Eb 2020: Rakitic nélkül a horvátok, magyarokat másoló szlovákok

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2019.09.03. 11:31
null
Rakitic (jobbra) nem tagja a horvát keretnek (Fotó: Dömötör Csaba)
Az előttünk álló napokban célegyenesbe fordul a 2020-es Eb selejtezősorozata, s ugyan a magyar válogatott csütörtökön felkészülési mérkőzést játszik Montenegró ellen, az E-csoportban ettől függetlenül pénteken két mérkőzést rendeznek. Körbenéztünk az ellenfelek háza táján: kiderült, hogy a horvátok nem számíthatnak Ivan Rakiticre, a szlovákok a mieink horvátok elleni meccsét másolnák, Azerbajdzsánnak szinte kár is elutazni Walesbe, míg a szigetországiak győzelmi kényszerben lépnek pályára.

SZLOVÁKIA

A magyar válogatott jelenlegi játékerejéről mindent elmond, hogy Pavel Hapal szlovák szövetségi kapitány Marco Rossi együttesét hozta fel példának a soron következő, szeptember 6-án esedékes, Horvátország elleni mérkőzés előtt. Ugyanakkor azt sem titkolta, hogy nem ez, hanem a három nappal későbbi, budapesti rangadó lehet a sorsdöntő összecsapás.

„Többször elmondtam már, valószínű, hogy csak az utolsó meccsen dől el, melyik két csapat jut ki a jövő évi Európa-bajnokságra – mondta az ötvenéves szakember. – Éppen ezért mindkét szeptemberi meccs kiemelt jelentőségű, de talán a magyarok elleni a legfontosabb. Sorsdöntőnek is nevezhetjük, mert ellenük már játszottunk, és ha a márciusi győzelem után ismét nyernénk vagy döntetlent érnénk el, azzal nagy lépést tennénk a továbbjutás felé. A sorsolás után a horvát kapitány azt mondta, ők a favoritok, a második helyért pedig Wales és Szlovákia küzd. A magyarokkal érthetetlen módon nem számolt, és kikaptak tőlük Budapesten. Abból a meccsből indulunk ki, világosan látszott, mi működhet ellenük. ”

Eközben a korábban a Győrben futballozó, jelenleg a Bundesligában szereplő László Bénes arról beszélt, jól ismeri hazánkat, sok barátja van Magyarországon, ezért neki jóval különlegesebb lesz az a meccs, mint a horvátok elleni.

HORVÁTORSZÁG

A szlovákok és az azeriek ellen készülő horvátok nem számíthatnak Ivan Rakiticre, idézi a gol.hr Zlatko Dalic szövetségi kapitányt, aki Marko Rogot (Cagliari) hívta be helyére. A szakvezető szerint a Barcelona középpályásának kétséges a jövője, s nincs olyan lelkiállapotban, hogy a válogatott segítségére legyen.

Ivan Rakiticet a Barcelona gyakorlatilag egész nyáron ajánlgatta a PSG-nek a Neymar-ügylet részeként, majd a Juventus érdeklődéséről lehetett olvasni. Jelenleg még nem került pont az ügy végére, de a horvátok nem számíthatnak rá.

AZERBAJDZSÁN

Nikola Jurcevic szövetségi kapitány hét játékost is beválogatott a Qarabagból, amely múlt csütörtökön a Linfield kiejtésével története során ötödször is bejutott az Európa-liga csoportkörébe. Ez nyilván örvendetes hír az azeri futballrajongóknak, akár még a fejlődés jelének is tekinthetjük, de ettől még a válogatott nem sok jóra számíthat Walesben. Már csak azért sem, mert Azerbajdzsán még sohasem nyert idegenbeli Eb-selejtezőt, vendégként négy döntetlen és huszonhét vereség a mérlege.

WALES

A walesiek Szlovákiát megverték, de Horvátországtól és Magyarországtól is kikaptak, így pénteken mindenképpen nyerniük kell hazai pályán Azerbajdzsán ellen, ha nem akarnak leszakadni az élmezőnytől. Wales leginkább szélsőiben bízhat, a nyáron a Manchester Unitedbe szerződő Daniel James remekül kezdte az idényt, három bajnokin három gólt szerzett a hullámzóan futballozó angol együttesben.

Gareth Bale-ről a nyár nagy részében azt lehetett olvasni, hogy a Real Madridnál nem számítanak rá, körön kívül kerül, de végül nem sikerült eladni és kisebb meglepetésre eddig minden bajnokin kezdett. A szélső vasárnap kétszer is egyenlített a Villarreal (2–2) ellen, ám mégsem lehet maradéktalanul boldog, ugyanis kiállították, miután a 92. és a 94. percben is sárga lapot kapott.

EB 2020, E-CSOPORT
SZEPTEMBER 6., PÉNTEK

20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán
SZEPTEMBER 9., HÉTFŐ
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia

SZEPTEMBER 5., CSÜTÖRTÖK
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
PODGORICA
20.45:
Montenegró–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 6–4 +2 9
2. Szlovákia 3 2 1 7–2 +5 6
3. Horvátország 3 2 1 5–4 +1 6
4. Wales 3 1 2 2–3 –1 3
5. Azerbajdzsán 3 3 3–10 –7 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik