Az első címvédés, az első magyar ezüstérem

HEGYI TAMÁSHEGYI TAMÁS
Vágólapra másolva!
2018.02.18. 21:41
null
Döntő, a kezdőrúgás előtt (balra): Giuseppe Meazza, Georges Capdeville játékvezető és Sárosi György dr.
A Nemzeti Sport Online vb-történeti sorozatának 3. része a Franciaországban megrendezett 1938-as világbajnokságról szól, amelyen Olaszország csapata megvédte címét. A squadra azzurra a fináléban 4:2 arányban múlta fölül a nagyszerű magyar válogatottat.

 

Franciaország. Joséphine Baker, Louvre, Eiffel-torony, Tour de France, Le Mans-i 24 órás, Jules Rimet, futball-vb. A franciák újra elbűvölték a világot, nagyszerű labdarúgótornát rendezve az ország tíz stadionjában. Az esemény hatmillió frankos tiszta bevételt hozott az államnak – már ezért is megérte lebonyolítani.

EZI ÉS PLÁNICKA SEM TUDOTT KIFOGNI BRAZÍLIÁN

Ausztria. Hugo Meisl osztrák futballvezér 1937-ben meghal szívrohamban (két évre rá Matthias Sindelar sem él már), a híres Wundermannschaft romokban, az ország Gau 17 néven a Harmadik Birodalom része immár. A válogatott hiába vívja ki a részvételt, nem vehet részt a világbajnokságon. A továbbra is Nagy József által dirigált svéd együttes így játék nélkül kerül a legjobb nyolc közé.

Németország. A számos bécsi labdarúgóval felálló nationalelf, amely négy évvel korábban még bronzzal távozott a vb-ről, rögvest búcsúzik a tornától. A 1:1-es döntetlenre végződő első nyolcaddöntő utáni ismétlésen is kitűnően működik a Karl Rappan által kiötölt svájci retesz, és utóbb a helvét támadósor is prímán muzsikál: Svájc kétgólos hátrányból fordít 4:2-re. Sepp Herbergerből, a németek tehetséges tréneréből azonban a bukás ellenére sem csinálnak odahaza bűnbakot, hallani fogunk még róla…

Csehszlovákia. Az 1934-es torna ezüstérmes válogatottja megszenved az első körben, csak hosszabbításban múlja fölül (3:0) Hollandiát. A negyeddöntőt követően már pakolnia is kell; a brazil csapat megismételt mérkőzésen nyer 2:1-re. A párharc első felvonása bordeaux-i csata néven vonul be a futballtörténelembe, Frantisek Plánicka kar-, Oldrich Nejedly lábtörést szenved, és Josef Kostálek – a túloldalon pedig Leonidas meg Perácio – sem bírja végig. Vitéz Hertzka Pál játékvezető ezenkívül két brazil és egy csehszlovák játékost zavar le a gyepről.

Brazília. A vb-k addigi legerősebb selecaója érkezik Franciaországba. A hosszabbításos brazil–lengyel mérkőzés a virtuóz Leonidas és a gólokból kifogyhatatlan Ernest Wilimowski gólpárbaját hozza. „Ezi” hiába talál be – a vb-k története során először! – négyszer is a kapuba, az összecsapás dél-amerikai győzelemmel (6:5) ér véget.

CSAK SZEMMEL KÖVETTÜK AZ OLASZOKAT

Magyarország. A magyar futball a világ élmezőnyébe tartozott azokban az időkben, ezért a hazai és a nemzetközi szakértők zöme is a döntőbe várta a mieinket. Akik – a ketten együtt csaknem tucatnyi gólt szerző Sárosi Györggyel, a Gyurkával és Zsengellér Gyulával, az Ábellel az élen – el is jutottak oda, ám a Colombes-ban, felforgatott összeállításban, sajnos elfogyott a tudományuk.

Olaszország. Jellemző az olasz válogatottra: kínkeserves kezdés után pazar futball a végjátékban. A 4:2-es itáliai siker értékéből semmit sem von le, hogy a magyarok úgyszólván nem a legideálisabb összeállításukban futottak ki a pályára… A squadra azzurra megvédte címét.

TUDTA-E, HOGY...

...Anglia, Uruguay és Argentína mellett Spanyolország sem indult a selejtezőkön – utóbbi az 1936-ban kitört spanyol polgárháború miatt?

...a jogász végzettségű magyar szakvezető, Dietz Károly (akinek Schaffer Alfréd segítette a munkáját) Budapest rendőrfőkapitánya volt korábban?

...csak Giovanni Ferrari, Guido Masetti, Giuseppe Meazza és Eraldo Monzeglio tudott duplázni az 1934-es vb-győztes itáliai csapatból?

...a 11-szer eredményes olaszokon kívül mindössze Anglia (1966) és Brazília (1994) nyert ilyen kevés góllal vb-t – egészen 2010-ig, amikor is Spanyolország mindössze 8 szerzett góllal hódította el a vb-címet?

...Vittorio Pozzo az egyetlen, aki két világbajnoki címmel büszkélkedhet szövetségi kapitányként?

...a belga John Langenus – az 1930-as finálé játékvezetője – már a harmadik vb-jén bíráskodott Franciaországban?

...a háború előtti világbajnokságok utolsóként elhunyt (2014. március 12.) játékosa az 1913-as születésű francia René Llense volt?

Antal Zoltán a következőket írta a döntő taktikai hadrendjéről 1966 májusában a Labdarúgás hasábjain az A világbajnokságok „hadászata” című szakcikkében:

„Az olaszok továbbra sem játszották kimondottan a WM-rendszert, bár a legveszélyesebb támadókkal szemben már szoros emberfogást alkalmaztak. (A középfedezet Andreolo pl. a döntőben Sárosit teljesen kikapcsolta a játékból.) A hátvédek azonban nem a szélsőket fogták, hanem a kapu előterében helyezkedtek. A támadás szervezése ezúttal is a mozgékony összekötők, ismét Meazza és Ferrari feladata volt. Ők a befejezésekhez ritkán zárkóztak fel, de Biavati, Piola és Colaussi személyében olyan végrehajtó csatárokkal rendelkezett az olasz csapat, akik bőven élni tudtak az emberfogástól irtózó ellenfelek által nyújtott lehetőségekkel. A magyar tizenegy döntőbeli hadrendje elméletileg közelebb állt a WM-rendszerhez, mint az olaszoké. A hátvédek és a fedezetek azonban ellenfeleiknek nem őrzésére, hanem csupán „szemmel tartására” kaptak utasítást. Egyes játékosok még ezt sem tartották be... [...] Ráadásul a „szép” labdarúgást is lendület nélkül, erőtlenül „adta elő” csapatunk. Nem csoda, hogy az olaszok meglehetősen simán érték el 4:2-es győzelmüket…”

A torna egyik legkiválóbb játékosa volt a fent említett Zsengellér Gyula, válogatottunk belső csatára. Öt gólt szerzett, és „közreműködött” egy svéd öngólban is. Élete kész regény, az ezüstérmes csapat utolsó élő tagjaként Cipruson hunyt el 1999-ben. De 2013. november 23-a óta magyar földben pihen. Zsengellér Annamária készségesen mesélt a Nemzeti Sport Online-nak világvándor édesapjáról, és olyan információkat is megosztott lapunkkal, amelyek korábban még nem láttak napvilágot.

ÁBEL A RENGETEGBEN…

Nos, Annamária még kisgyermek volt, amikor a csatár kilencszáznegyvenhét őszén engedéllyel Olaszországba ment futballozni.

A vb hivatalos plakátja
A vb hivatalos plakátja

Az édesanya és a báty – a későbbi Feleki-díjas sportújságíró, Zsengellér Zsolt – három hónappal később követte az akkor már 32 esztendős futballistát Rómába. Mivel Annamáriát nem vihették magukkal, az édesanyja Zsolttal 1948 márciusában hazajött.

A családfő viszont folytatta kint a pályafutását – a család kettészakadt. A szülők, miután kiderült, az együttélésre nincs semmi esély, úgy döntöttek, hogy elválnak, ami 1957-ben meg is történt a Vöröskereszt segítségével.

Ugyanakkor mindvégig tartották egymással a kapcsolatot, és – ahogy Annamária elmondta – apja rendszeresen támogatta őket.

„Mi akkor még nem mehettünk külföldre, ő pedig nem is akart, de nem is jöhetett haza – fogalmazott Zsengellér Annamária. – Én először 1963-ban találkoztam vele, amikor háromévi próbálkozás után végre útlevelet kaptam. Apám ugyanis, amikor hatvanban ismét Olaszországban edzősködött, hívott, hogy látogassam meg Rómában az olimpia alkalmából.”

A Zsengellér lány harmadikos gimnazista volt abban az időben, édesapja Ravennában kezdte a következő évadot, és a bolognai pályaudvaron várt rá. Annamária sohasem felejti el azt a találkozást. Ábel, úgy emlékszik a lánya, nyolc év múlva, hetvenegyben jöhetett haza először. De azután minden évben vagy minden második évben hazalátogatott a családhoz.

Bár Zsengellér Gyula a fordulat előtti évben, engedéllyel hagyta el az országot, a rezsim őt is nemkívánatos személyként, sőt disszidensként kezelte, annak ellenére, hogy nem disszidált, nem politizált, és soha egyetlen rossz szót sem szólt a hazájáról. Annamária és Zsolt édesanyja eközben sok nehézségen ment keresztül az ötvenes években.

És ami az akkori válogatottnak több mint fájó, az utókor számára pedig több mint rejtélyes '38-as ezüstérmet illeti, Annamária úgy emlékezett: „Édesapám egész életében nem tudta kiheverni, megemészteni az olaszok elleni vereséget… Egyszer a Magyar Rádió interjút készített vele Cipruson a kilencvenes években, a felvétel itt van nálunk, és a beszélgetés végén majdnem sírva fakadt a népszerű Ábel.”

A KORÁBBI RÉSZEK
1. vb, 1930, Uruguay
2. vb, 1934, Olaszország

3. VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG (1938. JÚNIUS 4–19.)

A torna teljes eredménysora itt!

Döntő
Olaszország–Magyarország 4:2 (3:1)
Párizs, Colombes Stadion, 45 000
néző. Vezette: Capdeville (francia)
Olaszország: Olivieri – Foni, Rava – Serantoni, Andreolo, Locatelli – Biavati, Meazza, Piola, Ferrari, Colaussi
Magyarország: Szabó A. – Polgár, Bíró S. – Szalay, Szűcs Gy., Lázár – Sas, Vincze J., Sárosi Gy., Zsengellér, Titkos
Gólszerző: Colaussi (6., 35.), Piola (16., 82.), ill. Titkos (8.), Sárosi Gy. (70.)

Gólkirály: Leonidas (brazil) 7 gól
A torna legjobb játékosai: 1. Leonidas (brazil), 2. Silvio Piola (olasz), 3. Sárosi György (magyar)

A világbajnok olasz csapat kerete: Michele Andreolo, Sergio Bertoni, Amedeo Biavati, Carlo Ceresoli, Bruno Chizzo, Gino Colaussi, Aldo Donati, Giovanni Ferrari, Pietro Ferraris, Alfredo Foni, Mario Genta, Ugo Locatelli, Guido Masetti, Giuseppe Meazza (csapatkapitány), Eraldo Monzeglio, Aldo Olivieri, Renato Olmi, Pietro Pasinati, Mario Perazzolo, Silvio Piola, Pietro Rava, Pietro Serantoni. Szövetségi kapitány: Vittorio Pozzo

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik