Egység, kétség – Ballai Attila publicisztikája

BALLAI ATTILABALLAI ATTILA
Vágólapra másolva!
2017.10.08. 01:16

Spanyolország labdarúgó-válogatottja péntek éjjel 3–0-ra legyőzte Albániát az alicantei selejtezőn, így kijutott a jövő évi, oroszországi világbajnokságra, amelyen a kultikussá vált spanyol zsaru-filmsztár, Torrente rémálma szerint Argentína–Katalónia döntőt rendeznek majd. Legalábbis ez a prófécia áll a sorozat ötödik részében, a Misión Eurovegasban. A 2018-ban játszódó történetben a börtönből szabaduló Torrente már az Európai Unión kívüli Spanyolországba tér vissza, amelynek nem tagja a függetlenné vált Katalónia. Ez a múlt hét végi népszavazás, valamint az azt övező, mindkét oldalról egyre szélsőségesebb indulatok ismeretében talán nem is annyira abszurd felvetés, mint amilyen a film forgatásakor volt, de e hasábokon kísérletet sem teszünk a jövőbe látásra.

A jövőbe nézésre inkább, ez kisebb kockázattal jár. Ennek mentén például bátran kijelenthetjük, hogy Katalónia több okból sem fog labdarúgó-világbajnoki döntőt játszani, sem jövőre, sem máskor. Vagy ha mégis, a harmadik helyért létrejöhet akár a Székelyföld–Csallóköz parti is.

Ezzel a nyilvánvaló túlzással egyúttal jeleztük is, hogy minket elsősorban természetesen nem Katalónia jövőképe, függetlenségi törekvéssorozata tart lázban, hanem az, hogy milyen hatása, inkább üzenete lehet mindennek Magyarországra és a világra, illetve – sportnapilap lévén – a világ sportjára. Vagy csak a lelkünkre.

Sajnos semmi biztosat, megdönthetetlent nem ígérhetünk. Mélységesen mély kútba pillantunk bele, amelynek nem látjuk a fenekét, sőt, azok sem, akik éppen ugrani készülnek.

Ékes bizonyítéka ennek a múlt hétvégi Barcelona–Las Palmas mérkőzés, amelyet zárt kapuk mögött rendeztek a Camp Nouban, kettős céllal: egyrészt hitet tenni az önálló katalán lét mellett, másrészt azért mégiscsak muszáj kiállni, játszani, nehogy pontveszteség és hátrány érje a Barcát – a spanyol bajnokságban. Pompás ívű logikai bukfenc. (Zárójelben: az ügy másik pikáns szeleteként a vendég Las Palmas játékosai hitet tettek a spanyol egység mellett; pedig nem Madridból vagy Sevillából érkeztek, hanem a Kanári-szigetekről, amelyeket, vikingektől eredeztetett őslakóival egyetemben a 15. század utolsó évtizedére kebelezett be végérvényesen a spanyol kolonializmus.)

Ráadásul messze nem csak Ibériában kezdték újabban kiásni és újratelepíteni a gyökereket. A spanyolok selejtezőcsoportjában második, biztos pótkvalifikációs olaszok is Róma, Nápoly vegyes csapattal utazhatnának jövőre Oroszországba, ha a történelem malmai hirtelen sebesebb őrlési fokozatba kapcsolnának. Október 22-én ugyanis Lombardiában és Venetóban is népszavazást tartanak, rövid távon a minél szélesebb autonómiát, hosszabb távon a függetlenséget áhítva. Persze a XIX. század második felében összetákolt olasz egység sem tegnap lett „kétség”. Döbbenetes példát mutatott erre az 1990-es világbajnokság Olaszország–Argentína elődöntője Nápolyban, ahol a helyi nézők jelentős része a dél-amerikaiaknak, közöttük a Napoli bálványának, Maradonának szurkolt, szemben a számára idegen északolasz menőkkel.

Adódik a kérdés, létezhet-e katalán futball a spanyol, illetve lombard labdarúgás az olasz nélkül, és még izgalmasabb felvetés ez a régióba telepített iparra, multicégekre nézve – de térjünk vissza a futballhoz! Tovább tallózva a vb-selejtezős csoportokban, több évtizedes logikátlanság, hogy amíg egyéb csapatsportokban brit válogatottak szerepelnek, futballban még kijár az előjog, hogy az angolok, a walesiek és a skótok önálló alakulatként léphessenek pályára. Bár az utóbbiak esetében ez talán új értelmet és jogi megalapozottságot nyer, hiszen megint kifelé igyekeznek a közös államalakulatból, részben az EU-ban maradás céljával. Ugyanakkor az Egyesült Királysághoz tartozó északírek természetesen sziget- és nemzettársaikkal, az írekkel egyesülnének; ha mindketten másodikként zárnának a csoportjukban, csak össze kellene sorsolni őket a pótkvalifikációra, és már mehetne is Oroszországba a komplett ír csapat. A garantált első belgák is naponta szakadhatnának a flamand-vallon törésvonal mentén – a legerősebb parlamenti párt a flamand függetlenség elkötelezettje. Az ugyancsak vb-résztvevőnek ígérkező szerbekről, fegyverrel vagy fegyver nélkül, már minden kisebbségük levált – a magyart kivéve –, legutóbb a Koszovóval szakrális országrészüket, „mennyei királyságukat” veszítették el. (Az első rigómezei csatát, Lázár angyalok általi megkísértését és választását e helyütt nem részletezhetjük.)

A mi hatosunkban listavezető svájciak együttesében két koszovói születésű játékos is rendre helyet kap, két macedón és elefántcsontparti származású sporttárssal együtt. Épp lapunknak nyilatkozta a svájci Blick újságírója: velük nem is az a gond, hogy másutt születtek, hanem az, hogy nem is hajlandóak énekelni a svájci himnuszt.

Ha más és más tűz által is táplálva, de kontinensünk minden szegletében fortyognak az indulatok. Európa, amelyet sokan olvasztótégelynek vizionálnak, nem csak olvasztani, olvadni is kezdett. Erre a labdarúgó-válogatottjai is egyre látványosabb bizonyítékokat szolgáltatnak, hiszen a sporton kívül másutt elvétve fordul elő, hogy egy-egy „csapat” nyilvánvalóan egy nemzetet jelenítsen meg.

Annak idején, 1993-as kiadásakor roppant nagy felzúdulást keltett Samuel P. Huntington amerikai politológus tanulmánya a civilizációk összecsapásáról és a világrend átalakulásáról, ugyanis azt állította, hogy a jövőben az alapszabályokat a kulturális identitások adják, a politika nemcsak érdekek, hanem identitások meghatározásának is az eszköze lesz, az államok pedig igyekeznek majd civilizációk mentén szerveződni.

Huntington nemcsak fürkészte, nézte a jövőt, hanem látta is. Mi viszont legfeljebb tippelni merészelünk arra, milyen hatással lehet ez a világ labdarúgásának alakulására, népszerűségére, a szurkolók millióinak a lelkületére, irányultságára.

Ne feledjük ugyanis, hogy a futball harci játék. Közösség- és identitásformáló erejű. A kezdetektől az, ha máshonnan nem, hát Walter Scott műveiből is tudhatjuk, hogy már a középkori Angliában az volt. Az egyik falu népe „játszott”, azaz sokkal inkább küzdött a másikkal, réteken, mezőkön, olyan férfiak vetődtek a másik bokájára, térdére, akik a legközelebbi városnál távolabb sohasem jártak. Ennél tisztább, egyértelműbb „mi” és „ti” típusú meccseket azóta sem látott emberfia. És a labdarúgásban ez a fő ösztönző: „mi” győzzük le „őket”. A klasszikus angol romantikus regény atyja nem véletlenül mondta: az élet is egy futballjáték.

Hihetjük, hogy mindez ma már nem érvényes – de tévedünk. A mindenkori jelen generációja gyakorta követi el azt a hibát, hogy nem egy folyamat, jelesül a történelem részének, hanem lezárásának tekinti önmagát. Pedig száz, ötszáz év távolából visszanézve ugyanúgy a múlt egy szeletének látszik majd. 2117-ben – ha lesz még egyáltalán, aki visszanézzen – 2017 bizonyára olyan érának tűnik, amelyben alapvetőnek gondolt kategóriák, a „mi”, a „ti”, az „ők” halmaza egyre képlékenyebbé váltak. Amikor tanácstalanul forgattuk a fejünket: kik azok a mi, kik azok a ti?

Egyre nehezebb tartósan elköteleződni valami mellett – valamivel szemben mindig könnyebb –, a sport keretein belül maradva egy életen át szurkolni valakinek, valaminek, szilárdan tudni és érezni, hogy ez az én csapatom, ez a mi csapatunk.

Egy efféle publicisztika jobbára akkor teljes, ha egy probléma felvetésével kezdődik, és egy megoldási kísérlet felvázolásával végződik. Erre most, sajnos, esély sincs. Ahhoz egy másik világ kellene.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik