Gianluigi Buffon a tehetségek hiányával is magyarázta a kudarcot

Vágólapra másolva!
2009.06.22. 07:56
Ahogy arról már beszámoltunk, Olaszország nagyon sima, 3–0-s vereséget szenvedett a Konföderációs Kupa B-csoportjában Brazíliától, és ezzel búcsúzott a tornától. A világbajnoki címvédő olaszok szövetségi kapitánya, Marcello Lippi szerint csapata jelenleg nem versenyképes Brazíliával. Az olasz szövetség elnöke, Giancarlo Abete a gárda erőnlétét bírálta, míg a válogatott kapusa, Gianluigi Buffon szerint problémát jelent, hogy kevés olyan fiatal olasz tehetség van, aki képes lenne megfelelni a válogatottban elvárt szintnek.
Az olaszok sokszor csak nyomoztak a labda után
Fotó: Reuters
Az olaszok sokszor csak nyomoztak a labda után
Az olaszok sokszor csak nyomoztak a labda után
Fotó: Reuters
Az olaszok sokszor csak nyomoztak a labda után

„A braziloké a világ egyik legerősebb játékoskerete, ezt a mai meccsen is bizonyították, míg mi semmi extrát nem nyújtottunk. Sajnos most ennyit tudott csapatunk. A Konföderációs Kupa számunkra befejeződött, de tanulni kell hibáinkból, és folytatni kell azt a munkát, amit megkezdtünk” – nyilatkozta Marcello Lippi a La Gazzetta dello Sportnak a brazilok elleni vereséget követően.

„Most pihenésre van szükségünk, aztán rendeznünk kell sorainkat” – tette hozzá a szakember.

Az olasz szövetség elnöke, Giancarlo Abete sokkal kritikusabban fogalmazott. „Nagyon gyengék voltunk, megérdemeltük a vereséget és a kiesést. Egészen más, sokkal alacsonyabb ritmusban játszottunk, mint a brazilok. Ám ez nem azért volt így, mert játékosaink idősek lennének, hanem mert nem volt megfelelő a kondíciónk” – mondta a sportvezető.

Abete tehát nem ért egyet azokkal a kritikákkal, mely szerint az olasz válogatottban sok a kiöregedett futballista, hanem úgy véli, hogy az együttes fizikailag nem készült fel megfelelően a Konföderációs Kupára, és az ebből adódó hiányosságok érződtek a gárda játékán.

Hasonlóan vélekedett az olasz válogatott kapusa, Gianluigi Buffon is, aki szerint az okozta a legnagyobb gondot, hogy több kulcsjátékos, így például Fabio Cannavaro és Gennaro Gattuso is sok meccset kihagyott a torna előtt, és nincsenek olyan képességű fiatalok, akik ilyen helyzetben a helyükbe léphetnének.

„Fabio egy hónapig volt sérült a torna előtt, Gennaro pedig hét hónap után tért vissza. Sokan talán úgy gondolják, hogy éppen ezért fiatalokat kellene beépíteni a csapatba, de én nem látom azokat a tehetségeket, akik képesek lennének megfelelni a válogatottban elvárt szintnek” – fogalmazott a Juventus kapusa.

OLASZORSZÁG–BRAZÍLIA 0–3


Buffon hozzátette, véleménye szerint a sokak által csapatba követelt Mario Balotellinek vagy éppen Davide Santonnak (mindketten az Intert erősítik) is fejlődnie kell még ahhoz, hogy helytállhasson a nemzeti csapatban.

A La Gazzetta dello Sportnak a brazilok közül Kaká nyilatkozott, aki elmondta, őt is megdöbbentette az olaszok gyengélkedése.

„Három nullás győzelmünk még számomra is meglepő, és túlzónak tűnik. Arra talán csak Marcello Lippi tud választ adni, hogy miért volt ekkora a különbség a két csapat között” – mondta Kaká, aki hozzátette, aligha gondolta volna bárki is a torna előtt, hogy Olaszország két vereséggel a csoportmeccsek után búcsúzik a Konföderációs Kupától.

Az elődöntőben Brazília június 25-én játszik Dél-Afrikával, míg Spanyolország egy nappal korábban mérkőzik meg az Egyesült Államok csapatával.

KONFÖDERÁCIÓS KUPA – EMLÉKEZTETŐ


Helyszín: Loftus Versfeld Stadium, Pretoria
Nézőszám: 40 000
Játékvezető: Benito Archundia Téllez (mexikói)
Asszisztensek: Hector Vergara (kanadai), Marvin Torrentera (mexikói)

A KEZDŐCSAPATOK
OLASZORSZÁG BRAZÍLIA
Buffon Júlio César
Zambrotta Maicon
F. Cannavaro Lúcio
Chiellini Juan
Dossena André Santos
De Rossi Ramires
Montolivo G. Silva
Pirlo F. Melo
Camoranesi Kaká
Toni L. Fabiano
Iaquinta Robinho
Szövetségi kapitány: Marcello Lippi Szövetségi kapitány: Dunga

Gól: L. Fabiano (37., 43.), Dossena (45. – öngól)
Csere: Juan h. Luisao (24.), Gilberto Silva h. Kléberson (84.), Ramires h. Josué, ill. Iaquinta h. Rossi (40.), Montolivo h. Pepe (a szünetben), Toni h. Gilardino (58.)
Sárga lap: Chiellini (49.), Dossena (81.)


A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

1. Brazília 3 3 10–3 9
2. Egyesült Államok 3 1 2 4–6 3
3. Olaszország 3 1 2 3–5 3
4. Egyiptom 3 1 2 4–7 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik