Biztos védekezés és megpattanó lövés – negyeddöntőt ért a svéd recept

BACSINSZKI ÁDÁM (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (közvetítés)BACSINSZKI ÁDÁM (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2018.07.03. 17:57
Emil Forsberg megpattanó lövésével Svédország 1–0-ra legyőzte Svájcot az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjének keddi játéknapján. Az északiak huszonnégy esztendő elteltével jutottak be újra a legjobb nyolc közé, ahol ellenfelük a Kolumbia–Anglia párharc továbbjutója lesz.
A pillanat, amikor aligha volt boldogabb ember a svédek 10-esénél, Emil Forsbergnél – a galéria megnyitásához kattintson a képre! (Fotó: AFP)
A pillanat, amikor aligha volt boldogabb ember a svédek 10-esénél, Emil Forsbergnél – a galéria megnyitásához kattintson a képre! (Fotó: AFP)

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ

SVÉDORSZÁG–SVÁJC 1–0 (0–0)
Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, 64 042 néző. V: Skomina (szlovén)
SVÉDORSZÁG: R. Olsen – Lustig (Krafth, 82.), Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson, G. Svensson, Ekdal, Forsberg (M. Olsson, 82.) – Berg (Kiese Thelin, 91.), Toivonen. Szövetségi kapitány: Janne Andersson
SVÁJC: Sommer – Lang, Djourou, Akanji, R. Rodríguez – Behrami, G. Xhaka – Shaqiri, Dzemaili (Seferovic, 73.), Zuber (Embolo, 73.) – Drmic. Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
Gólszerző: Forsberg (66.)
Sárga lap: Lustig (31.), ill. Behrami (61.), G. Xhaka (68.)
Kiállítva: Lang (94.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Hatvannégy év. Ennyi idő telt el Svájc legutóbbi vb-negyeddöntője óta, 1954-ben a hazai rendezésű viadalon a csoportkörből a legjobb nyolc közé jutott a válogatott, Ausztria viszont 7:5-re legyőzte a világbajnokságok történetének leggólgazdagabb meccsén, s azóta bármikor élte meg a kieséses szakaszt (1994, 2006, 2014), még csak gólt sem sikerült szereznie.

Az akkori bravúros szereplés megismétléséhez Svédország ellen kellett (volna) továbbjutnia a tornán még veretlen Svájcnak, amely Stephan Lichtsteinert és Fabian Schärt eltiltás miatt nélkülözni kényszerült a keddi első nyolcaddöntőben – a túloldalon Sebastian Larsson járt hasonlóan.

Hogy mennyire nehéz feladat várt a svájci együttesre, azt jól jelzi Vladimir Petkovic nyilatkozata: a szövetségi kapitány azt állította a meccs előtt, hogy a braziloknak könnyebb lenne újabb gólt lőniük, mint a kiválóan védekező svédeknek.

Ehhez képest szó sem volt arról, hogy az 50. világbajnoki mérkőzésüket játszó északiak – ennél többig csak Mexikó (57) jutott a trófea elhódítása nélkül – mourinhósan fogalmazva beparkoljanak a busszal, s bár az első lehetőség Xherdan Shaqiri előtt adódott, utána a svédekről szólt a félidő első része.

Kezdésnek Ola Toivonen pörgetett nagyszerűen Marcus Berg elé, aki az ötös sarkáról kis túlzással kilőtte a szentpétervári stadionból a labdát, majd egy pocsék kirúgást és némi szerencsétlenkedést követően Albin Ekdal bombázott a tizenhatosról a kapu fölé.

A kezdeti lendület aztán gyorsan alábbhagyott, az előzetesen elvártnak megfelelően Svájc birtokolta többet a labdát, az ívelgetésen és némi labdajáratáson kívül viszont nem igazán tudott mit kezdeni vele. A svédek 4–4–2-es felállása és középre tömörülése teljesen megfojtotta ellenfele játékát, Shaqiri egy-két megindulása, valamint ívelése hordozott némi veszélyt magában, ez azonban kevés volt.

A játékrész utolsó negyedóráját Berg újabb lövése és Yann Sommer óriási védése nyitotta meg, míg a hajrában ismét Ekdal került reflektorfénybe, Emil Forsberg jobbról érkező mintaszerű beadását az ötösről – kedves olvasónk szavaival élve – a 23. sor környékére belsőzte. Ha a klubjában is így lő, már értjük, miért búcsúzott a német élvonaltól a Hamburg...

A statisztika ugyan svájci fölényt mutatott – kétszer (!) annyi passz és labdabirtoklás –, a félidei állás viszont ilyen téren a svédeknek kedvezett, akik az előző három meccsüket behúzták, amikor döntetlenre álltak a szünetben, miközben Svájc egy iksz mellett kétszer kikapott végül.

A fordulást ezúttal szó szerint kell érteni, a svédek többet birtokolták a labdát, szórakoztató futballra emlékeztető megmozdulások azonban továbbra sem akartak megjelenni, avagy a pályán megint erőt vett a mezőnymunka és a kilátástalan indítások kora.

A 66. percben feljegyezhettünk egy megpattanó lövést is, igaz, ez már gólt ért: Forsberg a tizenhatosról tüzelt, és a labda Manuel Akanji érintésével csapódott a jobb felsőbe (1–0). Gulácsi Péter csapattársa egyébként a 14. kísérletéből talált be a vb-n, a gól nélküliek rangsorát immár a szintén svéd Berg vezeti, 13 próbálkozással.


Vladimir Petkovic és együttese mintha csak erre várt volna, a szövetségi kapitány beküldte Haris Seferovicot és Breel Embolót, ami lendületet adott a svájciaknak, de ez lehetőségekben viszont nem nagyon mutatkozott meg – ha el is jutottak lövőhelyzetig, rögtön ott termett egy svéd, hogy blokkoljon.

A svájci remények az utolsó percekben szálltak el teljesen. Mintaszerű svéd kontra végén Michael Lang rántotta le a csereként beálló Isaac Kiese Thelint, a védőt kiállította a játékvezető, aki ugyan a VAR használata után visszavonta a tizenegyest, és csupán szabadrúgást ítélt a svédek javára, de a végeredményen ez már nem változtatott.

Svédország huszonnégy esztendő elteltével jutott be ismét a legjobb nyolc közé világbajnokságon, akkor egészen az elődöntőig menetelt, és csak a későbbi győztes Brazília bizonyult nála jobbnak. Ezúttal a könnyebb ág sokat segíthet, a következő akadály a Kolumbia, Anglia duó egyike lesz.

SVÉDORSZÁG
KAPUSOK:
12 Karl-Johan Johnsson (Guingamp – Franciaország), 23 Kristoffer Nordfeldt (Swansea City – Anglia), 1 Robin Olsen (FC Köbenhavn – Dánia)
VÉDŐK: 6 Ludwig Augustinsson (Werder Bremen – Németország), 4 Andreas Granqvist (FK Krasznodar – Oroszország), 18 Pontus Jansson (Leeds United – Anglia), 16 Emil Krafth (Bologna – Olaszország), 3 Victor Lindelöf (Manchester United – Anglia), 2 Mikael Lustig (Celtic – Skócia), 14 Filip Helander (Bologna – Olaszország), 5 Martin Olsson (Swansea City – Anglia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 17 Viktor Claesson (FK Krasznodar – Oroszország), 21 Jimmy Durmaz (Toulouse – Franciaország), 8 Albin Ekdal (Hamburger SV – Németország), 10 Emil Forsberg (RB Leipzig – Németország), 15 Oscar Hiljemark (Genoa – Olaszország), 7 Sebastian Larsson (Hull City – Anglia), 19 Marcus Rohdén (Crotone – Olaszország), 13 Gustav Svensson (Seattle Sounders FC – Egyesült Államok)
TÁMADÓK: 9 Marcus Berg (al-Ain – Arab Emírségek), 11 John Guidetti (Alavés – Spanyolország), 22 Isaac Kiese Thelin (Beveren – Belgium), 20 Ola Toivonen (Toulouse – Franciaország)
Szövetségi kapitány: Janne Andersson

SVÁJC
KAPUSOK: 21 Roman Bürki (Dortmund – Németország), 12 Yvon Mvogo (RB Leipzig – Németország), 1 Yann Sommer (Mönchengladbach – Németország)
VÉDŐK: 5 Manuel Akanji (Dortmund – Németország), 20 Johan Djourou (Antalyaspor – Törökország), 4 Nico Elvedi (Mönchengladbach – Németország), 6 Michael Lang (Basel), 2 Stephan Lichtsteiner (Juventus – Olaszország), 3 Francois Moubandje (Toulouse – Franciaország), 13 Ricardo Rodriguez (Milan – Olaszország), 22 Fabian Schär (Deportivo La Coruna – Spanyolország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 11
Valon Behrami (Udinese – Olaszország), 15 Blerim Dzemaili (Bologna – Olaszország), 8 Remo Freuler (Atalanta – Olaszország), 16 Gelson Fernandes (Eintracht Frankfurt – Németország), 23 Xherdan Shaqiri (Stoke City – Anglia), 10 Granit Xhaka (Arsenal – Anglia), 17 Denis Zakaria (Mönchengladbach – Németország), 14 Steven Zuber (Hoffenheim – Németország)
TÁMADÓK: 19 Josip Drmic (Mönchengladbach – Németország), 7 Breel Embolo (Schalke – Németország), 18 Mario Gavranovic (Dinamo Zagreb – Horvátország), 9 Haris Seferovic (Benfica – Portugália),
Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic (bosnyák)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik