Romániában a topligás, Izlandon a fiatal játékos a „hiánycikk”

BOROS MIKLÓS, PÓR KÁROLYBOROS MIKLÓS, PÓR KÁROLY
Vágólapra másolva!
2020.09.10. 17:47
A héten a Nemzeti Sport Online-on kiemelten foglalkoztunk a labdarúgó Nemzetek Ligája-mérkőzésekből levonható tanulságokkal az októberi Eb-selejtezők előtt. A hét elején a magyar válogatott mérkőzéseit elemeztük, majd a leendő ellenfél, Bulgária játékát veséztük ki, ezúttal pedig a selejtezőben a mieinkkel egy ágon szereplő Izland, Románia páros kerül terítékre.

A magyar válogatott október 8-án Bulgáriában játszik Eb-pótselejtezőt (ha a koronavírus nem szól ismét közbe...), a meccs győztese pedig az Izland–Románia összecsapás továbbjutójával vív meg a jövő évi Európa-bajnokságon való részvételért november 12-én. A héten a magyar, bolgár párossal már foglalkoztunk, most lássuk, hogyan szerepelt a Nemzetek Ligájában az izlandi, román duó.

IZLAND–ANGLIA 0–1

IZLAND: VAN MÉG EGY DOBÁSUK?

Izland az Anglia elleni, szoros meccsen elszenvedett 1–0-s hazai vereség után 5–1-re kapott ki Belgiumban. Az északiak kétarcú teljesítményé nehéz elemezni, mert Románia ellen jövő hónapban szinte biztosan másik összetételben szerepel majd Erik Hamrén szövetségi kapitány együttese.

Az angolok ellen a döntetlen tartására berendezkedő – végül a 91. percben 11-esből kapott gól és egy kihagyott büntető után vereséget szenvedő – izlandi válogatott a Halldórsson – Hermannsson, Ingason, Árnason, Magnússon – Traustason (Hallfredsson, 76.), Bjarnason, Pálsson, Thorsteinsson (A. Sigurdsson, 65.) – Bödvarsson (Fridjónsson, 92.), A. Gudmondsson összetételben szerepelt. A kezdőcsapat öt helyen különbözött az izlandiak tavaly novemberi, törökországi Eb-selejtezőjéhez (0–0) képest.

A válogatott gólrekorder, Kolbeinn Sigthórsson például az angolok elleni meccset megelőző bemelegítésnél sérült meg és a belgák ellen sem játszhatott. Ugyanakkor az európai topligákban szereplő, rutinos kulcsemberek közül Alfred Finnbogason (Augsburg) és Gylfi Sigurdsson (Everton) nem is kapott ezúttal meghívót a keretbe.

A belgák ellen pedig már az angol meccshez képest is sokat variált az összeállításon Hamrén, még több játékost vett ki a 2016-os Eb-, illetve 2018-as vb-csapatból, így a 36 éves kapus, Hannes Halldórsson, a 37 esztendős Kári Árnason és a 27 éves Hördur Magnússon is kikerült. A belgák elleni meccs pedig tökéletesen megmutatta, nincs másik Izland – a rutinos, vagy éppenséggel lassan kiöregedő kulcsemberek mögött nem látni azokat a fiatalokat, akik olyan szinten tudnának futballozni, mint a 2010-es évek sikercsapata.

BELGIUM–IZLAND 5–1

Izland egyébként két év alatt már negyedik alkalommal kapott legalább négy gólt (Svájctól hatot, Franciaországtól és Albániától négyet-négyet). Pedig a csapat alapjátéka nem változott: védekezés kilenc-tíz mezőnyjátékossal, támadás előrerúgott labdákkal. Csak éppen a védekezés már közel sem működik annyira hatékonyan, mint korábban. A románok elleni pótselejtezőn kulcskérdés lesz, hogy a „nagy öregek” közül ki milyen formában, állapotban lesz, mert azzal alighanem Birkir Bjarnasonék is tisztában vannak, hogy az Eb lehetne az utolsó nagy dobásuk...

Nicusor Bancuék (sárgában) támadó felfogásban futballoztak Ausztriában, és 3–2-re győztek is (Fotó: AFP)
Nicusor Bancuék (sárgában) támadó felfogásban futballoztak Ausztriában, és 3–2-re győztek is (Fotó: AFP)

ROMÁNIA: ÚJ KAPITÁNY, ÁTALAKULÓ CSAPAT

Az új szövetségi kapitánnyal, a tavalyi, U21-es Eb-csapatra építő, de a legutóbbi két meccsen csak egy topligában szereplő mezőnyjátékossal felálló román együttesnek pedig a jövő évi torna (melynek Románia az egyik társházigazdája) lehetne a belépője a nemzetközi futball nagyszínpadán...

A ROMÁN KERET
Kapusok: Ciprian Tatarusanu (Lyon), Florin Nița (Sparta Praha), David Lazar (Astra Giurgiu)
Védők:
Ionuț Nedelcearu (Ufa), Vlad Chiriches (Sassuolo), Alin Tosca (Gaziantep), Dragos Grigore (Ludogorec), Andrei Burca (CFR), Sergiu Hanca (Cracovia), Nicusor Bancu (Universitatea Craiova), Florin Stefan (Sepsi OSK)
Középpályások:
Alexandru Cretu (Maribor), Dan Nistor (Craiova), Alexandru Maxim (Gaziantep), Nicolae Stanciu (Slavia Praha), Alexandru Cicaldau (Craiova), Ianis Hagi (Rangers), Ciprian Deac (CFR)
Támadók:
Gabriel Iancu (Viitorul), Florinel Coman (FCSB), Denis Alibec (Astra), George Puscas (Reading), Sergiu Bus (FCSB)

A novemberben kinevezett, 39 éves szövetségi kapitány, Mirel Radoi tapasztalatlanságra és gyors alkalmazkodóképességére is rávilágítottak első mérkőzései. A bemutatkozását elrontotta a csapat, miután ötvenperces emberelőnyben sem tudott nyerni Észak-Írország ellen (1–1), két nappal később viszont váratlan győzelmet aratott Ausztriában (3–2).

A tavaly U21-es Európa-bajnokságon bronzérmes utánpótlás-válogatottól előléptetett Radoi már a keretével meglepetést okozott, hiszen a közvélemény által várt radikális fiatalítás helyett hat játékost vett át előző csapatából (kimaradt például a Fehérvárban május óta egyre többet szereplő Adrian Rus, aki miatt korábban nagy hisztit rendezett a román sajtó) – és azok mindegyike már korábban bemutatkozott a felnőtt nemzeti együttesben is. Az öt újonca mind 26–29 éves, a klubjaikban jól teljesítő játékosok voltak, ám közülük végül csak hárman léptek pályára: az öt éve Szlovéniában futballozó Alexandru Cretu, a CFR védője, Andrei Burca és az előző Liga 1-es idény gólkirálya, Gabriel Iancu.

ROMÁNIA–ÉSZAK-ÍRORSZÁG 1–1

A keret legnagyobb furcsasága a jobbhátvédek teljes hiánya volt, így a hazai mérkőzésen a jobb oldali középpályás Sergiu Hanca, a klagenfurtin pedig a belső védő Burca szerepelt ezen a poszton. A hosszú távú megoldás Cristian Manea (CFR) lehet, aki alighanem mérkőzéshiánya miatt maradt ki most a keretből.

Az északírek ellen egy támadó felfogású 4–4–2-es rendszerben, négy támadó középpályással és két csatárral állt fel Románia, de hiába uralta a mérkőzést (64 százalékos román labdabirtoklás mellett 17–3 volt a lövések száma), a helyzetkihasználás csapnivaló volt, a védelemnek pedig a korábbi évekhez hasonlóan ismét gondot okozott a szögletek, beívelt szabadrúgások hárítása.

AUSZTRIA–ROMÁNIA 2–3

Ausztriában Radoi kihagyta a három nappal korábban alultejesítő fiatalokat (Alexandru Cicaldau, Ianis Hagi és George Puscas), átállt az U21-ben is használt 4–3–3-as rendszerre és egy közel 30 éves átlagéletkorú kezdővel gyűjtötte be az elmúlt hat év legnagyobb skalpját a román válogatott számára. Cretu személyében talált egy kiváló rombolót a középpályára, a Bundesligából kikopott Alexandru Maxim kezébe adta a karmesteri pálcát, és a támadósorban a fenegyerek Denis Alibecnek szavazott bizalmat. Valamennyi húzása bejött, de egyben ismét kiderült: a román válogatott játéka nagymértékben függ attól, hogy a szövetségi kapitány eltalálja-e hasonló képességű játékosai közül az aznap éppen legjobb formában levőket.
A román sajtó szerint az NL-kerethez képest az Eb-selejtezőre ketten kerülhetnek be a válogatottba, Alexandru Chipciu a CFR-ből és Razvan Marin az olasz Cagliariból. Utóbbi lehetne a másik topligás mezőnyjátékos Vlad Chiricheș mellett. A klubjában kevés lehetőséget kapó Ionut Radu (Inter), valamint Florin Andone és Tudor Baluta (Brighton) alkotta topligás trióval várhatóan továbbra sem számol az új kapitány.

NEMZETEK LIGÁJA
A-LIGA

2. CSOPORT
Izland–Anglia 0–1
(Sterling 91. – 11-esből)
Belgium–Izland 5–1
(Witsel 13., Batshuayi 17., 69., Mertens 50., Doku 79., ill. Fridjónsson 10.)

B-LIGA
1. CSOPORT

Románia–Észak-Írország 1–1 (Puscas 25., ill. Whyte 86.)
Ausztria–Románia 2–3
(Baumgartner 17., Onisiwo 81., ill. Alibec 3., Grigore 51., Maxim 70.)

3. CSOPORT
Törökország–Magyarország 0–1
(Szoboszlai 80.)
Magyarország–Oroszország 2–3 (Sallai R. 62., Nikolics 70., ill. An. Mirancsuk 15., Ozdojev 34., Fernandes 46.)
4. CSOPORT
Bulgária–Írország 1–1 (Kraev 56., ill. Duffy 90+3.)
Wales–Bulgária 1–0 (N. Williams 90+4.)

EB-PÓTSELEJTEZŐK (A-ÁG)
ELŐDÖNTŐ, 2020. OKTÓBER 8.
Izland–Románia
Bulgária–Magyarország
DÖNTŐ, 2020. NOVEMBER 12.
Bulgária/Magyarország–Izland/Románia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik