Olasz blama: 3–0-s vereség a braziloktól és búcsú a tornától

Vágólapra másolva!
2009.06.21. 21:30
A Konföderációs Kupa B-csoportjában az utolsó fordulóban Olaszország abban a tudatban léphetett pályára Brazília ellen, hogy egy 2–0-s győzelemmel az Egyiptom–Egyesült Államok meccs eredményétől függetlenül továbbjut. Ehhez képest végig Luís Fabianóék irányították a találkozót, és könnyedén, 3–0-ra nyertek. A másik összecsapáson ugyanilyen arányban diadalmaskodtak az amerikaiak, amivel meglepetésre továbbjutottak.
Luís Fabiano (9) két gólt szerzett Olaszország ellen
Fotó: Reuters
Luís Fabiano (9) két gólt szerzett Olaszország ellen
Luís Fabiano (9) két gólt szerzett Olaszország ellen
Fotó: Reuters
Luís Fabiano (9) két gólt szerzett Olaszország ellen

Az olasz válogatott győzelmi kényszerben lépett pályára Brazília ellen, hiszen az Egyiptom elleni vereséget követően csak egy 2–0-s siker esetén számítottak volna biztos továbbjutónak.

Ehhez képest negyed óra elteltével több helyzete is volt a braziloknak.

Először Ramiers találta el a bal oldali kapufa külső részét (ahonnan az alapvonalon túlra vágódott a labda), majd Kaká 14 méterről leadott lövését blokkolták az olasz védők, Robinho próbálkozását pedig Gianluigi Buffon fogta.

Az olaszok a folytatásban sem tudtak kibontakozni, viszont a másik meccsen az amerikaiak a 22. percben első helyzetükből vezetést szereztek Charlie Davies révén. A Hammarby csatára két védő szorításában egy méterről kotorta be a egyiptomi kapuba a labdát.

A 37. percben aztán Brazília is megszerezte a vezetést Olaszország ellen: Maicon távoli lövését Luís Fabiano tette maga elé, majd közelről a kapuba lőtt.

A bekapott gól ellenére, még Olaszország állt továbbjutásra, de a világbajnok játéka a félidő utolsó perceiben teljesen szétesett.

Előbb Kaká, Robinho és Luís Fabiano összjátéka után utóbbi passzolt a kapuba, majd Andrea Dossena öngólja után már 3–0-ra vezetett Brazília.

Előbb Kaká, Robinho és Luís Fabiano összjátéka után utóbbi passzolt a kapuba, majd Andrea Dossena öngólja után már 3–0-ra vezetett Brazília. (Az olaszok legutóbb 1957. május 12-én vonultak háromgólos hátránnyal szünetre, akkor 6–1-es vereséget szenvedtek Zágrábban a jugoszláv válogatott ellen.)

A játék képe a másik félidőben sem változott, a brazilok támadtak többet, előbb André Santos lőtt fölé, majd Robinho kerülhetett volna helyzetbe, de túlcselezte magát.

OLASZORSZÁG–BRAZÍLIA 0–3



Közben a másik összecsapáson Josmer Altidore megszerezhette volna az amerikaiak második találatát, de az egyik egyiptomi védő – akárcsak a brazilok ellen – kézzel mentett a gólvonalon állva, ám ezúttal a játékvezető nem ítélt büntetőt.

Ez azonban nem szegte kedvét az amerikaiaknak, akik a 63. percben Michael Bradley közeli lövése után már 2–0-ra vezetnek. Sőt, nem sokkal később Clint Dempsey (Gera Zoltán csapattársa a Fulhamnél) is eredményes volt, a csatár négy méterről fejelt a hálóba, ezzel pedig már továbbjutónak számított csapata.

Az eredmény később már egyik találkozón sem változott, így a kilencpontos Brazília megnyerte a csoportot, míg második helyen az Egyesült Államok végzett.

Az elődöntőben az amerikaiak június 24-én találkoznak Spanyolországgal, míg másnap Brazília Dél-Afrikával játszik.

EGYIPTOM–EGYESÜLT ÁLLAMOK 0–3



KONFÖDERÁCIÓS KUPA


Helyszín: Loftus Versfeld Stadium, Pretoria
Nézőszám: 40 000
Játékvezető: Benito Archundia Tellez (mexikói)
Asszisztensek: Hector Vergara (kanadai), Marvin Torrentera (mexikói)

A KEZDŐCSAPATOK
OLASZORSZÁG BRAZÍLIA
Buffon Júlio César
Zambrotta Maicon
F. Cannavaro Lúcio
Chiellini Juan
Dossena André Santos
De Rossi Ramires
Montolivo G. Silva
Pirlo F. Melo
Camoranesi Kaká
Toni L. Fabiano
Iaquinta Robinho
Szövetségi kapitány: Marcello Lippi Szövetségi kapitány: Dunga

Gól: L. Fabiano (37., 43.), Dossena (45. – öngól)
Csere: Juan h. Luisao (24.), Gilberto Silva h. Kléberson (84.), Ramires h. Josué ill. Iaquinta h. Rossi (40.), Montolivo h. Pepe (a szünetben), Toni h. Gilardino (58.)
Sárga lap: Chiellini (49.), Dossena (81.)

KONFÖDERÁCIÓS KUPA

B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
EGYIPTOM–EGYESÜLT ÁLLAMOK 0–3 (0–1)
Rustenburg, Royal Bafokeng Stadion, 15 000 néző Vezette: Hester (új-zélandi). Asszisztensek: Hintz, Rule (új-zélandiak)
EGYIPTOM: el-Hadari – A. Fati (Ahmed Szaid, 57.), Hani Szaid, Gomaa, Farag – el-Mohammadi, Abd Rabu, Eid (A. Hasszan, 50.), Savki, – Abdelgáni (Greisa, 62.) Abutrika. Szövetségi kapitány: Hasszan Sehata
EGYESÜLT ÁLLAMOK: Guzan – Spector, Onyewu, DeMerit, Bornstein – Bradley, Clark – Dempsey, Donovan – Davies (Casey, 82.) , Altidore (Feilhaber, 69). Szövetségi kapitány: Bob Bradley
Gólszerzők: Davies (21.), Bradley (63.), Dempsey (71.)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

1. Brazília 3 3 10–3 9
2. Egyesült Államok 3 1 2 4–6 3
3. Olaszország 3 1 2 3–5 3
4. Egyiptom 3 1 2 4–7 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik