Del Bosque átadja a múltnak Kubala László rekordját

Vágólapra másolva!
2013.03.22. 15:29
null
Del Bosque megdönti Kubala rekordját – na persze nem fejjel dekázásban (Fotó: Action Images)
Nem mindennapi menüt kínál az európai labdarúgás a futballt kedvelők számára pénteken! Lesz itt horvát–szerb „futballháború” és számos „Dávid–Góliát” összecsapás is. A kiemelt fontosságú magyar–román mérkőzés mellett pályára lépnek többek között az angolok, a németek, a spanyolok és a franciák is.

 

HORVÁTORSZÁG–SZERBIA

A pénteki Horvátország–Szerbia vb-selejtező több lesz szimpla futballmeccsnél, a szomszédos országok „háborút” vívnak a három pont megszerzéséért. A vajma.info beszámolója szerint Szinisa Mihajlovics szerb szövetségi kapitány egy esetleges vereség esetén el is veszítheti állását.

A két nemzeti csapat ilyen névvel (Horvátország, Szerbia) még soha nem találkozott egymással, a pénteki mérkőzésen nagy csatára van kilátás. Nem mellesleg a találkozó játékvezetője Cüneyt Cakir lesz, akiről sokat cikkezett az utóbbi időben a nemzetközi sportsajtó az általa vezetett Manchester United–Real Madrid BL-nyolcaddöntő kapcsán.

A zágrábi meccsen a két szövetség egyezségének értelmében nem lesznek szerb szurkolók (a visszavágót pedig horvát drukkerek nélkül rendezik), így a vendégek kisebb hátrányról indulnak.

Ivica Olic, a hazaiak támadója szerint a szurkolók roppant fontosak az ilyen meccseken.

„Óriási előnyt jelent számunkra az aréna atmoszférája – idézi a Jutarnji list Olicot. – A szerbek fiatal csapattal jönnek, nem lesz könnyű számukra figyelmen kívül hagyni a horvát szurkolókat, akik már az elejétől kezdve azt várják tőlünk, hogy keményen letámadjunk. Nem szabad csalódást okoznunk drukkereinknek.”

A Horvát Labdarúgó-szövetség közleményében elmondta: minden szerb szurkolót, aki a stadionba megpróbál bejutni, letartóztatnak, s akár harmincnapos börtönbüntetésre is ítélhetik.

KAZAHSZTÁN–NÉMETORSZÁG

GOMEZ MEGSÉRÜLT, CSATÁR NÉLKÜL LÖW
A támadó combizma megsérült a válogatott pénteki edzésén, így – mivel korábban már Miroslav Klose szintén kiesett a keretből – Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya valószínűleg csatár nélkül küldi pályára csapatát, annak ellenére, hogy Lukas Podolski továbbra is bevethető. A németek tájékoztatása szerint Gomez nagyjából két napig nem tud edzeni, a keddi mérkőzésen már várhatóan ott lehet.

A német válogatott szövetségi kapitánya, Joachim Löw kénytelen lesz néhány kulcsjátékosát nélkülözni sérülés vagy eltiltás miatt, így a szakember minden bizonnyal klasszikus értelemben vett csatár nélkül küldi pályára övéit péntek este Asztanában a kazahok ellen.

„Egy ideje fontolgatom ezt a lehetőséget – mondta Löw a center nélküli taktikáról még a frankfurti sajtótájékoztatón. – A terv az, hogy a mérkőzés folyamán több játékos is megforduljon az ellenfél kapuja előtt úgy, hogy természetesen folyamatos veszélyt jelentsen.”

Hans-Dieter Flick, Löw segítője a világ- és Európa-bajnok spanyol válogatottéhoz hasonlítja ezt a játékrendszert, de a kapitány csak az edzések után dönt arról, hogy valóban így áll-e fel a gárda. Felkészülési meccsen egyébként már próbálgatta Löw ezt a felállást, a hollandok ellen 0–0-t, a franciák ellen 2–1-es sikert ért a csatár nélküli játék.

Az sem elhanyagolható tény, hogy a kazahok és a németek este műfüvön csapnak össze, ami Löwnek arra ad okot, hogy technikásabb játékosait vesse be, mintsem a fizikailag erősebb Mario Gomezt, a keret egyetlen centerét, aki ráadásul – mint keretes anyagunkban olvashatják – megsérült.


A „MAGYAR-CSOPORT”

A magyar válogatottal egy csoportban szereplő, s nem mellesleg eddig hibátlan teljesítménnyel első helyen álló Hollandia Észtországot látja vendégül Amszterdamban, s ötödik győzelmére tör a D jelű hatosban.

Louis van Gaal nem számíthat Tim Krul kapusra és Klaas-Jan Huntelarra sem sérülés miatt, s bár minden bizonnyal Wesley Sneijder és Robin van Persie is kezdő lesz, összességében fiatal játékosokból álló holland válogatott kezd az észtek ellen.

„Magasra teszik a mércét a szurkolók, a többség talán öt nullás győzelmet vár az észtek ellen. De ezt elérni nagyon nehéz lesz az észtek felállása miatt, amelyben két négyfős sor védekezik” – mondta Van Gaal.

Csoportunk harmadik meccsén a török válogatott szövetségi kapitánya, Abdullah Avci hat pontot szeretne begyűjteni a soron következő két selejtezőjén. Hármat már ma Andorrában összeszedhet (a másik hármat pedig minden magyar reméli, hogy nem szedi össze jövő kedden, a mieink ellen).

„Egyértelműen hat pontot akarunk szerezni, ez az egész keret célja. Szeretnénk ősszel ott lenni a világbajnokságra sorsolandó csapatok között. Ez a hónap nagyon fontos és meghatározó a török futball szempontjából. A játékosok mentálisan és fizikálisan készen állnak, elégedett vagyok. A nemzeti csapat érdekeit mindannyian fontosabbnak tartjuk bárminél” – nyilatkozta Avci.

 

ÉSZAK-ÍRORSZÁG–OROSZORSZÁG

Brit időjárás-jelentések szerint erős havazás és viharos szél várható Belfastban az esti órákban. Az Észak-Írország–Oroszország világbajnoki selejtező esetleges elhalasztása is szóba került emiatt, bár a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egyelőre nem szólalt meg az ügyben.

A helyi meteorológusok szerint már nap közben havazásra lehet számítani, este a szél is feltámad, a hőmérséklet pedig jóval nulla fok alá csökkenhet. Az orosz lapok úgy vélik, a körülmények akár kedvezhetnek is a szbornajának, bár a fogadóirodák szerint amúgy sincs túl nagy félnivalója az orosz válogatottnak: a brit William Hill fogadóirodánál az oroszok győzelme 1.53-szoros, a döntetlen 3.50-szeres, míg az északír siker 8-szoros pénzt fizet.

Fabio Capello szerint az északír csapat szervezett, jól védekező alakulat, amelyet erős fizikumú játékosok alkotnak.

Az orosz felkészüléssel Capello elégedett, bár szóvá tette, a hazai bajnokságban szerepelő játékosai idén összesen két tétmeccsen léptek pályára, ami természetesen hátrányt jelent az északír játékosokkal szemben.

A péntek délelőtt tartott sajtótájékoztatón az egyik újságíró a Chelsea nyáron megüresedő vezetőedzői pozíciójáról is kérdezte Capellót: „Remekül érzem magam Oroszországban, eddig rengeteg élményben volt részem. Ami a Chelsea-t illeti, erről nincsenek információim. Boldog vagyok Oroszországban, elégedett vagyok a mostani munkámmal” – válaszolta az oroszok szövetségi kapitánya.

„Nagyon sok függ a mai meccstől, most a legfontosabb, hogy nyerjünk. Számunkra nincs más eredmény, de a portugálok ellen is erre fogunk törekedni” – fogalmazott az olasz tréner.

Észak-Írország péntek este 20.45-től fogadja Oroszországot, amely Fabio Capello irányításával még nem szenvedett vereséget, s amelynek keretében csak az orosz élvonalban játszó futballisták szerepelnek.



SAN MARINO–ANGLIA

Európa egyik legkisebb „futballhatalma” Angliát látja vendégül a San Marinó-i Stadio Olimpicóban. A hazaiak kapitánya, Giampaolo Mazza figyelmeztette kollégáját, az angolok irányító Roy Hodgsont, hogy a miniállam válogatottja korábban már két szövetségi kapitányt is megbuktatott. Sepp Piontek török, Gary Johnson lett kapitányként ikszelt menesztést érően San Marinóval, előbbi 1993-ban, utóbbi 2001-ben.

„Amikor ikszeltünk Törökországgal és Lettországgal, azok rögtön utána kapitányt váltottak. Remélem, ha esetleg Anglia nem győz le minket, nem menesztik Roy Hodgsont, mert kiváló szakember és személyiség” – idézi a BBC a civilben testnevelő tanár Mazzát.

Az angol kapitányt a sajtó leginkább Jack Wilshere sérüléséről és a válogatottságot önként visszamondó Rio Ferdinandról kérdezte.

„Jack sérülése sajnálatos, balszerencse, hogy nem lehet velünk, de rajta kívül is kiváló középpályásaink vannak. Őszintén, nem az én reszortom véleményt mondani Ferdinand döntéséről, nem szólhatok bele egy játékos és a klubja közötti dolgokba. Én csak a két selejtezőre szeretnék koncentrálni” – mondta Hodgson.


SPANYOLORSZÁG–FINNORSZÁG

Nagy meccsre készül a világ- és Európa-bajnok spanyol válogatott. Na nem azért, mert a finnek amolyan ősi riválisaik lennének, hanem mert Vicente del Bosque az ország történek legtöbb mérkőzéssel rendelkező szövetségi kapitányává válik péntek este – átadva ezzel a múltnak Kubala László 68 meccses rekordját. A spanyol szakember rendelkezik a legtöbb győzelemmel (57), a tétmeccsen elért legtöbb sikerrel (34), és a legtöbb szerzett gól is az általa irányított válogatotthoz kötődik (170).

A játékosok közül Sergio Ramos századszor öltheti magára a spanyol címeres mezt.

„Személyesen nagy dolog lesz ez. Remélem, hogy ezzel beírom magam a spanyol futball történelmébe. Megtiszteltetés és egyben nagy kihívás is a válogatottban szerepelni” – nyilatkozta az eddigi 99 válogatott fellépésén nyolc gólt jegyző védő, aki a nemzeti csapattal 2010-ben világbajnok, 2008-ban és 2012-ben Európa-bajnok lett.

„Az ilyen határok fontosak minden játékos számára. Én már régóta a válogatottnál vagyok, és ez jóleső érzés. Remélem, a jövőben elmondhatom magamról, hogy jóval több válogatottságom van, mint száz” – mondta Ramos, akinek százon túl is tartogat izgalmakat a sors, hiszen a 101. meccse az örök rivális franciák elleni vb-selejtező lehet jövő kedden, idegenben.

„Világos tervekkel érkeztünk a válogatotthoz. Két, kiemelt jelentőségű mérkőzés áll előttünk, és a célunk, hogy a lehető leghamarabb biztosítsuk a helyünket a világbajnokság mezőnyében. A franciák elleni mérkőzés nagyon nehéz lesz. Nem beszéltem [Raphaël] Varane-nal és [Karim] Benzemával, még maradt néhány nap, hogy üzengessünk, de a finnek elleni meccs előtt nem akarok foglalkozni velük. Nem becsülhetünk le senkit sem, mert ma már szinte mindegyik csapat képes meglepetést okozni. Aztán majd gondolkozhatunk Franciaországon is” – mondta Ramos, aki a címeres mezben szerzett nyolc gólja közül kettőt is a franciák ellen szerzett (2010. március 3., felkészülési mérkőzés, 2–0; 2012. október 16., vb-selejtező, 1–1).

FRANCIAORSZÁG–GRÚZIA

A spanyolokkal egy csoportban lévő franciák a grúzokon szeretnének minél könnyebben átlépni, hogy a keddi meccsre kellő önbizalommal készülhessenek.

„Egészen más taktikával és hozzáállással készülünk a grúzok és a spanyolok ellen – árulta el Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya. – A pénteki meccsen mi szeretnénk irányítani, de nem lesz könnyű a fegyelmezett grúzok ellen. Többféle taktikát és szituációt is gyakoroltunk a héten a Grúzia és a Spanyolország elleni mérkőzésre.”

 

EURÓPAI ZÓNA – A PÉNTEKI PROGRAM. CSOPORTÁLLÁSOK, SZABÁLYOK AZ ADATBANKBAN!

A-CSOPORT
HORVÁTORSZÁG–SZERBIA

18.00, Zágráb, Makszimir Stadion. V: Cüneyt Cakir (török)

MACEDÓNIA–BELGIUM

20.45, Szkopje, II. Phlipposz Nemzeti Stadion. V: Deniz Aytekin (német)

SKÓCIA–WALES
21.00, Glasgow
, Hampden Park. V: Antony Gautier (francia)

♦♦♦

B-CSOPORT
BULGÁRIA–MÁLTA
17.00, Szófia
, Vaszil Levszki Stadion (zárt kapuk mögött). V: Eitan Smuelevitz (izraeli)

CSEHORSZÁG–DÁNIA
20.30, Olmütz
, Andruv. V: Manuel Neves (portugál)

♦♦♦

C-CSOPORT
KAZAHSZTÁN–NÉMETORSZÁG
(Tv: Sport Klub)
19.00, Asztana, Asztana Arena. V: Anasztasziosz Kakosz (görög)

AUSZTRIA–FERÖER (Tv: ORF1)
20.30, Bécs, Ernst Happel Stadion. V: Olekszandr Derdo (ukrán)

SVÉDORSZÁG–ÍRORSZÁG (Tv: Sport Klub, csúsztatva)
20.45, Stockholm, Friends Arena. V: Alberto Undiano (spanyol)

♦♦♦


D-CSOPORT
ANDORRA–TÖRÖKORSZÁG
(Tv: Sport2)
19.15, Andorra La Vella, Comunal de Aixoval Stadion. V: Nerijus Dunauskas (litván)

HOLLANDIA–ÉSZTORSZÁG (Tv: Digi Sport1)
20.30, Amszterdam, Amsterdam ArenA. V: Vitalij Meskov (orosz)

MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA (Tv: M1)
20.30, Budapest, Puskás Ferenc Stadion. V: Wolfgang Stark (német)

♦♦♦

E-CSOPORT
SZLOVÉNIA–IZLAND
18.00, Ljubljana,
Sportni park Stozice. V: Sztavrosz Tritszonisz (görög)

NORVÉGIA–ALBÁNIA
19.00, Oslo,
Ullevaal Stadion. V: Kevin Blom (holland)

♦♦♦

F-CSOPORT

IZRAEL–PORTUGÁLIA
13.45, Ramat Gan,
Ramat Gan Stadion. V: Stéphane Lannoy (francia)

LUXEMBURG–AZERBAJDZSÁN

20.15, Luxembourg, Josy Barthel Stadion. V: Padraigh Sutton (ír)

ÉSZAK-ÍRORSZÁG–OROSZORSZÁG
20.45, Belfast,
Windsor Park. V: Tom Hagen (norvég)

♦♦♦


G-CSOPORT

LIECHTENSTEIN–LETTORSZÁG
19.30, Vaduz,
Rheinpark. V: Kevin Clancy (skót)

SZLOVÁKIA–LITVÁNIA
20.10, Zsolna,
Pod Dubnom Stadion. V: Michael Oliver (angol)

BOSZNIA-HERCEGOVINA–GÖRÖGORSZÁG
20.45, Zenica,
Bilino Polje Stadion. V: Björn Kuipers (holland)

♦♦♦

H-CSOPORT
MOLDOVA–MONTENEGRÓ

20.30, Chisinau
, Zimbru Stadion. V: Daniele Orsato (olasz)

LENGYELORSZÁG–UKRAJNA
20.45, Varsó,
Nemzeti Stadion. V: Pavel Kralovec (cseh)

SAN MARINO–ANGLIA
21.00,
Serravalle, Olimpiai Stadion. V: Alan Bieri (svájci)

♦♦♦

I-CSOPORT

SPANYOLORSZÁG–FINNORSZÁG
(Tv: Sport1)
20.45, Gijón, El Molinón. V: Ovidiu Hategan (román)

FRANCIAORSZÁG–GRÚZIA
21.00,
Saint-Denis, Stade de France. V: Ivan Bebek (horvát)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik