H. T. 2019.10.14 10:26 Frissítve: 2019.10.14 11:40

Eb 2020: háború, tisztelgés, lájk – Gündogannak magyarázkodnia kellett

A német labdarúgó-válogatott vasárnap Európa-bajnoki selejtezőn 3–0-ra legyőzte Észtországot. A csapat hőse a duplázó Ilkay Gündogan volt, akinek azonban magyarázkodnia kellett a német sajtónak a találkozó után.

 

Török gólöröm Albánia ellen (Fotó: AFP)

Ilkay Gündogan két gólt szerzett az észtek elleni mérkőzésen, emellett egy gólpasszt is kiosztott, azonban nem csak emiatt szólt róla és Emre Canról (akit a 14. percben kiállítottak) a vasárnap este.

A két török ajkú labdarúgó még a mérkőzés kezdete előtt kedvelte Cenk Tosunnak azt a képét az Instagramon, amelyen török labdarúgók tisztelegnek azután, hogy pénteken 1–0-ra legyőzték Albániát a 90. percben szerzett góllal.

Ami a tisztelgés mögött van: a török katonai erők a múlt héten indítottak támadást a szíriai kurdok ellen, s az utóbbi napokban több török sportoló biztosította támogatásáról honfitársait. A torna-vb-n aranyérmes Ibrahim Colak is katonai tisztelgést mutatott az aranyérme átvétele után.

„Elképesztő, hogy miket írnak manapság. Csak lájkoltam a barátom képét, akinek nehéz időszaka van az Evertonnál, alig játszik, majd a minap gólt szerzett és győzelemre vezette a válogatottját. Mellettem még körülbelül 200 ezer ember lájkolta a képet, köztük futballisták világszerte is. Az, hogy pont kettőnkkel foglalkoznak, szomorú. Egyáltalán nem volt ezzel politikai szándékunk. Emre és én elítéljük a háború és a terror minden formáját, helytől függetlenül. Ez a tett csak a barátunk támogatása volt”fogalmazott Gündogan az észtek elleni mérkőzés után.

Joachim Löw német szövetségi kapitány megvédte játékosait: „Aki ismeri ezt a két játékost, tudja, hogy a terror és a háború ellen vannak. Mind a ketten elmondták, hogy ennek nincs köze a politikához” – mondta a szakember.

A 2018-as világbajnokság előtt Erdogan török elnök Londonban találkozott Mesut Özillel és Gündogannal is. Németországban akkor is felkapta a helyi sajtó a történteket. Emre Cant (aki akkoriban még a Liverpool játékosa volt) is meghívták a brit fővárosba, ő azonban nem ment el.

Albánia legyőzése után a török szövetség beszédes képet tett közzé az Instagramon. A játékosok tisztelegnek az öltözőben, s alatta azt írják, hogy a győzelmet a katonáknak és a mártíroknak ajánlják. 

Az Európai Labdarúgó-szövetség tiltja a politikai üzeneteket, így szankcionálhatja a törökök tettét. Az UEFA kommunikációs igazgatója, Philip Townsend bejelentette, vizsgálatot indítanak az ügyben. 

Gündogan és Can egyébként azóta visszavonta a lájkot Tosun képéről, a német-válogatott pedig a Twitteren tett közzé egy képet, amelyhez azt írták: „Együtt a nyitottságért, a sokféleségért és a toleranciáért. Az erőszak és a diszkrimináció minden formája ellen.”

Ay-Yıldızlılar, galibiyeti kahraman Mehmetçiklerimizle şehit olan askerlerimiz ve vatandaşlarımıza armağan etti.

122.4k Likes, 1,443 Comments - @millitakimlar on Instagram: "Ay-Yıldızlılar, galibiyeti kahraman Mehmetçiklerimizle şehit olan askerlerimiz ve vatandaşlarımıza..." 

 

2020.03.17 22:32:59

Foci Eb 2020 CSILLAG PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Budapestnek most nem kell lemondania a kiváltságról, csak várnia kicsit – és legyen ez a legnagyobb ár.

2020.03.15 21:35:29

Foci Eb 2020 SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Az Európa-bajnokság egy hatalmas buli.

2020.01.03 23:39:56

Foci Eb 2020 THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A futballisták zavartalan felkészülésénél nincsen fontosabb

2019.12.01 21:22:06

Foci Eb 2020 nemzetisport.hu

Véglegesítették a torna mérkőzéseinek időpontjait: június 15., 19., 23. és 27. a budapesti dátum.