Gökhan Inler portréja

Vágólapra másolva!
2008.04.07. 23:48
Az olteni születésű török-svájci származású Inler a helyi kiscsapat után az FC Solothurnba igazolt, ahol 16 esztendősen bemutatkozhatott a profik között. Az FC Basel le is csapott rá, s a védekező középpályás itt forrotta ki magát, A felnőttek közé viszont nem fért be, de az Aarau lecsapott rá, majd két idény után 300 ezer euróért az FC Zürichhez igazolt.
Gökhan Masera İnler – Gelson Fernandesszel együtt – a svájci válogatott középpályájának motorja, aki „pakolja a lőerőket” a gárdát irányító, kormányzó Hakan Yakin kezei alá. A középpályás egyébként nemcsak kifogástalan védekezőmunkát nyújt, hanem a támadójátékot is érdemben tudja segíteni.

Gökhan már ötévesen az FC Olten igazolt labdarúgója volt, s tíz idény után igazolt az FC Solothurnhoz, közben bekerült az U-15-ös válogatottba is. 16 esztendősen már a nagyok között is pályára léphetett, így nem is csoda, ha lecsapott rá az FC Basel. Gökhan új klubjában csak a második csapatig jutott, viszont bombaerős lövéseivel hamarosan a helvét ifikapusok réme lett. 2004 nyarán a szintén svájci-török kettős állampolgár Önder Çengellel karöltve próbajátékra jelentkezett a Fenerbahcénél, ám a szigorú német edző, Christoph Daum eltanácsolta őket.

A csalódott Gökhan az Aarauhoz menekült, ahol végre rendszeres játéklehetőséghez jutott. "Rövid távon az volt a célom, hogy stabilizáljam helyem a csapatban, hosszú távon a válogatottba kerülés - emlékezett vissza azokra az időkre a középpályás. - A következő lépcsőfokként egy európai topligás gárdát tűztem ki." Márciusban mutatkozhatott be a profik között az első osztályban, s hamar felvette a ritmust, hiszen januárban az FC Zürich 300 ezer eurót fizetett érte. A fiatal futógép hamar alapember lett a zürichi gárdában, megszerezte első gólját is, így 2006 szeptemberében Köbi Kuhn a válogatott keretbe is meginvitálta.

Kétszeres svájci bajnokként és a nemzeti csapat, a Nati alapembereként az Udinese Calcio és a Hertha BSC is ölre ment érte, végül az egymillió euróig licitáló taljánok lett a győztesek. A Serie A-ban is megállta helyét, hiszen 2008 elején a legtekintélyesebb olasz sportnapilap, a Gazzetta dello Sport benne látta az idény legjobb külföldi igazolását. Az "Udinese taktikájának legfontosabb eleme", aki "elképesztően sok kilométert fut anélkül, hogy veszítene lendületéből" – írták róla a szakemberek. A bíztató ősz után tavaszra valósággal bombaformába lendült, így nem is csoda, ha érdeklődik iránta a Juventus, a Milan és az Internazionale is.

"Nem szívesen beszélek túl sokat Inlerről, mert a nagy klubok is felfigyelnek rá" - viccelődött berobbanásán edzője, Pasquale Marino.

Egyébként Inler első udinei idényében megkapta a 88-as mezt - annak idején Gianluigi Buffonnak nem engedélyezték ezt a "rajtszámot", mert a 88 Olaszországban náci szimbólumnak számít (az ABC nyolcadik betűje a H, a többit az olvasó fantáziájára bízom).





04-05
Aarau
14
3
       
05-06
Aarau
11
0
       
05-06
FC Zürich
17
2
BL
1
0
 
06-07
FC Zürich
35
1
       
07-08
Udinese
37
2
     
6.32
A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupamérkőzések száma, nemzetközi és válogatott kupatalálkozón szerzett gólok száma/átlag az adott bajnokságban.
Nagy tornák a válogatott színeiben:
2008
Európa-bajnokság
0
0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik