Alexander-Arnold: Az életkor csak egy szám a sportban

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.06.22. 14:00
null
Trent Alexander-Arnold az angol keret legfiatalabb tagja (Fotó: AFP)
Szentpétervártól mintegy harminc kilométerre, a Finn-öböl partján fekszik a mindössze néhány ezer lelket számláló Repino – a világbajnokság ideje alatt az angol válogatott itt tölti a mindennapjait. Csütörtökön lehetőséget adtak az újságíróknak, hogy a Liverpool tehetséges védőjével, Trent Alexander-Arnolddal beszéljenek.

A huszonhármas angol vb-keret legfiatalabb játékosa Alexander-Arnold a maga tizenkilenc évével, viszont amikor nyilatkozik, ez csöppet sem érződik rajta. „Az életkor csak egy szám a sportban – mondta rezzenéstelen arccal Trent Alexander-Arnold az őt szinte körülölelő kamerák előtt. – Tiszteljük egymást, jó a hangulat az edzéseken és az öltözőben. Mindennap úgy érzem, hogy fejlődök, mert nagyszerű futballistákkal vagyok körülvéve, akik különböző kluboktól érkeztek. Sosem tizenegy játékos nyer meg egy tornát, az egész keretre szükség van hozzá. Mindenki készen áll, hogy bármikor bevethető legyen."

A Liverpoollal Bajnokok Ligája-döntőt játszó védő elárulta: ahogy közeledett a világbajnokság, próbált egyre kevesebbet gondolni rá, hogy ne érezze a nyomást. „Nagyon élvezem a vébé minden pillanatát. Négyévente rendezik, és nem lehet tudni, hogy szerepelhetek-e még valaha újra egy világbajnokságon, így kiélvezem minden pillanatát annak, hogy most itt lehetek."

Mint ismert, Anglia döcögősen ugyan, de begyűjtötte a három pontot Tunézia ellen az első csoportmeccsén. A háromoroszlánosok mindkét gólját Harry Kane szerezte. „Félelmetes a kapu előtt, ő nyerte meg a mérkőzést – mondta a Tottenham csatáráról Alexander-Arnold. – Egy jobb csapat ellen nem fog beleférni ennyi kihagyott helyzet, ez egyértelmű. De nézzük a pozitív oldalát: legalább kialakítottunk gólhelyzeteket és megnyertük a találkozót."

Többet nem is akart foglalkozni a múlt vasárnapi összecsapással, hiszen három nap múlva jön a következő erőpróba, az ellenfél pedig Panama lesz. „Ugyanúgy készülünk, mint bármelyik másik csapat ellen, nincs különbség. A pontrúgásokra ezúttal is nagyobb hangsúlyt fektettünk, ez Tunézia ellen is kifizetődő volt. A pontrúgások nagy értéket jelentenek a futballban."

Alexander-Arnold a Tunézia elleni mérkőzést a kispadról nézte végig, posztriválisa, Kieran Trippier ráadásul jó teljesítménnyel rukkolt ki, így nem lesz könnyű dolga, ha a kezdőbe akar kerülni. „Kieran nagyszerű labdarúgó, rengeteget fejlődött az elmúlt szezonban a Tottenhamben. Harcolunk a helyekért, de ez a dolga egy profi futballistának. Minden edzés olyan, mint egy tétmeccs. Nincsenek bérelt helyek a kezdőcsapatban. Gareth Southgate nem szokta előre megmondani, ki fog játszani és ki nem, mindig a mérkőzés előtt derül ki. A legtöbb, amit tehetünk, hogy küzdünk."

A világbajnokságokon idén először használt videobíró központi téma a nemzetközi sajtóban, és mint kiderült, a játékosok is beszélnek róla. „Jó dolognak tartom, nagyobb az esély a helyes döntésre, a bírók is mindent megtesznek ezért – mondta az új technológiával kapcsolatban a 19 éves védő. – Nem minden döntés a szánk íze szerint születik, de ilyen a futball. El kell fogadni őket és továbblépni. Mi is ezt tesszük."

Természetesen a többi mérkőzést is próbálják követni, Alexander-Arnold különösen liverpooli csapattársainak szereplésére kíváncsi. Elárulta: a szenegáliak győzelmének nagyon örült Sadio Mané miatt, de végignézte Argentína és Izland 1–1-gyel záruló összecsapását is. Az angoloknak is vannak kellemetlen emlékeik utóbbival. „Szerintem mindenki el akarja felejteni azt a franciaországi estét... – utalt a 2016-os Eb-n elveszített nyolcaddöntőre a védő. – Elképesztő, hogy egy ilyen kis ország mekkora eredményeket ér el. Több meglepetés is volt a csoportkör első fordulójában, és azt hiszem, lesz is még a továbbiakban."

Gareth Southgate szövetségi kapitány a tanítványainak szerdán szabadnapot adott, amit a legtöbben a családjukkal töltöttek. Alexander-Arnold Szentpétervárra látogatott a testvéreivel, és mint mondta, lenyűgözte a város. „A családom számára is felfoghatatlan, hogy itt vagyok a világbajnokságon. A barátaim még mindig sokkban vannak, egész nap üzeneteket küldözgetnek, mert mindenről tudni akarnak."

A család mellett a szurkolók szeretete is nagyon fontos az angol játékosok számára, bár biztonsági és egyéb okokból a vártnál kevesebb angol drukker utazott a vb-re. „A Tunézia elleni mérkőzésen nagyszerű volt a hangulat, az utolsó pillanatokban szerzett győztes gólt mindenki együtt ünnepelte. Rengeteg biztatást kapunk, érezzük a szurkolók szeretetét, ami fantasztikus dolog. Sokat segítenek."

Legközelebb Nyizsnyij Novgorodban segíthetnek, vasárnap 14 órakor ugyanis ott találkozik Anglia Panamával.

„Figyelj, tarolok” – így lazítanak az angol játékosok a vb alatt

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
G-CSOPORT, 1. FORDULÓ
TUNÉZIA–ANGLIA 1–2 (1–1)
Volgográd,
Volgográd Aréna, 41 064 néző, Vezette: Roldán (kolumbiai)
Tunézia: Hasszen (Ben Musztafa, 15.) – Meriah, Sz. Ben Jusszef, Bronn, Maalul – Szkiri, Badri, Szasszi – F. Ben Jusszef, Kazri (Kalifa, 85.), Szliti (Ben Amor, 74.). Szövetségi kapitány: Nabil Maalul
Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire – Trippier, Lingard (Dier, 93.), Henderson, Dele Alli (Loftus-Cheek, 81.), A. Young – Sterling (Rashford, 68.), Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: Szasszi (36. – 11-esből), ill. Kane (11., 91.)
Sárga lap: Walker (34.)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Belgium113–0+33
2. Anglia112–1+13
3. Tunézia111–2–10
4. Panama110–3–3

0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik