Bruce Murray portréja

Vágólapra másolva!
2009.06.06. 11:31
Bruce Murray
nemzetisége:
egyesült államokbeli
86/21
születési helye:
Germantown
ideje:
1966.01.25.
pozíció:
támadó középpályás, csatár
magassága:
184 cm
súlya:
78 kg
korábbi klubjai:
Washington Stars, FC Luzern, Maryland Bays, Millwall, Stockport County (kölcsönben), Ayr United, Atlanta Ruckus
sikerei:
egyetemi bajnok (1984, 1987), olimpiai résztvevő (1988), futsal vb-bronzérmes (1989), vb-résztvevő (1990), Arany-kupa-győztes és a torna bronzcipőse (1991), a Konföderációs Kupa bronzérmese és gólkirálya (1992), az Év egyetemi játékosa (1987), az Évszázad egyetemi álomcsapatának tagja


Az amerikai futballista neve nem csengett különösebben jól Európában még fénykorában sem, ám hazájában egy időben a legjobb futballisták között tartották számon, hiszen gólt szerzett az 1990-es világbajnokságon, majd két év múlva a Konföderációs Kupa aranycipőse lett, a nagyszerű Gabriel Omar Batistutával holtversenyben.

Murray a Winston Churchillről elnevezett középiskolában ismerkedett meg a sportág alapjaival, majd sokszoros U-válogatottként a Clemson Egyetem csapatához került, ahol minden idők egyik legjobb egyetemi futballistája vált belőle. 1988-ban igazolt a Washington Stars (fél)profi együtteséhez, majd Európában, a Luzernben is kipróbálta magát, ám nem sok sikerrel. 1993-ban bekerült a „válogatott klubcsapatba” (a hazai rendezésű világbajnokságra klubcsapatként készült fel az Egyesült Államok nemzeti tizenegye), de az angol másodosztályú Millwall kedvéért újra átkelt a nagy vízen.

Bár jól és gólerősen kezdett Albionban, a Millwallban nem sok babér termett számára, kölcsön is adták a Stockport Countynak. Némi skóciai kitérő után (egy bajnoki az Ayr Unitedben) hazatérve az Atlanta Ruckus igazolta le, ahonnan súlyos térdsérülése miatt 1995-ben vonult vissza, alig 29 esztendősen. A válogatottban 86 alkalommal szerepelt, megfordult olimpián, világbajnokságon és Konföderációs Kupán is az USA-teammel. Az olaszországi vb-n három alkalommal lépett pályára, egy gólpassz mellett az osztrákok ellen eredményes is tudott lenni. 1992-ben a Konföderációs- Kupán Elefántcsontpart ellen duplázni tudott. A válogatottban 1993-ban szerepelt utoljára. Jelenleg utánpótlásedző, iskolai csapatoknál.

Murray egy nem mindennapi tettet is végrehajtott: 1989-ben gólt lőtt a futsal-világbajnokságon, majd egy esztendő múlva hálót zörgetett a „nagy” világversenyen is!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik