Megvan a tizedik győztes: a döcögve induló Portugália

HEGYI TAMÁSHEGYI TAMÁS
Vágólapra másolva!
2019.03.21. 17:49
null
Győztes csapatkép portugál módra – a döntő egyetlen gólját szerző Éder a trófeától balra a második a földön fekvők-ülők közül (Fotó: AFP)
Március 21-én tíz mérkőzéssel – köztük a Szlovákia–Magyarország találkozóval – megkezdődött a 2020-as Európa-bajnokság selejtezősorozata. Ez alkalomból a Nemzeti Sport Online az olvasó elé tárja a labdarúgó Európa-bajnokságok történetét. Az alábbiakban a tizenötödik, legutóbbi torna, a Franciaországban megrendezett 2016-os Eb eseményeit foglaljuk össze.

Spanyolország, sorozatban harmadszor? A világbajnoki címvédő Németország? Netán a házigazda Franciaország? Vagy valaki más?

Kérdések (arra vonatkozóan, hogy ki nyeri meg a tornát).

Meg egy felkiáltás: Magyarország! No, nem mint esélyes, hanem mint nagy visszatérő. A magyar labdarúgó-válogatott ezt megelőzően 1972-ben járt kontinensbajnokságon – akkor még csak négy csapat vett részt a végső küzdelmekben, és a mieink negyedikként zártak –, azóta rendre elbukott a selejtezőkben.

MAGYAR EB-GÓLOK 44 ÉV UTÁN

„És ott a gólhelyzet. És a gól! És a gól! Szalai..., vezet Magyarország! Ötszázötven nap után be lehet azt piszkálni, pöckölni, tuszkolni – egy ide! És micsoda támadás volt...” – Hajdú B. István kommentátor ezeket a szavakat kürtölte világgá, amikor Szalai Ádám a magyarok első mérkőzésén vezetést szerzett Ausztria ellen. A találatot további öt magyar gól követte az Eb-n(AZ ÖSSZES GÓL ITT).

Pedig a közvélemény aggódva-féltve bocsátotta útjára nemzeti csapatunkat Franciaországba, nemcsak a hosszú kihagyásból fakadó esetleges „Eb-rozsda” miatt, hanem az előzetesen felmért erőviszonyok alapján is. Portugália, Ausztria és Izland is nagyobb játékerőt képvisel a csoportban – gondoltuk. Ehelyett Bernd Storck legénysége megverte a sógorokat (2–0), döntetlenezett az északiakkal (1–1), és szenzációs mérkőzésen kis híján két vállra fektette az ibériai tizenegyet (3–3), ami azt eredményezte, hogy megnyerte az F jelű kvartettet.

A magyar játékosokon nyoma sem volt kishitűségnek, elfogódottságnak, bírták is szusszal, és a szerencsével sem álltak hadilábon. Következett Belgium a legjobb tizenhat között. A hetvennyolcadik percig kergettük az ellenfelet (Toby Alderweireld révén a 10. perctől vezettek a „vörös ördögök”), akkor kaptunk még egyet, és megadtuk magunkat. A vége 4–0 lett oda, de összességében nem kellett szégyenkeznie a Storck-alakulatnak. Lásd még Hajdú B.: „A belga szurkolók a gólokat ünneplik, a magyarok, hogy van csapatuk.” Más kérdés, hogy ez az állapot nem tartott sokáig, mert hamarosan Király Gábor, Juhász Roland és Gera Zoltán is visszavonult a válogatottságtól.

Juhász Roland és Cristiano Ronaldo párharca a csoportkörben (Fotó: Nemzeti Sport)
Juhász Roland és Cristiano Ronaldo párharca a csoportkörben (Fotó: Nemzeti Sport)

WALES A LEGJOBB ÚJONC

A csoportunkból szintén továbbjutó izlandiak először vettek részt az Eb döntőjében, és messzebbre jutottak a mieinknél, 2–1-es győzelmükkel ugyanis kiejtették Angliát a nyolcaddöntőben, igaz, utána rögvest ledózerolta őket Franciaország (2–5).

A további négy Európa-bajnoki újonc közül egyedül Albánia nem került be az egyenes kieséses szakaszba – Szlovákia és Észak-Írország a legjobb harmadikok között, Wales pedig csoportgyőztesként kvalifikálta magát a 16 közé. Előbbi kettő számára itt is ért véget a torna, a walesiek ellenben elődöntőbe masíroztak, vagyis mindjárt érmet szereztek. (A Gareth Bale nevével fémjelzett gárda a nyolc között éppen a magyarokat korábban elütő belgákat múlta fölül 3–1-re.)

A nyolcaddöntő csúcsmeccsén Olaszország Spanyolországgal találkozott, és 2–0-ra visszavágott a négy évvel korábbi fájó emlékű vereségért (0–4 a döntőben). Az itáliaiakra ezt követően ismét nagy csata várt, ám abban alulmaradtak Németországgal szemben – 1–1 után tizenegyesekkel. A németek sorozatban harmadszor kerültek be az Európa-bajnokság legjobb négy csapata közé.

PORTUGÁLIA: ELŐSZÖR AZ ÉLEN

A magyarok által majdnem kiejtett, csupán csoportharmadikként továbbdöcögő Portugália megszakította a csoportkörben megkezdett sormintáját, amennyiben három döntetlen után hosszabbításban legyűrte a horvátokat, majd tizenegyesrúgásokkal a veretlenül búcsúzó lengyeleket is, és bejutott a négy közé. Ahol Wales sem tudta útját állni (2–0), miképpen a franciáknak sem jelentett megoldhatatlan feladatot a nationalelf védelmének feltörése (2–0).

A portugálok surranópályán érkeztek a fináléba, a franciák eközben öt győzelemmel és egy döntetlennel a hátuk mögött, imponáló teljesítményt nyújtva. Antoine Griezmann hat, Olivier Giroud és Dimitri Payet három-három gólt szerzett a döntőig vezető úton. A másik oldalon Cristiano Ronaldo és Nani (3-3) húzta leginkább csapata szekerét.

A tornautolsó meccselényegében csak 18 percig tartott Cristiano Ronaldo számára, akinek megsérült a térde Payet csúnya belépője nyomán. Bár folytatni tudta a játékot, újabbhét perc múlva cserét kért.Aki azt hitte, elúszott a portugálok hajója, tévedett – Fernando Santos együttese jól tartotta magát. No, meg a Les Bleus sem futballozott úgy, mint korábban, egyedül Griezmann jelentett veszélyt Rui Patrício kapujára, ám nem volt pontos.

A portugálok a 80. percben találták el először a kaput, de ez is elég volt a győzelmükhöz. Jóllehet nem ekkor, hanem már a hosszabbításban szereztek gólt: a 109. percben Éder 25 méterről mesterien ágyúzott a jobb alsó sarokba. A Bissau-Guineában született támadó nyerő cserének bizonyult.

Portugália első ízben diadalmaskodott felnőttszinten nagy világversenyen, immár a tizedik győztes nevét felvésetve az Henri Delaunay-trófeára.

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGOK TÖRTÉNETÉRŐL ITT OLVASHAT!

15. EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG (2016. JÚNIUS 10.–JÚLIUS 10.)

A teljes eredménysort ide kattintva érheti el!

Elődöntő
Portugália
–Wales 2–0 (0–0)
Lyon,
55 679 néző. V: Eriksson (svéd)
G: C. Ronaldo (50.), Nani (53.)

Franciaország–Németország 2–0 (1–0)
Marseille,
64 078 néző. V: Rizzoli (olasz)
G: Griezmann (45+2., 72. – az elsőt 11-esből)

Döntő
Portugália–Franciaország 1–0 (0–0, 0–0, 0–0) – hosszabbítás után
Saint-Denis, 75 868 néző. V: Clattenburg (angol)
Portugália: Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, Raphaël Guerreiro – William Carvalho – Renato Sanches (Éder, 79.), Adrien Silva (Moutinho, 66.), Joao Mário – Nani, C. Ronaldo (Quaresma, 25.)
Franciaország: Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi – Sissoko (Martial, 110.), Griezmann, Payet (Coman, 58.) – Giroud (Gignac, 78.)
G: Éder (109.)

Gólkirály: Griezmann (francia) 6 gól

A torna csapata: Rui Patrício (Portugália) – Kimmich (Németország), Pepe (Portugália), J. Boateng (Németország), R. Guerreiro (Portugália) – Allen (Wales), Ramsey (Wales), Kroos (Németország), Griezmann (Franciaország), Payet (Franciaország) – C. Ronaldo (Portugália)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik