Eb 2024: legendás párharcok újratöltve; a selejtező legpikánsabb csatái – videók

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.03.23. 09:30
null
Olaszország az előző Európa-bajnokság megnyerését ünnepli (Fotó: AFP)
Rengeteg mérkőzés vár ránk a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság csütörtök este megkezdődő selejtezőjének keretében: mindenekelőtt nyolc magyar érdekeltségű csata köti majd le a figyelmünket, de a rajt alkalmából érdemes feleleveníteni, milyen pikáns párosításokat szeszélyeskedett össze a sors, az egyes csoportokban mire irányul a legnagyobb figyelem. Például egy csoportba került a legutóbbi arany- és ezüstérmes; van csoport, ahol három korábbi Európa-bajnok harcol majd; akad politikai szempontból kényes párosítás, sőt olyan is, amelyet családi szálak szelnek keresztül-kasul. S hát megannyi rendezetlen számla a múltból… Nézzük, szerintünk mire érdemes figyelni az egyes csoportokban addig is, ameddig az események igazán felpörögnek!

A-CSOPORT: HÁNY GÓLT RÚG ERLING HAALAND?

A résztvevők: Spanyolország, Skócia, Norvégia, Grúzia, Ciprus

Norvégiának van szép emléke a spanyol válogatottról, hiszen eddigi egyetlen Európa-bajnoki szereplése egyetlen győzelmét ellene aratta (1–0, 2000), de az azóta lejátszott négy mérkőzésre inkább az ellenfél gondolhat vissza jó érzésekkel: három spanyol siker, egy döntetlen. Igaz, azokon még nem játszott az európai arénák rettegett fiatal gólvágója, Erling Haaland...

Haalandot – aki bő egy hónappal ama dicsőséges rotterdami 1–0 után született meg – nevezték az eddigi utolsó spanyol–norvégra, amelyet 2019 őszén játszottak, csakhogy az akkor még Salzburgban futballozó 19 éves csodagyerek sérülés miatt kimaradt abból az 1–1-ből. Azóta már túl van a Dortmundon, immár a Manchester City futballistájaként mondhatja el magáról, hogy eddigi 23 válogatott meccsén 21 gólt szerzett, benne két triplával, négy duplával – és azt, hogy a spanyolok elleni nyitányról le kell tennie, megint egy sérülés miatt...

Felépülése után mindenesetre terített Eb-asztal várja: négy olyan válogatott, amelyiknek még nem rúgott/fejelt gólt.

Ennek is van pikantériája! Miközben a grúz válogatott kispadján francia kapitány ül Willy Sagnol személyében, Ciprus grúz kapitánnyal utazik majd Tbiliszibe. Temur Kecbaja nagyszerű támadó volt, 52 mérkőzésen 17 gólt ért el a grúz válogatottban, amelynek később szövetségi kapitánya is volt – most ellenfélként tér haza.

AZ A BIZONYOS 2000-ES SPANYOL–NORVÉG

B-CSOPORT: AZ ÖTÖS, AMELYIKBEN A TÖBBSÉG EURÓPA-BAJNOK

A résztvevők: Hollandia, Franciaország, Írország, Görögország, Gibraltár

Az Európa-bajnoki serleget eddig tíz ország labdarúgói hódították el; kettő nem vesz részt a selejtezőben (Németország házigazda lesz 2024-ben, Oroszország háborút indított, ezért felfüggesztették), a maradék nyolc mindent megtesz, hogy ismét ott legyen a nagy európai futballünnepen – de akad egy csoport, amelyikből egy biztosan nem végez továbbjutó helyen. Mert hárman pályáznak kettőre.

Ez a B-csoport, amelyikbe a kétszeres kontinensbajnok franciák (1984, 2000), az 1988-ban nyerő hollandok és a 2004-es diadalukkal világszenzációt keltő görögök is besorolást nyertek. Hogy melyikük lesz az, amelyiknek marad a playoff? A papírforma szerint Görögország, dacára annak, hogy Nemzetek Ligája-csoportelsőként szerzett némi sikerélményt a közelmúltban. Vagy beleszólnak az írek is, és két korábbi Európa-bajnok is a vigaszágra penderedik?…

Ennek is van pikantériája! Nem először találkozik az ír és a francia válogatott ama botrányos 2009-es vb-pótselejtező óta, de hogy téma lesz az a bizonyos gól ismét, az biztos. A visszavágó saint-denis-i hosszabbításában, a 103. percben Thierry Henry kézzel tartotta a játéktéren az alapvonalon túlra tartó labdát, beadásából pedig William Gallas befejelte a gólt, amelyikkel a „kékek” kijutottak a dél-afrikai világbajnokságra. Az írek hiába tiltakoztak – hol volt még a VAR...! –, legfeljebb az szolgáltathatott nekik némi elégtételt, hogy a franciák mind szakmailag, mind emberileg (öltözői balhé, játékossztrájk) pocsék vb-t produkáltak...

C-CSOPORT: EGYMÁS ELLEN A LEGUTÓBBI KÉT DÖNTŐS

A résztvevők: Olaszország, Anglia, Ukrajna, Észak-Macedónia, Málta

Alig két esztendeje, hogy a 2021-es Európa-bajnokság tizenegyespárbajba torkolló londoni döntőjében Olaszország legyőzte Angliát. Azóta már találkoztak a Nemzetek Ligájában is, a háromoroszlánosok gólt sem tudtak szerezni a két mérkőzésen, igaz, csak egyet kaptak (0–0, 0–1).

Ha mélyebbre ásunk, arra jutunk, hogy az angolok legutóbb 1977 novemberében voltak képesek tétmeccsen legyőzni Olaszországot, ráadásul az a 2–0 sem ért semmit, a vb-selejtezőcsoportot az olaszok nyerték meg, és akkoriban a második hely még nem jelentett sem továbbjutást, sem pótselejtezőt.

Angliának nem egy vb- és Eb-vereségért van oka elégtételt venni, szóval ez a párharc nem csak a legutóbbi Eb-döntő visszavágója lesz.

Ennek is van pikantériája! Angliával ellentétben Olaszország nem volt ott a 2022-es világbajnokságon (sem), mégpedig egy megdöbbentő vereség következtében: a pótselejtező első próbatételén, Alekszandar Trajkovszki 92. percben esett góljával 1–0-ra kikapott saját közönsége előtt Észak-Macedóniától! A balkáni válogatott eddigi története legnagyszerűbb győzelmét aratta, más kérdés, hogy Portugália ellen nem sikerült megismételnie a csodát, a vb-szereplés nem jött össze neki. De hogy mosolygósan utazik majd újra Itáliába, az biztos. Aztán hogy milyen lesz a hazaút...

D-CSOPORT: BALE KISZÁLLT, MODRICNAK ESZE ÁGÁBAN SINCS

A résztvevők: Horvátország, Wales, Örményország, Törökország, Lettország

A horvátok és a walesiek a legutóbbi Eb-selejtezőben is egy csoportban harcoltak, sőt a 2014-es világbajnokság előtt is. Mind a négy mérkőzést végigjátszotta Gareth Bale, ő szerezte a párharc eddigi utolsó gólját – nos, jól tudjuk, a walesi vezér a tavalyi világbajnokság után visszavonult, ő már csak szurkolhat, hogy csapata végre legyőzze Horvátországot.

Horvát oldalon akad olyan játékos, aki a több mint tíz évvel ezelőtt kezdődött „összejövetelek” mindegyikén pályára lépett, természetesen Luka Modric az. Aki most is alig várja az újabb bevetést, akárcsak az említett négy meccs idején szintén a keretben, illetve annak közelében lévő Ivan Perisic és Domagoj Vida.

A párharc felkészülési mérkőzéseket is tartalmazó összesített mérlege négy horvát győzelmet és két döntetlent számlál, és igazából most sem a walesieknek áll a zászló.

Ennek is van pikantériája! A Hegyi-Karabah birtoklásáért fel-fellángoló harcok miatt Azerbajdzsán és Örményország nem sorsolható össze, ám a sors úgy akarta, hogy az örmények megkapják ellenfélnek az azeriek egyik legszorosabb nemzetközi szövetségesét, Törökországot... Azt a Törökországot, amellyel Örményország kapcsolata szintén nem felhőtlen a 20. század eleji, törökországi örmény holokauszt miatt (a halálos áldozatok számát 300 000 és 1.5 millió közé teszik – hogy mi az értelmezhetetlenül nagy különbség oka, most nem megyünk bele; mindkét szám hatalmas). A két ország máig nem delegált nagykövetet a másik fővárosába, ám a két válogatott 2010-es vb előtti összesorsolása mégis hozott némi enyhülést: a jereváni, majd a bursai selejtezőt a két ország elnöke egymás mellett ülve nézte végig a helyszínen. Elindult a kapcsolatok normalizálásának folyamata, de tennivaló még bőven lenne – talán a mostani meccsek apropóján?...

E-CSOPORT: AZ A 2012-ES WROCLAWI ESTE...!

A résztvevők: Lengyelország, Csehország, Albánia, Feröer, Moldova

Két regionális futballhatalom összesorsolása mindig izgalmakkal kecsegtet, pláne, ha szomszédos országokról van szó, olyanokról, amelyek vb-érmeket és olimpiai bajnoki címet egyaránt kiérdemeltek. Így van ez Lengyelország és az egyszer – még Csehszlovákia néven – az Európa-bajnoki trófeát is elhódító Csehország esetében is.

Viharosan indult a közös selejtezős múlt, hiszen az 1934-es világbajnokság előtti párharcból csak az egyik meccset játszották le: egy határvita miatt, politikai nyomásra a lengyel csapat nem utazott el a prágai visszavágóra, az előzőleg Varsóban nyerő Csehszlovákia köszönte szépen, kijutott az olaszországi vb-re, ahol meg sem állt a döntőig, ezüstérmet szerzett.

Érdekes, hogy bár felkészülési/barátságos mérkőzéseken, kisebb nemzetközi tornákon rendszeresen megmérkőztek – ennek a párharcnak is van egy 6:3-ja, 1947 augusztusában Prágában a csehszlovákok nyertek –, nagy tétre menő csatát már csak a 2010-es vb előtt találunk: mindkét válogatott (az egyik oldalon akkor már Csehország) megnyerte a hazai selejtezőjét – és egyik sem jutott ki Dél-Afrikába.

A legfrissebb közös tétmeccs emléke alighanem mindkét országban élénken él: ki-ki ütközet a továbbjutásért a 2012-es Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában. Csak az egyikük maradhat versenyben. A helyszín Wroclaw, a 41 ezer szurkoló többsége a házigazda lengyeleket üvöltené tovább. De a loboncos Petr Jirácek hajrábeli lövésével a csehek nyernek, előttük nyílik meg az út, a társházigazda búcsúzik...

Azóta két felkészülési mérkőzéssel vezették le a feszültséget (egy ide, egy oda), most jöhet a következő „éleslövészet”!

F-CSOPORT: BELGA ÚJJÁÉPÍTÉS A RÉGI ALAPOKON

A résztvevők: Belgium, Ausztria, Svédország, Azerbajdzsán, Észtország

A belga futballszurkolók számára keserű véget ért a 2022-es világbajnokság, az úgynevezett aranygeneráció időszaka. Vagy csak a vb ért véget, azt meg fedje a feledés homálya? Végül is...

Roberto Martínez szövetségi kapitány hat év után elköszönt, befejezte válogatott karrierjét Eden Hazard, Toby Alderweireld, Jason Denayer, Simon Mignolet, csakhogy maradtak jó néhányan a rutinos csillagok közül, mást ne mondjunk, Thibaut Courtois, Romelu Lukaku és Kevin De Bruyne, utóbbi immár csapatkapitánnyá előléptetve.

A tehetségek forrása bőséges, szóval nincs akadálya annak, hogy az „aranygeneráció” beteljesítsen egy küldetést. Azt, amelyiknek lényege a leköszönő kapitány szerint: személyes példamutatással tudatosítani az ifjakban, hogy a „vörös ördögökkel” szemben megnövekedtek az elvárások, továbbra is alap, hogy versenyben kell lenni a legértékesebb trófeákért.

Mindennek gyakorlati megvalósítását kézben tartani Domenico Tedescónak kell, aki hasonló előélettel érkezett, mint elődje: külföldi, van némi topligás tapasztalata, és még sohasem dolgozott válogatott mellett. A recept adva van.

Ennek is van pikantériája! A mostani kínálatban alighanem az Ausztria–Svédország párharc bír a legtartalmasabb előélettel. Lássuk csak: a két válogatott egy csoportban volt az 1972-es Eb, majd rögtön az 1974-es vb selejtezőjében (utóbbiban még egy ráadás meccset is vívtak a kvótáért), aztán találkoztak az 1978-as világbajnokságon is. Kis szusszanás után az 1994-es és az 1998-as vb-részvételért is egymás ellen harcoltak, a 2014-es vb-ért újra, sőt a 2016-os Eb-indulásért is. A mérleg kiegyenlített: háromszor a svédek végeztek előrébb (ez mindhárom alkalommal vb-kvótát ért), háromszor az osztrákok (egy-egy vb- és Eb-kvóta, 1972-ben egyikük sem jutott tovább a selejtezőből). Jöhet a hetedik!

VB-SELEJTEZŐ, PLAYOFF, 1973: SVÉDORSZÁG–AUSZTRIA 2–1

G-CSOPORT: EGYKOR EGYÜTT, MA EGYMÁS ELLEN

A résztvevők: MAGYARORSZÁG, Szerbia, Montenegró, Bulgária, Litvánia

Volt egyszer egy Jugoszlávia. Válogatottja az első világbajnokságon (1930) az elődöntőig, az első Európa-bajnokságon (1960) a döntőig jutott, nyert olimpiát (1960), U20-as válogatottja világbajnokságot (1987). Aztán kitört a szörnyű polgárháború. Az U20-as bajnokok közül sokan (Davor Suker, Robert Prosinecki, Zvonimir Boban...) Horvátország válogatottjában érték el legnagyobb sikereiket, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina is önállóan jutott ki világbajnokságra, (Észak-)Macedónia is saját válogatottat állított ki, sőt később megtette ezt Koszovó is (lásd lejjebb).

Az egykori közös csapat maradéka, Szerbia-Montenegró válogatottja sincs már 2006 óta. Külön utakon jár a két ország, a két csapat, az egymás elleni mérkőzés lehetőségét nem nagyon keresték, aztán közbeszólt az élet: 2018 őszén a Nemzetek Ligájában össze kellett csapniuk. Szigorú biztonsági intézkedések közepette, büszke himnuszéneklések után mindkétszer a szerbek nyertek. Most újra összeakadtak, párharcukat közelről figyelhetjük.

Ennek is van pikantériája! A szerbek a litvánokkal, a bolgárok pedig Montenegróval voltak egy selejtezőcsoportban az előző Európa-bajnokság előtt. Az Eb-re nem jutottak ki, most viszont legalább az egyikük garantáltan ott lesz.

H-CSOPORT: EGY NEHEZEN FELEDHETŐ DÉLUTÁN EMLÉKÉRE

A résztvevők: Dánia, Finnország, Szlovénia, Kazahsztán, Észak-Írország, San Marino

Jó lenne elfelejteni 2021. június 12-ét, de persze nem lehet. Azon a délutánon esett össze Christian Eriksen a koppenhágai Parken Stadionban, és bár a történet szép, pozitív véget ért – a dán világklasszist sikerült újraéleszteni, szívműtétje után már újra futballozik –, az első órákban átélt kétségbeesés és szorongás szívszorító emlék, mondhatjuk, az egész világ számára. Hiszen egyenes adásban történt minden.

Ha feledésre nincs is mód, lapozni igen: a két válogatott, amely rengeteg mérkőzést megörökítő hosszú közös története során – az 1988-as Eb selejtezőit leszámítva – nagy torna felvezetőjében még sohasem találkozott, most gyorsan újra egymásba fut, rögtön a program elején. Eriksen is ott lenne a pályán, ha egy sérülés nem szólt volna közbe. Ha utat engedünk a babonáknak, talán jobb is így.

Persze történt azon a mérkőzésen olyasmi is, amit kár lenne elfelejteni, a finnek nem is nagyon hagynák. Újoncként az első Európa-bajnoki meccsüket vívták, nyertek az őket többnyire legyőző, a régmúltban sokszor tönkreverő dánok ellen. Joel Pohjanpalo fejes gólja történelmi tett. Ők ebben a szellemben szeretnék folytatni.


I-CSOPORT: NEHÉZ SZÍVVEL MEGHOZOTT DÖNTÉSEK

A résztvevők: Svájc, Izrael, Románia, Koszovó, Fehéroroszország, Andorra

Emlékszünk még, amikor 2012 szeptemberében, egy Svájc–Albánia vb-selejtező hajrájában a 19 éves Granit Xhaka elügyetlenkedett egy hatalmas gólhelyzetet, és utóbb nyilatkozatával ráerősített arra a szurkolói vélelemre, hogy albán származásúként nem akart gólt rúgni Albániának?

Az a kihagyott helyzet nem osztott, nem szorzott, Svájc addigra gyakorlatilag megnyerte a meccset, a kiváló középpályás pedig azóta több mint 100 válogatott meccsen igazolta a svájci színek iránti elkötelezettségét. Sőt a 2016-os Eb-n ő lett a meccs embere az Albánia elleni 1–0-s győzelem alkalmával, noha az ellenfél soraiban ott volt a bátyja, Taulant is.

Most viszont az egyik csoportellenfél Koszovó lesz... A volt Jugoszlávia ama területéből alakult állam, ahonnan Xhaka családja ténylegesen származik. Ha most kellene válogatottat választania, még összetettebb lenne a helyzet, mint amikor 18 évesen Albánia helyett szülőhazája, Svájc válogatottja felé fordult. És nem ő az egyetlen ilyen hátterű labdarúgó a svájci válogatottban...

Tavaly a két válogatott már megmérkőzött egymással, a hajtós zürichi felkészülési meccsnek 1–1 lett a vége, akkor még nem tudták, hogy hamarosan tétje is lesz e különleges párharcnak.

J-CSOPORT: TÖBB MINT 10 ÉV UTÁN VISSZAVÁGHATNAK C. RONALDÓNAK

A résztvevők: Portugália, Bosznia-Hercegovina, Izland, Luxemburg, Szlovákia, Liechtenstein

Bosznia-Hercegovina válogatottja – amely egyszer, a selejtezőcsoportját megnyerve járt már világbajnokságon (2014) – eddig négyszer juthatott volna el playoffon keresztül világversenyre (egyszer vb-re, háromszor Eb-re), de mindannyiszor elbukta ezt a lehetőséget. Legutóbb (2020) az Eb-ről végül szintén lemaradó északírek, azelőtt (2015) az írek babráltak ki velük. Az első két alkalommal pedig a portugálok.

A 2010-es világbajnokság előtti playoff két 1–0-s portugál győzelmet hozott, a 2012-es Európa-bajnokság előtti párharcnak a második felvonása sikeredett csúnyára – a zenicai 0–0-t négy nappal később Lisszabonban 6–2-es portugál diadal követte. Cristiano Ronaldónak az volt a 87. mérkőzése a nemzeti csapatban, a 31. és a 32. válogatott gólja – több mint tíz év elteltével 196/118-cal jelentkezett játékra az új kapitánynál, Roberto Martíneznél.

A 6–2 óta nem találkozott a két válogatott; a bosnyákoknak most megadatik az elégtétel lehetősége, és végre nem a playoff feszített légkörében.

Ennek is van pikantériája! Liechtenstein ritkán nyer válogatott mérkőzést – például a korábbi 68 Eb-selejtezőjéből csupán ötön győzött –, de most úgy alakult, hogy a csoportellenfelek között ott van az a csapat, amelyik ellen a legnagyobb különbségű győzelmét aratta vb-selejtezőn (Luxemburg, 4–0, 2004), és amelyiket a legnagyobb különbséggel vert meg Eb-selejtezőn (Izland, 3–0, 2007). Utóbbi meccsen az ellenfél soraiban pályán volt Arnar Vidarsson, aki most szövetségi kapitányként vehet elégtételt azért a vaduzi estéért.

A JÁTÉKNAPOK

MÁRCIUS
1. forduló
Március 23., csütörtök: C, H, J
Március 24., péntek: B, E, F, G (a magyar válogatott szabadnapos)
Március 25., szombat: A, D, I
2. forduló
Március 26., vasárnap: C, H, J
Március 27., hétfő: B, E, F, G (20.45: Magyarország–Bulgária)
Március 28., kedd: A, D, I

JÚNIUS
3. forduló

Június 16., péntek: B, C, D, H, I
Június 17., szombat: A, E, F, G (18.00: Montenegró–Magyarország), J
4. forduló
Június 19., hétfő: B, C, D, H, I
Június 20., kedd: A, E, F, G (20.45: Magyarország–Litvánia), J

SZEPTEMBER
5. forduló
Szeptember 7., csütörtök: B, E, G (20.45: Szerbia–Magyarország), H
Szeptember 8., péntek: A, D, J
Szeptember 9., szombat: C, F, I
6. forduló
Szeptember 10., vasárnap: B, E, G (a magyar válogatott szabadnapos), H
Szeptember 11., hétfő: A, D, J
Szeptember 12., kedd: C, F, I

OKTÓBER
7. forduló
Október 12., csütörtök: A, D, E, I
Október 13., péntek: B, F, J
Október 14., szombat: C, G (20.45: Magyarország–Szerbia), H
8. forduló
Október 15., vasárnap: A, D, E, I
Október 16., hétfő: B, F, J
Október 17., kedd: C, G (20.45: Litvánia–Magyarország), H

NOVEMBER
9. forduló
November 16., csütörtök: A, F, G (20.45: Bulgária–Magyarország), J
November 17., péntek: C, E, H
November 18., szombat: B, D, I
10. forduló
November 19., vasárnap: A, F, G (15.00: Magyarország–Montenegró), J
November 20., hétfő: C, E, H
November 21., kedd: B, D, I

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik