Az angolok ellen nem volt muszáj nyerni, most igen – így készülnek a belgák

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2018.07.02. 15:01
null
Eden Hazard (10) szerint a belgáknak nehéz dolguk lesz a távol-keletiek ellen (Fotó: AFP)
Eden Hazard és Thibaut Courtois egyetért abban, hogy a belga labdarúgó-válogatott most van a legjobb állapotban, ám ettől még nem lesz sétagalopp a Japán elleni hétfői világbajnoki nyolcaddöntő.

Muszáj volt nyerni?

Sokan feltették a kérdést, miután Belgium az utolsó csoportmérkőzésen 1–0-ra legyőzte Angliát, és ezzel papíron a nehezebb ágra került. Roberto Martínez szövetségi kapitány szerint azonban a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon is bebizonyosodott, hogy nem feltétlenül kifizetődő a könnyebb utat választani. Akkor még Marc Wilmots irányította a csapatot, amely a németeket, a spanyolokat, az olaszokat, a franciákat és az angolokat elkerülve a felső ágra került, ám a mieink elleni 4–0-s siker után 3–1-re elvérzett a Wales elleni negyeddöntőben. Azóta, vagyis csaknem két éve viszont egyetlen tétmérkőzést sem veszített el a válogatott, és felkészülési mérkőzésen is 2016 szeptemberében kapott ki mindeddig utoljára, 2–0-ra Spanyolországtól.

Bár a belgák kilenc góljánál egyetlen válogatott sem szerzett többet a csoportkörben, tegyük hozzá, hogy ebből nyolcat Panama és Tunézia ellen jegyzett. Ugyanakkor kétségtelen, hogy az Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Yannick Carrasco, Dries Mertens, Romelu Lukaku támadósor félelmetesen erős, és ha mindannyian tudásuk legjavát nyújtják hétfőn, nem sok esélyük lesz a japánoknak.

ÁLOM MARAD-E A NEGYEDDÖNTŐ?

A japánok eddig csupán kétszer élték túl a csoportkört világbajnokságon, és a legjobb nyolc közé még sohasem jutottak be. A 2002-es világbajnokságon 1–0-ra kaptak ki a törököktől, a 2010-es dél-afrikai tornán tizenegyesekkel maradtak alul Paraguayjal szemben. Ezúttal a belgákkal csapnak össze a negyeddöntőért, s a két csapat közti tudáskülönbséget figyelembe véve már az is nagy szó lenne, ha eljutnának a hosszabbításig.

Az ázsiaiak elsősorban a tapasztalt Honda Keiszukéban bízhatnak, aki a Kolumbia elleni 2–1-es győzelemből gólpasszal, a Szenegál elleni 2–2-es döntetlenből góllal vette ki a részét – a 32 éves támadó pályafutása harmadik világbajnokságán vesz részt, vélhetően számára ez az utolsó.

A 191 centiméter magas, 94 kilogrammos Lukaku eddig négy gólt szerzett Oroszországban, Harry Kane-nel és Cristiano Ronaldóval ellentétben egyiket sem tizenegyesből. Ráadásul Anglia ellen nem is játszott, míg Tunézia ellen egy óra elteltével lecserélték, vagyis gyakorlatilag másfél meccs kellett neki négy gólhoz. A japánok számára nem túl jó hír, hogy kipihenten várja a nyolcaddöntőt.

Noha a többség sima belga győzelemre számít, a játékosok nem bízzák el magukat. Tudják, a mostani generáció óriási lehetőség előtt áll, amit illene kihasználni.

„Egyértelmű a célunk, szeretnénk minél tovább menetelni a világbajnokságon – jelentette ki Thibaut Courtois, akit joggal tartanak a világ egyik legjobb kapusának. – Nehéz mérkőzésre számítok, a japánok szervezetten futballoznak, nekünk is gondot okozhatnak. Nem lesz könnyű, de bízom a csapatunkban és a továbbjutásban. Az elmúlt években taktikailag sokat fejlődtünk, erősebbé váltunk.”

Ugyanerre hívta fel a figyelmet Eden Hazard, aki egyetért azzal, hogy a csapat nagy előnye lehet, hogy nemcsak kiváló játékosokból áll, hanem sokkal tapasztaltabb is, mint négy évvel ezelőtt, amikor az argentinok ellen kiesett a negyeddöntőben.

„A csapattagok jelentős része most van pályája csúcsán – mondta a Chelsea szélsője. – Én is jobb futballista vagyok, mint amilyen négy évvel ezelőtt voltam vagy a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon, márpedig a rutin sokat számít a kieséses szakaszban. Itt az idő, hogy megmutassuk, mire vagyunk képesek. Komolyan vesszük a japánok elleni meccset. Ismerjük az ellenfelet, nem véletlenül jutott a legjobb tizenhat közé, számos játékosa európai topligában játszik.”

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ

20.00: BELGIUM–JAPÁN
(Tv: M4 Sport)
Rosztov-na-Donu, Rosztov Aréna. Vezeti: Malang Diedhiou (szenegáli)
A várható kezdőcsapatok
BELGIUM:
Courtois – Alderweireld, Kompany, Vertonghen – Meunier, De Bruyne, Witsel, Carrasco – Mertens, Lukaku, E. Hazard. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez
JAPÁN: Kavasima – Szakai H., Josida, Sodzsi, Nagatomo – Haszebe, Sibaszaki – Haragucsi, Kagava, Inui – Oszako. Szövetségi kapitány: Nisino Akira

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik