizte hosszú veretlenségét: Németország immár 22, Spanyolország 17 mérkőzés óta nem talált legyőzőre. A pályán pedig megerősítették: az oroszországi világbajnokság legnagyobb favoritjai közül láthattunk kettőt ezen a düsseldorfi estén.

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

92. perc. ITT A VÉGE! Remek mérkőzést játszott egymással a vb-favorit német és spanyol válogatott, a döntetlen igazságos – a közönség meg teljes kiszolgálást kapott a pénzéért a csapatoktól. 1–1 A VÉGEREDMÉNY!

90. perc. HÚHA! Nagy hiba a spanyol védelemben, Gomez iramodna meg a kapu felé, ám az utolsó pillanatban Ramos (nem is teljesen tudatosan) közbelép, szöglet. A korner után Hummels szabálytalan. Kettő perc lesz a hosszabbítás.

89. perc. Kicsit elcsendesült a mérkőzés, mondjuk az is igaz, volt honnan elcsendesülnie...

84. perc. CSERE. Werner kocog le, a remek formában levő Gomez váltja.

83. perc. A németek kiolvasnak a kispadon egy kisebb kódexet, Mario Gomez fog beállni, megkapja a taktikai feladatot.

82. perc. SPANYOL CSERE. Thiago Alcántara helyére Rodrigo Hernández, azaz Rodri jön be. Újoncként a pályán.

80. perc. PIHENŐT KAP A MÁSIK GÓLSZERZŐ IS. Thomas Müller vastapsot kap, Leon Goretzka váltja.

79. perc. Werner úgy megy el a jobb szélen, hogy füstöl utána a fű, ám laposan ellövi a labdát keresztbe a kapu előtt. Csalódott áááááááááááh! a lelátón. Koke megpróbálta fellökni a labdát megtoló Wernert, de Werner olyan gyors és erős, hogy még fellökni sem mindig lehet.

76. perc. MI MARAD KI! Hector hibázik óriásit, belerúgja a labdát a letámadó Carvajalba, ráadásul befelé pattan a labda, saját tizenhatosán belülre! Diego Costa kerül százszázalékos helyzetbe, de Boateng menteni tud. Aztán Saúl lövi át a német védelmet, fölé.

74. perc. Erős német nyomás, aztán Kimmich egy pocsék beadással felmenti a spanyol kaput. De Gea elhamarkodott kirúgása után viszont ismét jönnek a hazaiak, de Sané nem tudja kitrükközni a bal szélen Kokét.

72. perc. Diego Costa lelki szemei előtt már látja, hogy ziccerben tör a német kapu felé, de jön Mats Hummels, és elegánsan elpöccintje előle a labdát.

71. perc. CSERÉLNEK A SPANYOLOK. David Silva helyére Lucas Vázquez áll be.

69. perc. MINŐSÉGI CSERE. Draxler helyére Sané áll be a német válogatottba.

68. perc. ZICCER! Asensio száguld a bal szélen, majd keresztbe ível, Diego Costa milliméterekkel marad le a labdáról, de az így is jó a hosszún David Silvának, aki a rövid saroknál az oldalhálóba lő.

66. perc. ÉS SPANYOL CSERE. Rodrigo helyére Diego Costa.

65. perc. NÉMET KAPUFA! Jól átverik egy trükkös szabadrúgás-kombinációval a spanyol védelmet, Kroos a védők mögé löbböl, Hummels érkezik, „hulló falevél” fejese pedig a lécre esik!

64. perc. Majdnem öt percig nyugalom van, aztán Werner teszteli De Geát, a szokott eredménnyel, nyer a kapus. Igaz, a játékvezető nem ítél szögletet. Közben Diego Costa beálláshoz készülődik.

59. perc. SPANYOL CSERE. Isco pacsizik Asensióval, sokat nem gyengültek a vendégek.

57. perc. DE GEA MIT VÉD MEGINT! Gündogan ereszt meg 17-ről egy lapos, surranós, halálpontos lövést, ám De Gea megnyúlik, és valahogy kipiszkálja a labdát. Óriási védés!

56. perc. SAKK, DE NEM MATT! Kijátsszák a spanyolok a német védelmet, ám Isco 4 méterről nem a kapuba, hanem a kivetődő Ter Stegenbe lő!

55. perc. AZ IGEN! Káprázatos spanyol egyérintőzés, a világbajnok védelme egy ideig csak keresgéli a labdát, de aztán jön Jérome Boateng, és bemutat egy klasszis mentést.

53. perc. CSERE. Khedira helyére Gündogan.

52. perc. Löw elbeszélget Khedirával, könnyen elképzelhető, hogy biztonsági okokból le fogják cserélni a középső középpályást. Le is cserélik, Gündogan készülődik (mennyire megkönnyebbülhet ilyenkor az ellenfél!)

51. perc. ÚJABB SPANYOL CSERE. Piqué le, Nacho be. Közben Sami Khedirát kell ápolni.

50. perc. Hector bal oldali beadását Piqué menti. Most a németek kezdenek kifejezetten erősen. Más kérdés, hogy amint a spanyolok kiszabadulnak a szorításból, jó kontrát vezetnek, ám David Silva utolsó passza rossz. Egyből fordulnak a németek, Timo Werner passzol középre, ahol Mesut Özil érkezik, ám nem tud jó lövést megereszteni.

47. perc. MEKKORA VÉDÉS!!! De Gea repül óriásit, és piszkálja valahogy ki Draxler löketét szögletre. Pedig Draxler mindent beleadott...

A két kispadról össze lehetne rántani egy Reina – Azpilicueta, Rüdiger, Süle, Marcos Alonso – Gündogan, Saúl – Sané, Goretzka, Asensio – Diego Costa vegyes csapatot...

46. perc. A spanyolok kezdték a második félidőt!

Csere lesz, Saúl Niguez áll be a spanyol válogatottba. Az első félidő legjobbja, Andrés Iniesta ült le.

1. FÉLIDŐ

45. perc. VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! Ritkán látunk ennyire magas színvonalú felkészülési mérkőzést, mindkét csapat a lehető legkomolyabban veszi a találkozót, de szerencsére sportszerűen, így a lehető legjobbat kapjuk: két világklasszis csapat kitűnő játékát. A spanyolok az egészen remekül irányító Andrés Iniesta és Isco vezérletével uralták az első félidő első felét és megérdemelten szereztek vezetést, aztán a németek Thomas Müller bombájával ki tudtak egyenlíteni, és a hajrában inkább az ő elképzeléseik szerint alakultak a dolgok.

45. perc. Nagyon agresszív német pressing után labdaszerzés, erre visszaadják a nehezen kicsikart labdát. Köszönik a spanyolok, s ismét elkezdenek építkezni.

43. perc. Müller indításával Draxler indul meg a bal szélen, megcsinál egy cselt, de fennakad a nagyon rutinosan beálló Sergio Ramoson. Kitűnő védőmegmozdulás.

40. perc. Szolgálati közlemény, ha valaki Georges Leekens sajtótájékoztatóját akarja nézni, most megteheti. Vissza Düsseldorfba.

35. PERC. ES MÜLLERT!!! ÓRIÁSI GÓL, THOMAS MÜLLER, ILYET SE GYAKRAN CSINÁL! 1–1! Mármint az „ilyet se gyakran csinál” a bombagólra vonatkozik. A tizenhatos előtt tologatják a labdát a németek, Khedira laposan Thomas Müllerhez továbbít, aki 20 méterre a kaputól, középen tiszta lövőhelyzetbe kerül. Nem is kéreti magát, óriási lövést zúdít a jobb felső sarokba, pazar lövés!


34. perc. Német mintajáték és kényszerítő-bemutató végén az élesen középre lőtt labda szögletre pattan, Hector legnagyobb bánatára.

30. perc. HŰHA! Werner begyújtja a rakétákat a bal szélen, majd középre ad, beadása elsuhan keresztbe. Nincs megállás, jönnek a spanyolok. Iniesta passzol balra, Rodrigo vissza, Isco nem jut lövéshez. Nem lötyögi el a meccset a két sztárcsapat...

28. perc. Megint nagy játék, David Silva erőszakos labdaszerzése után gyors Silva, Isco összjáték, a végén Rodrigo és David Silva viszont nem érti meg egymást, így nincs helyzet.

26. perc. David Silva beívelését Boateng kibólintja.

25. perc. Iniesta és Isco befűzik az oktatófilmet, és majdnem helyzet a vége, csak Iniesta nem tudja átvenni a labdát. Aztán Khedira szabálytalankodik Iscóval szemben, szabadrúgás a bal oldalról, a tizenhatos csücske elől. Jó szög, de nem ideális.

23. perc. Werner lép ki a leshatárról, majd ballal a hosszú sarok mellé lő. Lesnek tűnt.

20. perc. Eddig egyértelműen a spanyolok az urak a pályán, köszönhetően annak, hogy a német hátsó alakzat messze elmarad maximális teljesítményétől.

18. perc. A németek addig keresik a labdát, amíg majdnem a saját kapujukban találják meg megint, ám végül Ter Stegennél landol a labda. Pedig szépen végigsakkozták a vendégek az akciót.

14. perc. Rodrigo megint suttyomban beépül a védők közé, ki is lépne David Silva labdájával, de most jön Boateng, és lekapcsolja az átadást az utolsó pillanatban.

10. perc. EZ SEM ROSSZ! Hector ereszt meg középről egy sistergős kapáslövést, amely nem sokkal zúg el.

9. perc. MAJDNEM ITT AZ 1–1! Kimmich jobbról mintaszerűen teker középre, Timo Werner egyedül ugrik és bólint, ám a levegőbe, a labda elsuhan előtte! Nincs még vége, a labda átkerül a hosszúra, Draxler gyilkos erejű lövésébe beleállnak, szöglet! A kornerből nem lesz semmi.

6. perc. ÉS VEZET IS SPANYOLORSZÁG, 0–1, RODRIGO! Ez benne volt, mert a németek nagyon nem találták hátul a fonalat. Iniesta a balösszekötő helyéről tanári labdát tálal a védők között ólálkodó Rodrigo elé, aki kilép, majd 7 méterről higgadtan a hosszú sarokba lő. A brazil származású csatárnak ez a második gólja a spanyol válogatottban.

6. perc. Az első percekben elég bizonytalan hátul a német válogatott.

5. perc. Az első spanyol helyzet! Jordi Alba robog el munkaköri leírásának megfelelően a bal oldalon, lapos beadását üggyel-bajjal mentik a bekkek.

2. perc. Német lehetőség, Mesut Özil robban ki a védők közül, ám túl hosszan tolja meg a labdát, s már nem tud kapura fordulni, hiába ment el (kifelé) De Gea mellett.

Mindenféle legendák szólnak egyébként arról, hogy miért zöld-fehér a németek tradicionális második számú meze, de a valóság prózai: ezek a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) színei, a szövetségi címer zöld és fehér.

1. perc. Egy pocsék megoldás után a németeknek rögtön védekezniük kell, az elhárító munka sikeres.

1. perc. Németország indítja útjára a labdát.

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Nyilván nincs sok üres hely a düsseldorfi arénában. Levonul a katonazenekar, vetkőznek a csapatok. Zöld-fehér idegenbeli mezében (mely az 1990-es vb második számú mezére utal vissza) a német válogatott, piros-kék, 1994-es mintájú retró mezében a spanyol csapat.

Nekünk maradnak a klasszis csapatok.

Aki végig akarja izgulni, magyar–kazah élő, szöveges tudósítás itt.

Nincs kísérletezgetés, mindkét szövetségi kapitány az első sorral áll fel. Talán annyi meglepetés van, hogy Rodrigo a spanyol center, Diego Costa a padon.

Németország 1935 óta nem veszített hazai pályán Spanyolország ellen mérkőzést.

A két csapat eddig 22 válogatott mérkőzést vívott egymással, az örökmérleg Németország irányába billen: 9 német siker, 6 döntetlen, 7 spanyol győzelem. 2008-ban Eb-döntőben, 2010-ben vb-elődöntőben találkoztak, mindkétszer a spanyolok nyertek 1–0-ra. Legutóbb, 2014 novemberében viszont a németek Bilbaóban győzni tudtak 1–0-ra – igaz, „csak” felkészülési mérkőzésen.

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! A magyar–kazah mérkőzést látva azt is mondhatnánk, és most futball! A 2014-es világbajnok Németország fogadja a 2010-es világbajnok Spanyolországot, mindkét csapat vb-esélyesként utazik az oroszországi tornára. Mire mennek egymás ellen?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik