Vb 2014: A klasszikus 9-esek eltűntek Brazíliában - Shearer

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.07. 12:13
null
Shearer szerint a hagyományos 9-esek szerepe csökkent, de elképzelhető, hogy ők döntik el a vb-t (Fotó: BBC)
A korábbi angol válogatott támadó, Alan Shearer szerint a klasszikus centerpozíció átalakult Brazíliában.

„Ha megnézzük a góllövőlista élmezőnyét, egyik játékos sem olyan klasszikus 9-es, mint amilyen én voltam – mondta a BBC-nek Shearer. – Sokkal inkább jellemző, hogy az egyébként irányító szerepkört betöltő futballisták – például Lionel Messi, Neymar, Thomas Müller vagy James Rodríguez – a sztárok a vb-n, mert nemcsak előkészítik, hanem szerzik is a gólokat.”

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLMEZŐNYE
Játékos Lejátszott percek Gólok Gólpasszok Összes lövés Kaput eltaláló lövés
1. James Rodríguez (Kolumbia) 400 6 2 9 8
2. Thomas Müller (Németország) 472 4 2 12 6
3. Lionel Messi (Argentína) 453 4 1 15 7
4. Neymar (Brazília) 457 4 1 14 9
5. Karim Benzema (Franciaország) 450 3 2 22 15
6. Arjen Robben (Hollandia) 362 3 1 9 8

„Befejező csatár voltam, az én időmben annak, aki 10-es mezben játszott, az volt a feladata, hogy megkönnyítse a dolgomat. Pontosan így játszottunk Teddy Sheringhammel. Ő visszalépett a labdákért, és helyet csinált nekem. Megvolt a képessége rá, hogy gólhelyzeteket teremtsen számomra, és néha úgy tűnt, sokkal inkább velem foglalkozik, mint saját magával. Nekem kellett a csapat élére állni, és az alapján ítéltek meg, hogy hány gólt szerzek.”

Shearer és Sheringham (Fotó: Action Images)
Shearer és Sheringham (Fotó: Action Images)

„Az idei világbajnokságon azonban már nem ez a helyzet. Ugyanúgy a 10-est keresik a legtöbb labdával, de elvárják tőle, hogy egymaga legyen a találatok előkészítője és szerzője is. Ha mégis van 9-es a csapatban, most az a feladata, hogy helyet teremtsen, és megtartsa, majd lekészítse a labdát a játékszervező számára. Persze ezt én is megtettem, de elsősorban a gólszerzésre kellett koncentrálnom.”

„A 9-esek most nincsenek versenyben a gólkirályi címért, és úgy látom, hogy a 10-esekhez képest technikailag le vannak maradva. Vegyük például a brazilok centerét, Fredet, aki nem játszott eléggé kombinatívan, ezért nem is tudták kihasználni a kapu előtti gyilkos ösztönét. Ettől függetlenül vannak még klasszis csatárok a mezőnyben. Gonzalo Higuaín győztes gólt lőtt Belgium ellen, de ez is inkább csak egy kiragadott pozitív példa a sok negatív között. A centerekre az a jellemző, hogy nem tudnak maguknak helyzeteket teremteni, Brazíliában pedig ráadásul nem is nagyon kaptak elég jó labdát.”

„Néhány csapat kiválóan hozta ki a maximumot a legjobbjából, és ennek meg is lett az eredménye. Neymar Brazíliával, Arjen Robben Hollandiával, Müller Németországgal, Messi Argentínával bejutott a legjobb négy közé, ezért nincs is problémám ezzel a rendszerrel. Ugyanakkor eljöhet a nap, amikor a sztárjátékos nem teljesít, és akkor a csapatnak csökken az esélye a győzelemre. Ezért ki kell találniuk valami mást azon kívül, hogy labdákkal tömik a húzóembert.”

„Látok rá esélyt, hogy végül egy hagyományos 9-es dönti el a vb-t, ugyanakkor az valószínűtlen, hogy valamelyikük a 2014-es torna legjobbja lesz.

A CENTEREK TELJESÍTMÉNYE A VB-N
Játékos Lejátszott percek Gólok Gólpasszok Összes lövés Kaput eltaláló lövés
Robin van Persie (Hollandia) 480 3 0 13 10
Jackson Martínez (Kolumbia) 194 2 0 5 2
Gonzalo Higuaín (Argentína) 412 1 1 11 4
Olivier Giroud (Franciaország) 165 1 1 7 2
Fred (Brazília) 402 1 0 11 4
Miroslav Klose (Németország) 143 1
0 3 3

Brazíliából tudósító munkatársaink a Sony Xperia Z2 okostelefonok kreatív effektjeit akár rögzítés közben is használhatják. (x)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik