MTI 2018.07.23 21:09 Frissítve: 2018.07.23 22:14

Özil-ügy: egyre inkább politikai üggyé terebélyesedik

Egyre inkább politikai üggyé terebélyesedik a német válogatottságról lemondó, török származású Mesut Özil labdarúgó ügye.

 

A német válogatottal 2014-ben vb-címet nyert, a nemzeti együttesben 92 alkalommal szerepelt Özil – állítása szerint – a vele szembeni rasszista és tiszteletlen megnyilvánulásokat követően döntött vasárnap úgy, hogy nem szerepel többé a német labdarúgó-válogatottban.

Heiko Maas német külügyminiszter hétfőn óva intett attól, hogy Özil döntésével összefüggésben következtetéseket vonjanak le a menekültek németországi integrálásának állapotáról, míg a török sajtó és politikusok Németország részéről rasszizmust emlegettek sérelmezve, hogy a labdarúgó nyomásnak volt kitéve.

Nem hiszem, hogy a jelenleg Angliában, az Arsenal együttesében szereplő 29 éves labdarúgó ügye rálátást enged Németország integrációs képességeire – fogalmazott Maas Berlinben.

A külügyminiszter önmérsékletre szólított fel a vitában. „Azt hiszem, az ügy minden érintettjének el kell gondolkodnia a történteken. Szegénységi bizonyítvány mindannyiunk számára, hogy valaki rasszista viszálykodások miatt mondjon le a válogatottságról. Ebben az esetben többet vesztünk egy kiváló játékosnál” – vélekedett Maas.

A miniszter nem értett egyet azokkal az Özil ellen megfogalmazott vádaskodásokra, miszerint a sportoló magatartásával hozzájárult a német válogatott kieséséhez az oroszországi labdarúgó világbajnokságon. Maas ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az igazságot a pályán nyújtott játék jelentette. „A németek korai kiesésének vajmi kevés köze van ahhoz, hogy Mesut Özil Erdogan török államfővel fényképezkedett” – fűzte hozzá.

Az oroszországi világbajnokság előtt Özilt sokan bírálták, miután a szintén török származású Ilkay Gündogannal együtt a török államfővel, Recep Tayyip Erdogannal találkozott, és a találkozóról fotó készült. Vasárnapi közleményében Özil hangsúlyozta, hogy a találkozó, illetve a fotó számára nem a politikáról szólt.

Mustafa Yeneroglu, a Törökországban kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) egyik parlamenti képviselője felhívta a figyelmet, hogy a vita nem egyszerűsíthető le egy Erdogannal készített fotóra. Élesen bírálta „a Németországban élő törökök feletti gyámkodás széles körben elterjedt gyakorlatát”. Mint mondta, a török bevándorlókra igyekeznek rákényszeríteni az Erdoganról megalkotott egyoldalú német szemléletmódot, s azokat, akik nem igazodnak ehhez, „kiebrudalják”.

Mahir Ünal AKP-szóvivő szerint Özil-ügye rávilágított, hogy „Németország valódi szándéka nem a törökök befogadása, hanem beolvasztása”. Mesut Özil válasza nem csak nagyon helyénvaló, hanem indokolt is volt – tette hozzá.

Halil Özer, a kormányközeli Habertürk török lap sportkommentátora Németország bocsánatkérését követelte Özil számára, mert az teljesen természetes, hogy valaki „eredeti hazája” elnökével fotózkodik.
Előző napi Twitter-üzenetében a labdarúgó különösen sérelmezte azt a bánásmódot, amelyben szerinte különösen Reinhard Grindel, a német labdarúgó szövetség elnöke, illetve a német sajtó és szponzorok részesítették. „Vannak fokmérői annak, hogy valaki teljes értékű német, amiket én nem teljesítek? Barátaimat, Lukas Podolskit és Miroslav Klosét sosem nevezik német-lengyeleknek, de én mitől vagyok német-török? Azért van, mert Törökországról van szó? Azért mert muszlim vagyok?” – kérdezte vasárnap esti nyilatkozatában Özil.

„Szívből támogatjuk testvérünk, Mesut Özil becsületes kiállását” – hangsúlyozta Mehmet Kasapoglu török sportminiszter a Twitteren.

2019.05.25 19:42:25

Német labdarúgás nemzetisport.hu

Csak pár helyzetig jutott Gulácsi és Orbán Leipzigje, Lewandowski és Coman azonban nem kegyelmezett.

2019.05.25 09:40:46

Német labdarúgás BABJÁK BENCE

„Nem érzem, hogy bármelyik csapattársam izgulna vagy feszültebb lenne a kelleténél.”

2019.05.24 17:48:59

Német labdarúgás ZSOLDOS BARNA

Németország vezető sportkommentátora tökéletes magyarsággal beszélt kalandos életútjáról.

2019.05.24 23:27:44

Német labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Ők annyira átalakították a Bayern, rajta keresztül a német labdarúgás arculatát, hogy már semmi sem olyan, mint 2009. augusztus 29. előtt volt.

2019.05.24 23:29:43

Német labdarúgás SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Fantasztikus megkoronázása lenne Gulácsi idényének.