Győzelemre készülnek Bradleyék a csoportnyitón

Vágólapra másolva!
2010.06.12. 12:07
null
Mindenki nagyon várja már az esti összecsapást.<br />
Igaz&aacute;n pik&aacute;ns &ouml;sszecsap&aacute;ssal nyit a labdar&uacute;g&oacute;-vil&aacute;gbajnoks&aacute;gon a C-csoport, hiszen Anglia &eacute;s az Egyes&uuml;lt &Aacute;llamok t&ouml;rt&eacute;nelmileg, politikailag, t&aacute;rsadalmilag &eacute;s gazdas&aacute;gilag ezer sz&aacute;llal k&ouml;tődik egym&aacute;shoz. Mi sem term&eacute;szetesebb, hogy a futball &uuml;gy&eacute;n is akad egym&aacute;ssal elsz&aacute;molnival&oacute;juk.


Hatvan éve ugyanis az amerikaiak 1:0-ra megverték az első világbajnokságukon részt vevő angolokat, akiket addig (főleg persze saját maguk) a világ legjobbjainak tartottak. Jellemző módon Angliában el sem hitték eleinte a hírt, és azt gondolták, egészen biztos, hogy lemaradt egy 1-es, azaz valójában 10:1-re győztek. Egy mai amerikai siker szintén meglepetés lenne, még ha nem is akkora erejű, mint 1950-ben.

„Nagyszerű lenne az angolok elleni győzelemmel kezdeni a tornát – merengett el a múlton az Egyesült Államok szövetségi kapitánya, Bob Bradley. – Tudjuk, hogy mennyire fontos ez a mérkőzés, bár hátra van még kettő a csoportban, és azt is, hogy az 1950-es győzelem mennyire fontos volt labdarúgásunk történelmében. Egy mai diadal ennek párja lenne."

Mivel az amerikaiak már az anyatejjel szívják magukba az ásványi anyagok mellett az önbizalmat is, idősb Bradley (akinek fia, Michael a középpályája alapembere) győzelemre készül:

 ÖRÖKMÉRLEG

 A két csapat korábban kilenc alkalommal találkozott egymással, hétszer az angolok, kétszer az amerikaiak győztes. A gólkülönbség 35–8 az európaiak javára.

 

„Nyerhetünk, mert sok munkát fektettünk be, és hiszek a csapatban. Győzelmi szándékkal lépünk ma pályára, bármennyire is tiszteljük ellenfelünket."

Kitért arra is, kit tart legveszélyesebbnek eme terveire nézve.

„A mérkőzésen roppant fontos lesz, hogy megállítsuk Wayne Rooneyt. Ő klubja legfontosabb játékosa, és kiváló idény áll mögötte. Rajta kell tartanunk a szemünket és meg kell keseríteni az életét; de nem kap külön őrzőt, ez nálunk nem szokás."

Az amerikaiak mellett szól, hogy több játékosuknak is (Tim Howard, Jonathan Spector, Landon Donovan, Clint Dempsey, Jozy Altidore) jelentős Premiership-tapasztalata van, kérdéses viszont, hogy ha tényleg a kezdőben kap helyet a sérüléséből nemrégiben felépülő középhátvéd, Oguchi Onyewu, mennyire látszik meg rajta a kihagyás. Játékuk az óvatosságra épül majd, hiszen alighanem most is 4–5–1-es taktikai felállásban lépnek pályára. Az egy szem előretolt csatár Jozy Altidore lesz, de a két támadó középpályás, Landon Donovan és Clint Dempsey is okoz majd meleg pillanatokat az angoloknak.

A másik oldalon több problémával szembesült a vb előtt az olasz kapitány, Fabio Capello: a keretet átszövő magánéleti problémák után védelmének oszlopa, Rio Ferdinand is kidőlt a sorból. Őt Ledley King, Matthew Upson vagy Jamie Carragher pótolhatja. Bevetésre kész a középpályás Gareth Barry is (bár sokak szerint a kezdőben még nem kap helyet), és szintén felépült a rajtra a veterán kapus, David James, valamint James Milner is.

„Amióta itt vagyok, sokat fejlődött a csapat – vélekedett Capello, akiről az angol miniszterelnök, David Cameron úgy beszélt a minap, mint az ország legfontosabb emberéről. –  A játékosok tudják, hogyan válhatnának még jobbá, miben kell még fejlődniük. Ám most nem csak egy mérkőzésről van szó, sokkal messzebbre kell tekintenünk. Biztos vagyok benne, hogy eljutunk a vébédöntőbe. A mai kezdőcsapat egyébként már összeállt a fejemben."

Csak éppen nem árulta el. Csupán két órával a meccs kezdete előtt hirdeti majd ki a kezdőt, addig mindhárom kapusa (James, Robert Green, Joe Hart) reménykedhet még abban, hogy ő áll a háló előtt.

Az angol lapok karikaturistái rendre úgy ábrázolták az Egyesült Államok legénységét, mint akik a D-napon éppen partra szállnak csónakjaikon, hogy bevegyék a Capello-állásokat. Bár itt-ott megrepedtek azok a bizonyos állások, nem valószínű, hogy éppen most hódítanák meg őket...

A mérkőzésről élő, szöveges tudósítást olvashat itt, a Nemzeti Sport Online-on!

VB 2010, DÉL-AFRIKA
C-CSOPORT, 1. FORDULÓ
Anglia–Egyesült Államok
Rustenburg, Royal Bafokeng Stadion, 20.30
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK 

Anglia: Green – G. Johnson, L. King, Terry, A. Cole – Lennon, Gerrard, Lampard, Milner – Rooney, Crouch.

Egyesült Államok: Howard – Spector, DeMerit, Bocanegra, Cherundolo – Dempsey, Clark, J. Torres, Bradley, Donovan – Altidore.

KÖZELMÚLT

Legutóbb 2008 májusában találkozott egymással a két fél, és az angolok 2–0-ra győztek. Góljaikat John Terry és Steven Gerrard szerezte. A két csapat akkori összeállítása:

 

Anglia: James – Brown (G. Johnson, 57.), Terry, R. Ferdinand, A. Cole (Bridge, 82.) – Beckham (Bentley, 46.), Lampard (Barry, 57.), Gerrard, Hargreaves –  Defoe (Crouch, 68.), Rooney (J. Cole, 78.).

Egyesült Államok: Howard (Guzan, 46.) – Pearce, Onyewu, Cherundolo (Hejduk, 46.), Bocanegra – Dempsey, Clark (Edu, 78.), M. Bradley, Beasley (Lewis, 68.) – Wolff (Adu, 68.), Johnson (Jaqua, 89.).

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik